O pozitivních účincích smíchu toho bylo napsáno dosti. Co když nám ale příliš do smíchu není, prožíváme doma či v práci náročné období a jsme vycucaní? Smích je opravdu to poslední, na co máme pomyšlení.

     Právě v těchto chvílích můžeme využít dalšího triku a obelstít náš krátkodobě „melancholicky“ naladěný mozek. I když je mozek extra složitá strojovna, ošálit se dá relativně snadno. Prostě mu dodáme informaci o tom, že je nám fajn a máme haldu důvodů ke smíchu. Mozek totiž nedokáže rozeznat, zda se smějeme skutečně či ne. Zjednodušeně řečeno: jakmile dostane od svalů obličeje informaci, že jsou v „pozici smíchu“, automaticky vydá signál k uvolňování endorfinu, díky kterému se cítíme spokojeně. Jak si tedy vědomě dodat pocit štěstí?

  • zavřete na 4 až 5 minut oči, pořádně se usmějte a myslete na nějaký příjemný zážitek
  • pusťte si dobrou komedii
  • čtěte pravidelně veselé knihy
  • vyrazte mezi lidi – zavřeni doma moc důvodů ke smíchu nenajdete; při kontaktu s přáteli se vyplavuje další pozitivní hormon – oxytocin
  • nechte se zlechtat
  • shlédněte pár vtipných videí na YouTube

     Díky smíchu budete psychicky odolnější a jednodušeji zvládnete překonat vyskytnuté překážky. Výborným bonusem je zvýšení imunity, kreativity i posílení paměti. Navíc se vlivem smíchu snižuje hladina stresového hormonu kortizolu, pálí se kalorie a posilují břišní svaly. Takže – smějte se.

Vyzkoušejte si moc koučování a posuňte svůj osobní i profesní život na vyšší level!

Články a videa k zamyšlení naleznete na:

https://houdkova-profikouc.cz/

https://www.linkedin.com/…va/

https://www.youtube.com/…-Xg

https://www.facebook.com/kouc.IrenaHoudkova

Mgr. Irena Houdková