Ve středu přibylo 12 977 případů. Podíl pozitivních testů byl 34,44 procenta

Události: V Česku ve středu přibylo téměř 13 tisíc nových případů (zdroj: ČT24)

Ve středu přibylo v Česku 12 977 potvrzených případů koronaviru. Je to dosud nejvíce ve volném dni, kdy se obvykle méně testuje. Podíl pozitivních testů byl zároveň rekordních 34,44 procenta. Dalších 6968 případů zatím přibylo za čtvrtek do 18:00. Na pokles ale mohl mít vliv právě středeční svátek. Od začátku pandemie se koronavirem v Česku prokazatelně infikovalo přes 300 tisíc lidí. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví aktualizovaných ke čtvrtečním 18:00.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Nemocí covid-19 v současnosti v Česku trpí 181 tisíc lidí. Většina z nich má mírný průběh, počet hospitalizovaných i obětí ovšem v posledních dnech stále strmě roste. V nemocnicích je podle posledních údajů ke středě 6604 pacientů s covidem. Je to sice o 20 méně než v úterý, oproti minulému čtvrtku je ale počet hospitalizací vyšší zhruba o 1500.

Nakažených, u kterých byl koronavirus nově potvrzen, bylo ve středu téměř 13 tisíc. Podíl pozitivních testů na covid-19 byl ve středu rekordních 34,44 procenta. Laboratoře udělaly ve státní svátek 37 680 testů, o 9500 méně než v úterý.

Podíl pozitivních testů se nad 30 procent dostal v sedmi z posledních osmi dní. Nad 34 procent se ale podle aktualizovaných statistik dostal ve středu poprvé od začátku pandemie. Vysoký podíl pozitivních testů naznačuje, že v populaci je mnohem víc infikovaných, než se podaří odhalit.

Dalších 6968 případů zatím přibylo za čtvrtek do 18:00, což bylo o 543 méně než minulý čtvrtek do stejné doby. Na pokles ale mohl mít vliv středeční svátek.

Od března odhalily testy přes 300 tisíc případů

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy, odhalily české laboratoře téměř 304 tisíc případů koronaviru. Z toho se přes 120 tisíc lidí vyléčilo. Ministerstvo tento údaj mírně zrevidovalo, ve středu večer bylo vyléčených zhruba 112 tisíc. Takto velký nárůst vyléčených většinou nebývá.

Počet úmrtí lidí s covidem ve čtvrtek stoupl zatím o 71 na 2826 případů. Za poslední týden zemřelo 872 lidí, z toho nejvíc v úterý, kdy do statistik přibylo 159 úmrtí. 

Nejvýrazněji se v posledním týdnu nákaza šířila na Náchodsku, kde na 100 tisíc obyvatel hygienici zaznamenali zhruba 1265 případů koronaviru. Následuje Benešovsko s 1199 a Rakovnisko s 1164 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Místa docházejí na Karlovarsku

Podle dat Národního dispečinku intenzivní péče je nyní obsazeno zhruba 55 procent lůžek s umělou plicní ventilací, jejich celková kapacita se za den navýšila o 25 na 2009 míst. Na odděleních JIP a ARO je momentálně v zemi více než čtyři tisíce lůžek, volných jich je 27 procent.

Nejhůře jsou na tom nemocnice v Karlovarském kraji, které mají volných jen sedm přístrojů pro umělou plicní ventilaci, osm lůžek na JIP a zhruba pětinu kapacity standardních lůžek s kyslíkem, což je zhruba sto míst. V Praze zbývá už jen necelých 16 procent lůžek na JIP, tedy také zhruba sto míst. Špatná je situace rovněž ve Zlínském kraji, kde je volných 19 přístrojů s umělou plicní ventilací a 30 lůžek na JIP. V obou případech je to asi pětina z celkové kapacity nemocnic v kraji. 

Pomoc ze zahraničí

Senát ve čtvrtek schválil případné nasazení armádních zdravotníků z dalších zemí NATO a Evropské unie, kteří by se podíleli na zvládání pandemie koronaviru. Podle vládního návrhu by jich mohlo být až 300. Pomoc zatím přislíbily tři desítky příslušníků Národních gard Texasu a Nebrasky.

Senátoři také odsouhlasili vyplácení ošetřovného po celou dobu uzavření škol nebo karantény dítěte. Dávka bude činit 70 procent vyměřovacího základu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Platí nová opatření

Představitelé státu včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu při příležitosti výročí vzniku samostatného státu znovu vyzývali občany, aby dodržovali opatření vyhlášená vládou proti šíření koronaviru. Stát je postupně zpřísňuje ve snaze zabránit překročení kapacity nemocnic.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) při čtvrtečním uvedení do úřadu uvedl, že za svůj hlavní úkol považuje změnu vnímání situace a nálady ve společnosti. Strach z viru, který lidi paralyzuje a rozděluje, je potřeba přeměnit v respekt, řekl. Podle Blatného nebude nutné vládní opatření zásadně zpřísňovat.

Od středy platí další zpřísnění restrikcí. Lidé nesmějí vycházet před 04:59 a po 21:00. Povoleny jsou v tuto dobu jen cesty za prací, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku nebo venčení psa v blízkosti bydliště.

Obchody se základními potřebami, které vláda nechala otevřené, musejí nově až na výjimky zavřít mezi 20:00 a 05:00 a v neděli na celý den. Omezeny jsou farmářské trhy. Úřady i firmy mají nařídit práci z domova, pokud je to možné.

Od pondělí se podle Plagy uzavřou i speciální školy

Od pondělí se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) uzavřou i speciální školy, které zatím spolu s mateřskými byly jako jediné otevřené. Uzavřením speciálních škol se bude vláda podle informací, které Plaga uvedl na Twitteru, zabývat v pátek. 

V Česku jsou kvůli zhoršení vývoje epidemie nemoci covid-19 od 14. října uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku. Otevřeny jsou zatím kromě mateřských a speciálních škol jen některé školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů.