V zadávací dokumentaci k výstavbě krytého bazénu ve Vrchlabí ve sportovně rekreačním areálu Vejsplachy je stanoveno dokončení díla nejpozději do 31. října 2022. Do 15. prosince 2021 je určen termín dokončení hrubé stavby. Podle zadávací dokumentace je jediným kritériem hodnocení nabídková cena. Prioritní je tedy pro město ekonomicky nejvýhodnější nabídka. Konečné slovo o výstavbě krytého bazénu ve Vrchlabí bude mít městské zastupitelstvo.

"Nepřišla ani výrazně nízká nabídka, ani extrémně vysoká, tedy nad 200 milionů korun, která by byla za hranou reality a znamenala by, že výběrové řízení okamžitě zrušíme a vypíšeme nové. Obdržené nabídky odpovídají předpokládané výši projektu," naznačil Jan Sobotka. Podklady od stavebních firem, které město obdrželo, nyní bude prověřovat komise pro vyhodnocování nabídek. Konečné slovo o výstavbě krytého bazénu ve Vrchlabí bude mít městské zastupitelstvo.

Krytý bazén ve Vrchlabí má mít čtyři plavecké dráhy na 25 metrů, cvičný bazén, relaxační bazén i více než 70 metrů dlouhý tobogán.
Kdo postaví krytý bazén ve Vrchlabí? Firma radního to nebude

Stavba by poté mohla začít v první polovině příštího roku. Hotová je první etapa, při které vybudovala infrastrukturu k budoucímu aquaparku vrchlabská firma STAS. Jejím spolumajitelem je radní města Vrchlabí Bedřich Hanousek. Sklidil za to kritiku.

Projekt krytého bazénu prošel v posledních měsících úpravami. Novinkou je například prodloužení délky tobogánu, který se obtáčí kolem budovy, až na 76 metrů, a přidání dalších atrakcí. Uvažuje se o vybudování venkovní vířivky a venkovního bazénu.

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka před ukončením termínu výběrového řízení uvedl, že považuje za přijatelnou částku okolo 170 milionů korun bez DPH. "Komise pro vyhodnocování nabídek se nyní bude zabývat dokumenty a rozpočty. Prověří, jestli firmy splnily všechny formální náležitosti, a předloží radě města svoje stanovisko," objasnil nejbližší postup starosta Vrchlabí.

Ve vrchlabských Vejsplaších vznikne přístupová komunikace k chystanému krytému bazénu a parkovací plochy.
První krok k aquacentru. Vrchlabí začalo budovat cestu k budoucímu bazénu

Jisté je jedno. Krytý bazén nebude stavět vrchlabská firma STAS, kterou spoluvlastní radní Bedřich Hanousek. Ta dostala zakázku na první etapu na vybudování infrastruktury pro budoucí aquapark za 15,7 milionu korun. Hanousek je navíc předsedou komise pro rozvoj a výstavbu. Upozornilo na to opoziční hnutí Vrchlabí do toho!, podle kterého sice nedošlo k porušení zákona, ale označilo takovou situaci za neetickou.

Město má představu, že krytý bazén bude nejprve provozovat samo. "Chceme si jako město vyzkoušet provozování krytého bazénu nejdříve sami rok-dva, abychom reálně zjistili, kolik vše stojí," nastínil plán Sobotka. Provoz by následně převzal soukromý investor. Ten by měl na starost také wellness centrum a rekreační svět, které má vzniknout v další etapě, až bude krytý bazén postavený.

Takhle má vypadat podle vizualizace krytý bazén ve Vrchlabí. Jeho součástí budou čtyřdráhový plavecký bazén, cvičný bazén, relaxační bazén, vnitřní i venkovní vířivky, šedesátimetrový tobogán, skluzavky nebo parní kabiny.
Vrchlabí postaví krytý bazén, spolkne 190 milionů. Jak bude vypadat?

V aquaparku má vzniknout čtyřdráhový plavecký bazén o délce 25 metrů, cvičný bazén, který bude sloužit například pro cvičení matek s dětmi, koupání starších dětí, první lekce výuky plavání, a také relaxační bazén, vnitřní i venkovní vířivky, tobogán, skluzavky nebo parní kabiny. Plavecký bazén má mít 28 stupňů, ostatní nad 30 stupňů.

VYBAVENÍ KRYTÉHO BAZÉNU VRCHLABÍ:

- plavecký bazén 4 dráhy délky 25 metrů, 200 metrů čtverečních, voda 28 stupňů
- cvičný bazén, pro 24 osob, 50 metrů čtverečních, voda 31 - 32 stupňů
- brouzdaliště, pro 8 osob, 8 metrů čtverečních, voda 31 - 32 stupňů
- relaxační bazén, pro 32 osob, 100 metrů čtverečních, voda 31 - 32 stupňů
- vířivka vnitřní, pro 10 osob, voda 36 stupňů
- vířivka venkovní, pro 8 osob, voda 36 stupňů
- tobogán
- skluzavka
- parní kabina
- občerstvení ve vstupní hale