Hlavní obsah

Půta je potřetí hejtmanem, místo ANO přizval do vlády Piráty

Foto: Liberecký kraj

Martin Půta se při podpisu koaliční smlouvy odvolával na Masarykovy ideály.

Reklama

Po suverénním vítězství v krajských volbách se nyní Martin Půta stal potřetí hejtmanem Libereckého kraje. Do regionální vlády už nepřizval hnutí ANO, přednost dal Pirátům. Spolu s nimi a s ODS hodlá čelit koronavirové krizi.

Článek

Půta dospěl k závěru, že již v regionální vládě nechce hnutí ANO. „Koalice fungovala dobře pracovně i lidsky. Pokud bych měl ale hovořit o budoucí vysněné koalici, obešel bych se v ní bez ANO,“ řekl Půta Seznam Zprávám v den voleb.

Hnutí premiéra Andreje Babiše nakonec v nové koalici skutečně není. Přednost dostali Piráti, kteří si již vládnutí vyzkoušeli v druhém největším městě Libereckého kraje, v Jablonci nad Nisou. V koalici tam byli s ANO. Podařilo se jim systematickým tlakem dotlačit ke konci ve funkci – a také v hnutí ANO – primátora Milana Kroupu, jenž byl dlouhodobě ve střetu zájmů. Coby jednatel firmy Grepa Networks vymáhal po městu, jemuž panoval, zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádal odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Což bylo moc i na samotného Babiše.

Když se Kroupa odhodlal loni v září vystoupit z ANO, aby jej svou kauzou dál nepoškozoval, premiér k tomu řekl: „Takové lidi určitě nechceme. Pro mě je to neuvěřitelný příběh. Já vůbec nechápu, jak k tomu mohlo dojít. Ale já samozřejmě nemůžu znát všechny naše komunální politiky, je to otázka krajské organizace, ale pokud se tak rozhodl, je to pro nás jedině dobrá zpráva.“

Spolu s Kroupou ovšem před rokem skončili paradoxně rovněž Piráti. Převrat, jemuž velela ODS a podíleli se na něm i Starostové pro Liberecký kraj, je poslal do opozice. Piráty tedy odstranily strany, s nimiž nyní vstupují do koalice. Nedávná křivda je zřejmě zapomenuta.

Staronový hejtman Půta míní, že složení koalice odráží přání voličů. Upozornil, že klíčovým úkolem pro nejbližší období je zvládnutí koronavirové krize. „Hlavně je to navýšení kapacity ve všech zdravotnických zařízeních, kde to bude potřeba, a samozřejmě také udržení rozsahu péče v domovech pro seniory a dalších pobytových ústavech sociální péče,“ řekl Půta pro ČTK. Z dlouhodobého hlediska je podle něj hlavním úkolem zahájení největší krajské investice, kterou je výstavba nového pavilonu urgentní medicíny v liberecké nemocnici.

„Složení koalice odráží naši představu o spolupráci, respektuje rozhodnutí voličů v krajských volbách a je postaveno na podobném vnímání problémů kraje a jejich řešení,“ dodal Půta. „Čekají nás čtyři roky společné práce pro kraj. Přeji si, aby to byly čtyři roky, ve kterých dostojíme Masarykovým slovům: ‚Svět stál a stojí na práci, ne na náladě, svět udržuje se jen prací, a to prací drobnou, prací stálou.“

Rada má opět devět členů. Vítězní Starostové dostanou pět míst včetně postu hejtmana, kterým bude už třetí volební období lídr Půta. Starostové obsadí rovněž resorty dopravy, kultury a památkové péče, sociálních věcí a dostanou i hospodářský rozvoj a evropské projekty. Pirátům připadne resort ekonomiky a veřejných zakázek a převezmou i životní prostředí a zemědělství. Občanští demokraté povedou školství a také zdravotnictví.

V krajských volbách se se ziskem 38,57 % umístili na prvním místě Starostové pro Liberecký kraj. Získali 22 mandátů v zastupitelstvu Libereckého kraje, čímž si o 4 polepšili. Druhé bylo hnutí ANO 2011, jež získalo 17,85 %, tedy 10 zastupitelských mandátů, což je o jeden víc, než mělo dosud. Třetí skončila Česká pirátská strana s 9,86 %, a to jí vyneslo 5 mandátů. Stejný počet křesel v zastupitelstvu získala i Občanská demokratická strana, pro niž hlasovalo 8,59 % voličů. Posledním hnutím, které překonalo 5 %, získalo 6,09 %, a tedy 3 mandáty, je Okamurova Svoboda a přímá demokracie.

Reklama

Doporučované