Evropská liga - preview druhých zápasů skupinové fáze

29.10.2020, 08:35, aktualizováno 29.10.2020, 08:35
Previews
Trofej pro vítěze (© AFP)
Druhou várku zápasů skupinové fáze dnes nabízí Evropská liga. Lille před týdnem vyhrálo v Praze a nyní si brousí zuby na Celtic, Arsenal by si měl doma poradit s Dundalkem, ven pro změnu letí Leicester a Tottenham. Zajímavou podívanou slibuje duel Real Sociedad - Neapol...
Skupina A
AS Řím - CSKA Sofia  (čtvrtek 21:00)
Favorit skupiny na domácí půdě uvítá naopak jasného outsidera, od něhož si hodlá vzít všechny tři body. Sofia není v Římě úplně neznámým soupeřem, ale faktem je, že se jí zde absolutně nedaří. Změní negativní bilanci tentokrát?

CSKA Sofia se s AS Řím utkala už čtyřikrát, ale nikdy to pro ni nedopadlo dobře. Nejenže ani v jednom z těchto duelů nedokázala bodovat, ale navíc stále čeká na první vstřelenou branku. Při posledním výletu do Věčného města, v roce 2009, Sofia prohrála s domácím týmem 0:2. A rovněž nyní jsou domácí jasnými favority, přestože jejich sezona zatím není úplně ideální.

V létě se Římanům změnil majitel, takže se v tomto už tak turbulentním období potýkají s mnoha velkými změnami. Hned v prvním soutěžním duelu nové sezony Římané kontumačně prohráli a musí si poradit s absencemi některých klíčových hráčů. Především mladík Zaniolo jim schází, byť jeho místo zatím úspěšně zaplnil Pedro. Zkušený krajní útočník v Římě našel potřebné sebevědomí a táhne AS za lepšími vyhlídkami.

Důležitou postavou byl i v pondělním utkání AS s AC Milán, dosud neporaženým suverénem Serie A. V gólově bohatém a atraktivním střetu dvou gigantů italské kopané padlo hned šest branek a diváci se u televizorů nepochybně bavili. Vyjma úvodní kontumace tak Římané od začátku sezony neprohráli a i proti velikánovi z Turína nebo právě proti AC dokázali bodovat.

Což je podle obránce Manciniho velký úspěch. "Jsem moc rád, že jsme nakonec vybojovali aspoň bod, i když jsme do utkání šli s touhou vyhrát. Nakonec se to nepovedlo, ale musíme být rádi i za remízu, protože AC je fantastický soupeř. Poslední dobou cítím v týmu hodně optimismu a pozitivní energie, ať už při trénincích nebo zápasech. A doufám, že na to navážeme i v pohárové Evropě."

Proti Vlkům se postaví tým, který si taky musí zvykat na jednu poměrně zásadní změnu. Ztratilo totiž trenéra. Trenér Stamen Belčev byl totiž v pondělí odvolán a důvod je naprosto zřejmý. Jeho celek totiž už šest posledních duelů nedokázal vyhrát a ztratil drajv, který měl ze začátku sezony. V Evropské lize naposledy nestačil na Kluž a na utkání s AS Řím se následně připravil jen remízou s Ardou Kardžali, šestým týmem tabulky.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Lopez - Ibanez, Smalling, Kumbulla - Bruno Peres, Veretout, Villar, Spinazzola - Carles Pérez, Pedro - Borja Mayoral
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Busatto - Galabov, Anton, Mattheij, Mazikou - Sankhare, Youga, Gefelson - Beltrame, Sowe, Keita
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.46 - 11.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:00)
Young Boys by moc rádi napravili zaváhání z prvního kola, v němž nestačili na AS Řím. Jenže pro zlepšení svého postavení si nevybrali nejsnadnějšího soupeře, neboť jedou na půdu CFR Cluj. A rumunský celek je rozhodně v dobré formě.

CFR Cluj se v nové sezoně zatím ukazuje jako velmi zdatný soupeř, který se chce poprat o titul v rumunské lize a moc rád by se podíval také do další fáze Evropské ligy. A zatím se mu daří oba směry. V rámci první rumunské ligy totiž ještě ani jednou neprohrál a za osm utkání si připsal 18 bodů. Na první Craiovu tudíž nyní ztrácí jen tři body. Děkovat může mimo jiné i minulému kolu, v němž se na utkání Evropské ligy dobře připravil.

Poradil si s domácím celkem FC Voluntari, k čemuž mu stačila jedna přesná trefa, o níž se postaral Cătălin Itu. A v Evropské lize to má Cluj také solidně rozjeté, přičemž by se měla o druhé postupové místo prát primárně právě s Young Boys. První duel jí vyšel parádně, ze Sofie se totiž rumunský celek vrátil s výhrou 2:0 a v tuto chvíli je o skóre před AS na prvním místě.

Právě proti italskému celku se naposledy postavili chlapci z Young Boys a vůbec si nevedli špatně. Proti hodně změněné a nesehrané sestavě Římanů chvílemi ovládali hřiště a téměř hodinu nad svým soupeřem překvapivě vedli. Jenže pak se na trávník dostali hráči obvyklé základní sestavy a otočili skóre ve prospěch AS.

Young Boys každopádně zanechali dojem bojujícího a odvážně hrajícího týmu, který se nelekne ani slavnějších jmen. Navíc si po porážce spravili chuť výhrou nad Luzernem i přesto, že s ním ze začátku utkání brzy prohrávali.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.CFR Cluj (ROU)11002:03
2.AS Řím (ITA)11002:13
3.BSC Young Boys (SUI)10011:20
4.CSKA Sofia (BUL)10010:20
Skupina B
Arsenal FC - Dundalk FC  (čtvrtek 21:00)
Pouhou formalitou by mělo být pro londýnský Arsenal druhé utkání základní skupin Evropské ligy proti irskému Dundalku. Londýnský celek je jasným favoritem zápasu a jakýkoliv jiný výsledek než jeho výhra by byl velkým překvapením.

Arsenal zatím zažívá slušný vstup do sezóny, ale na jeho tabulkovém postavení to není znát. Svěřenci Mikela Artety hned v úvodu sezóny vybojovali proti Liverpoolu Community Shield a stejného soupeře porazili i na začátku října v Ligovém pohárů. Stejný kousek se jim opět nepovedl v lize, kde na Reds nestačili a prohru zaznamenali i s Manchesterem City i v posledním víkendovém utkání s Leicesterem.

I díky náročnému losu se tak Arsenal nachází po šesti kolech až na jedenáctém místě Premier League a svou pozici bude chtít rozhodně vylepšit. Z toho důvodu se předpokládá, že Mikel Arteta proti Dundalku dá prostor hráčům, kteří toho doposud nemají moc odehráno a opory si odpočinout před náročný víkendovým zápasem s Manchesterem United na Old Trafford.

Oporám Gunners se bude snadněji odpočívat i díky vítězství z Vídně proti Rapidu z prvního kola základních skupin Evropské ligy. Arsenal, který nenastoupil v úplně nejsilnější sestavě, se v Rakousku hodně trápil a krátce po změně stran dokonce prohrával. Kanonýři ale odmítli hned na úvod pohárové sezóny blamáž a stav utkání otočili.

Artetu při tvorbě sestavy limituje poměrně vysoký počet zraněných hráčů. Mezi zraněné stopery se k Marímu, Chambersovi a Holdingovi přidal po posledním zápase také David Luiz a návrat do základní sestavy tak pravděpodobně zažije Mustafi. Debut v dresu londýnského klubu by si měl připsat islandský brankář Runnarson a svou šanci by mohli dostat i ne moc často nasazování Soares, Nelson a Willock.

Pro Dundalk je postup do základní skupiny Evropské ligy obrovským úspěchem, který se neděje každou sezónu. I proto je každý zápas v této soutěži pro jeho hráče svátkem a velkou motivací. To Dundalk potvrdil již před čtyřmi lety při své první účasti v základní skupině, kdy dokázal uhrát remízu venku proti Alkmaaru a na domácím stadiónu dokonce porazil Maccabi Tel-Aviv.

Po dobrém výsledku sahali svěřenci Filippa Giovagnoliho i v prvním utkání letošního ročníku, ale neudrželi doma s Molde nadějné vedení z prvního poločasu a prohráli 1:2.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Runarsson; Soares, Mustafi, Gabriel, Kolasinac; Elneny, Ceballos; Nelson, Willock, Pepe; Nketiah
Dundalk FC - pravděpodobná sestava:
Rogers; Gannon, Cleary, Boyle, Dummigan; Mountney, Murray, Shields, Sloggett, Duffy; Hoban
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 16.20 - 44.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Molde FK - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:00)
Skupina B bude zřejmě ještě hodně zajímavá. V současné chvíli se o postup perou především týmy Arsenalu a Molde, které se ve čtvrtek pokusí připsat na konto další tři body. Přijede právě poslední soupeř Arsenalu, Rapid Vídeň.

Molde má za sebou povedený vstup do nového ročníku Evropské ligy, v němž se mu povedlo ukořistit tři body. V Dublinu sice Molde prohrávalo poměrně brzy a chvíli mu trvalo, než proti Dundalku dokázalo najít herní pohodu a rytmus. Nakonec se mu ale povedlo otočit skóre a vyhrát, za což vděčilo přesným zásahům Etzaze Hussaina a Ohiho Omoijuanfa.

Molde teď má obecně skvělou formu. V rámci ligy má za sebou už 22 kol, rozehrané je dostatečně a zatím mu patří průběžné druhé místo. Naposledy si doma poradilo se Strømsgodsetem, jemuž dal dvě branky ke konci utkání a nakonec mu to stačilo na výhru.

Zkušený kanonýr Erling Knudtzon před utkáním s Rapidem prohlásil: "Poslední utkání s Dundalkem se nám povedlo po všech stranách, i když jsme trochu nezachytili úvod zápasu. Myslím, že jsme měli proměnit víc šancí, rozhodně jsme si jich vypracovali dost. Musíme se v tomto aspektu zlepšit, protože už proti Rapidu by se nám to mohlo vymstít. Rapid jsme sledovali na videích a bude to určitě hodně náročné utkání."

Vídeňský celek delší dobu sahal po senzaci, když si v prvním utkání poměřoval síly s Arsenalem. Domácí překvapivě vedli ještě dvacet minut před koncem, ale pak jim během čtyř minut favorit zápasu zlomil vaz. Chuť si rakouský celek spravil v domácí lize, v níž naposledy nasázel Wolfsbergeru čtyři branky a těsně vyhrál. Povede si stejně produktivně i v Norsku?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.55 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)11002:13
 Molde FK (NOR)11002:13
3.Rapid Vídeň (AUT)10011:20
 Dundalk FC (IRL)10011:20
Skupina C
Slavia Praha - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 21:00)
Slávisté se ve druhém utkání základní skupiny C Evropské ligy proti Leverkusenu pokusí napravit úvodní porážku ze hřiště Beer Ševy 1:3 a ukončit čekání na vítězství v pohárech, které trvá už devět zápasů. Bayer, jehož barvy hájí momentálně zraněný český útočník Patrik Schick, by rád navázal na drtivou výhru 6:2 nad Nice. Čtvrteční duel má výkop v 21:00.

Pražané měli před týdnem s izraelským týmem jasnou převahu v držení míče i počtu střel, ale po dvou gólech v závěru Hapoelu podlehli. Výrazně si tak zkomplikovali boj o postup do vyřazovací fáze, kam projdou první dva týmy z čtyřčlenné skupiny. Leverkusen a Nice jsou papírově silnějšími soupeři.

"Prohra se soupeřem v prvním zápase je vždycky nepříjemná. Nemůžeme soupeře pustit do tolika šancí, protože proti nám teď budou stát dva ještě kvalitnější týmy. Musíme se srovnat v defenzivě, protože na evropské scéně není možné dělat tolik defenzivních chyb," řekl v nahrávce pro média trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Čeští šampioni, kteří přešli do skupiny Evropské ligy po vyřazení v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů od Midtjyllandu, nevyhráli v evropských pohárech už devětkrát za sebou. V posledních dvou duelech na hřištích Midtjyllandu a Beer Ševy navíc inkasovali sedm branek, a tak se dají očekávat změny v sestavě.

"Hrajeme doma, musíme předvést podobný výkon (jako s Beer Ševou), akorát zlepšit defenzivu. Zase si sednout na zadek, jezdit a hrát to, co nás zdobilo. Presovat a hodně běhat. Když nebudeme dostávat góly, výsledky zase přijdou. Takovéhle zápasy pak budeme schopni zvládat," uvedl slávistický záložník Lukáš Provod.

Leverkusen na rozdíl od Slavie na úvod skupiny potvrdil roli favorita, trenér Bayeru Peter Bosz ale navzdory jednoznačnému vítězství nad Nice nebyl s výkonem úplně spokojený. "Musíme pracovat a zlepšovat se, protože jsme proti Nice udělali spoustu chyb. Pokud bychom je udělali i v Praze, neuspěli bychom," citoval nizozemského kouče web časopisu Kicker.

Bayer v této sezoně v sedmi soutěžních utkáních neprohrál. Na duel se Slavií se naladil pondělní ligovou výhrou 3:1 nad Augsburgem. Naopak Pražané hráli naposledy s Beer Ševou, protože česká liga je kvůli opatřením v boji proti šíření koronaviru pozastavena.

Protože jde o mezinárodní zápas, dostala Slavia stejně jako předtím Liberec se Spartou od hygieny výjimku, aby mohla doma hrát. Souboj v Edenu se uskuteční bez diváků.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Holeš, Kúdela, Zima, Bořil - Masopust, Stanciu, Traoré, Ševčík, Olayinka - Tecl.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Dragovič, S. Bender, Tapsoba, Wendell - Demirbay, Baumgartlinger - Diaby, Amiri, Bailey - Alario.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.65 - 3.74 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 21:00)
Nice v úvodním duelu skupinové fáze Evropské ligy zaznamenalo opravdu hodně mizerný výsledek. Na půdě Leverkusenu inkasovalo dohromady hned šest branek, a tak je potřeba co nejrychleji hledat nápravu, aby se mohlo zapojit do bojů o první dvě postupové příčky. Za žádnou cenu by každopádně nemělo Beer Ševu podceňovat. Své o tom ví i pražská Slavie.

A nejenom ona, taktéž plzeňská Viktorka pocítila na vlastní kůži, kterak umí být mužstvo vedené koučem Yossim Abukasisem efektivní v koncovce. Na hřišti umí působit nevinným dojmem, když se však dostane do gólové šance, dokáže jí v mnoha případech přetavit v branku. I proto před týdnem zaznamenalo cenné vítězství a je průběžně v tabulce druhé.

To se přitom izraelský celek musel vypořádat s nerozehraností vlivem přerušení nejvyšší ligové soutěže. Každopádně o minulém víkendu přece již zasáhl do domácího dění a na půdě Maccabi Tel Aviv uhrál remízu. Abukasis prozradil, že v Nice nastoupí skoro ta samá sestava jako v Tel Avivu, akorát že místo zraněného Jhonatana Agudela nastoupí Sintayehu Sallalich.

Hapoel se po krátké koronavirové pauze začíná dostávat do optimálního rytmu. Vypořádat se s nástrahami pandemie nebylo ani pro něj vůbec jednoduché. "Z hlediska přípravy nejsme zvyklí takto pracovat," přiznával hostující lodivod. "Před každým zápasem se modlíme. Ani minulý čtvrtek proti Slavii jsme do poslední chvíle nevěděli, jestli bude vše v pořádku."

Zatím je Beer Ševa letos na evropské scéně stoprocentní, prošla všemi předkoly zásluhou čtyř vítězství, a to bez prodlužování, vyhrála taktéž v klání následujícím proti českému mistrovi. "Samozřejmě je tohle období nestandardní pro všechna mužstva na světě. Jediné, co s tím můžeme dělat, je vypořádat se s tím a soustředit se sami na sebe," pokračoval Abukasis.

OGC nemá aktuálně potíže s absencemi, chybět by mu měl akorát Danilo Barbosa, Youcef Atal i Jeff Reine-Adélaïde přitom jsou již fit a nechybějí v nominaci na utkání. "Budou připraveni od začátku. Je ale pravda, že kdyby měli hrát celých devadesát minut, což pro ně bude obtížné, podepíše se tenhle fakt na jejich výkonu," říkal domácí kouč Patrick Vieira.

Jeho svěřenci, kteří předchozí neděli uhráli cennou remízu s Lille v rámci Ligue 1, hodlají předvést o dost lepší vystoupení než v Německu. "Je třeba hrát se stejnou intenzitou jako proti Lille," uvědomoval si Vieira. "Potřebujeme hlavně vylepšit vstupy do zápasu. Musíme být daleko koncentrovanější a agresivnější. A potřebujeme vnutit soupeři náš styl hry," zakončil.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Dante, N'Soki, Robson Bambu - Atal, Schneiderlin, Lees Melou, Reine-Adélaïde, Kamara - Dolberg, Gouiri
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Levita - Dadya, Miguel Vitor, Kabha, Taha, Goldberg - Bareiro, Josué - Sallalich, Yosefi, Acolatse
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.54 - 6.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)11006:23
2.Hapoel Beer-Sheva (ISR)11003:13
3.Slavia Praha (CZE)10011:30
4.OGC Nice (FRA)10012:60
Skupina D
SL Benfica - Standard Lutych  (čtvrtek 21:00)
Benfica zkraje sezóny prožila velmi nepříjemný neúspěch, protože po porážce v Soluni už nemohla bojovat o hlavní fázi Ligy mistrů. Jenže od té doby jako by si mužstvo zvyklo na staronové pořádky trenéra Jorgeho Jesuse a napříč všemi soutěžemi zvítězilo už šestkrát za sebou. V nastoleném trendu určitě nehodlá zastavovat ani v Evropské lize proti Standardu.

Zapomenout na loňský nepovedený ročník, v němž na domácí scéně As Águias jednoznačně zaostali za svým úhlavním rivalem z Porta, takové cíle si velezkušený šestašedesátiletý stratég se souhlasným přikováním vedení předsevzal před svým nástupem. A zatím se mu daří velmi dobře. Byť fanoušci samozřejmě nemohli být spokojeni s brzkým vypadnutím z Ligy mistrů.

V Primeira Lize je zatím lisabonský klub stoprocentní a je zaslouženě ve vedení. O minulém víkendu skolil doma Belenenses a připsal si již pátou ligovou výhru. "Myslím si, že Benficu musí respektovat každý. V Portugalsku i na mezinárodní úrovni má jméno," uvedl Jorge Jesus. "Hledáme vždy způsoby, jak se na evropském poli dostat až do finále a triumfovat."

Dlouhodobě se jeho družstvo musí vypořádat s absencí Andrého Almeidy, který si nedávno ošklivě poranil koleno a bude mimo hru nějaký ten měsíc, nastoupit nebude moci kvůli potížím s achilovkou ani Jean-Clair Todibo. A čerstvě na marodku přibyl také další obránce, a to Alex Grimaldo, jenž by se aspoň mohl podívat zpátky na trávníky v polovině listopadu.

Sestavit defenzivní linii tak nemusí být pro domácí nejlehčím úkolem. I bez nich však jakožto favorité vzhlížejí v souboji s lutyšským klubem ke svému druhému vítězství ve skupině. "Mám v hlavě výběr úvodní jedenáctky. Pokud vše půjde podle plánu, některé změny v ní udělám, samozřejmě i s ohledem na taktické rozestavení soupeře," prozrazoval Jorge Jesus.

Estádio da Luz poprvé po opravdu dlouhé době budou moci navštívit fanoušci, a to v omezeném počtu jako opatření proti zabránění šíření nákazy nemoci COVID-19. "Všichni chceme, aby se na stadion vrátili diváci," těšilo Jorgeho Jesuse. "Byť na tribunách budou čtyři nebo pět tisíc lidí, nemyslím si, že bude ohroženo zdraví, pokud budou rozděleni do sektorů."

Hosté před týdnem nestačili na glasgowské Rangers, nutno ale podotknout, že jejich výkon mohly hodně ovlivnit četné absence způsobené pozitivními testy na koronavirus. Je otázkou, kdo bude nakonec zdravý, Nicolas Raskin, Moussa Sissako, Abdoul Tapsoba i Michel Ange Balikwisha asi i nadále zůstanou v karanténě, vyléčený je ale evidentně Damjan Pavlovič.

Les Rouches se pak po duelu se skotským sokem nedařilo ani v lize, venku nestačili na Sint-Truiden. "Jorge Jesus má obrovskou reputaci. Vždyť ve Flamengu před rokem slavil prvenství v Copa Libertadores," říkal hostující kouč Philippe Montanier, jemuž bude chybět ještě zraněný William Balikwisha. "Týmy, které trénuje, jsou známé hlavně díky ofenzívě."
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Gilberto, Otamendi, Vertonghen, Nuno Tavares - Pizzi, Gabriel, Taarabt - Waldschmidt, Núňez, Éverton
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bodart - Fai, Vanheusden, Dussenne, Gavory - Lestienne, Cimirot, Bokadi, Bastien, Amallah - Muleka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.81 - 9.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Lech Poznań  (čtvrtek 21:00)
Na prvního přemožitele zatím v této sezóně čekají skotští Rangers, kteří si suverénně počínají v domácí soutěži i evropských pohárech. Zato jejich soupeř, polský Lech, se momentálně poměrně trápí a úspěšný výsledek by potřeboval jako sůl.

Ve skotské Premiership jsou Rangers letos dominantní silou, když ze dvanácti zápasů deset vyhráli a zbylé dva remizovali. Před dvěma týdny porazili i hlavního rivala Celtic, naposledy si v neděli díky přesným zásahům Ariba a Defoa poradili i s Livingstonem. Ačkoliv dvacet osm vstřelených branek je zajisté také slušný počin, dokáže se mu alespoň zmíněný Celtic vyrovnat. Na pouhé tři obdržené se už nikdo v lize ani zdaleka nechytá.

V Evropské lize Rangers už jednou po začátku ligové soutěže prohráli, to však byla ještě dohrávka osmifinále minulé sezóny v Leverkusenu. V novém ročníku se museli prokousávat předkoly od toho druhého. Lincoln i nizozemský Willem byly snadnými soupeři, závěrečné předkolo proti Galatasarayi ale už tak lehké nebylo a muži z Glasgow vyhráli po boji 2:1.

Poznaň musela svou pouť Evropou začít už v prvním předkole, stejně jako u soupeře ale bylo větším oříškem až to poslední. Po vyřazení Valmiery, Hammarby a Apollonu přišel střet s belgickým Charleroi a vítězství 1:2. Úvod základních skupin však úplně ideální nebyl, doma Benfice podlehla 2:4 - na první dvě trefy soupeře sice reagovat dokázala, na další dvě už ne.

Se svým působením v polské Ekstraklase zatím Lech rozhodně nemůže být spokojen. Ze sedmi zápasů uspěl jen ve dvou a v šestnáctičlenné tabulce uzavírá první desítku. Naposledy až v závěru zachraňoval remízu s Cracovií, vyrovnávací gól vstřelil v pětaosmdesáté minutě Awad.

Skotský celek se musí obejít bez zraněných Katiće a Zungua, hosté přijedou bez indisponovaných van der Harta a českého záložníka Sýkory. V ohrožení je i start Butka.

Utkání na glasgowském Ibrox Stadium začíná se čtvrteční jednadvacátou hodinou, hlavním sudím bude Estonec Tohver.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.18 - 8.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica (POR)11004:23
2.Rangers FC (SCO)11002:03
3.Lech Poznań (POL)10012:40
4.Standard Lutych (BEL)10010:20
Skupina E
Omonia Nikósie - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:00)
PSV prožilo naprosto skvostný start do této sezóny a dlouho to vypadalo, že jen těžko bude hledat přemožitele, ovšem v poslední době se jeho plány výrazně hroutí. Celek z Eindhovenu totiž prohrál ve dvou předchozích duelech a nyní na kyperskou půdu nepojede zrovna v nejlepším rozpoložení, neboť kromě velké marodky se musí vypořádat také s rozsáhlými problémy spojené s ošemetnou nákazou nemocí COVID-19.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta úspěšně prošli nevyzpytatelnou kvalifikací Evropské ligy, když si ve dvou předkolech poradili se slovinskou Murou (5:1) i norským Rosenborgem (2:0). V nizozemské Eredivisii vybojovali v prvních pěti duelech úctyhodných třináct bodů a vyhoupli se do čela tabulky, jenomže naposledy nezvládli souboj s konkurenčním Vitesse (1:2) a kvůli tomuto neúspěchu se propadli na třetí příčku se třinácti body.

Do úvodního zápasu skupiny E vstoupili sebevědomě a nad favorizovanou španělskou Granadou vedli 1:0, avšak kvůli zhoršenému výkonu ve druhém poločase nakonec nezískali ani bod (1:2). Omonia na evropské scéně překvapuje, z prvního předkola Ligy mistrů proklouzla do závěrečného play-off a až v něm nestačila na věhlasný řecký Olympiakos (0:0, 0:2). V prvním klání v hlavní fázi EL přečkala tlak jiného řeckého klubu PAOKu Soluň a domů si odvezla cenný nerozhodný výsledek (1:1).

V kyperské lize přeci jen neprožívá tak dobré časy, zatím je až čtvrtá s patnácti body a v nedávno generálce se rozešla smírně bez branek s klubem Enosis NP. Norský kouč domácího klubu Henning Berg by měl mít k dispozici kompletní výběr, zatímco Schmidta pronásleduje jedna pohroma za druhou. Kvůli zranění nemohou nastoupit van Ginkel, Obispo, Gutiérrez a M. Romero, nově je mimo hru i hvězdný německý kanonýr Mario Götze (svalové problémy), jenž se prosadil v obou dvou svých odehraných utkáních.

Předzápasové testy navíc odhalily pozitivitu na koronavirus u Viergevera, Dumfriese, Rosaria, Baumgartla, Gakpa, Piroeho a Delangheho. Na trávník se k tomu nepodívají ani Zahavi s Tezem, kteří sice měli testy negativní, ale kvůli speciálním pravidlům kyperských úřadů nebudou k dispozici. "Nechceme se vymlouvat, nejsme první ani poslední, koho tyto komplikace potkaly. Všichni přítomní hráči odvedou maximum, o tom nepochybuji," prohlásil Schmidt v krátkosti.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.79 - 3.65 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Granada CF - PAOK Soluň  (čtvrtek 21:00)
Velkým překvapením minulé i současné sezóny je zatím Granada. Andaluský celek si díky výsledkům z minulé sezóny vydobyl příslušnost v pohárové Evropě a i v té pokračuje ve skvělých výkonech. Zaskočit španělského favorita bude chtít řecký PAOK, kterého naopak úvod sezóny v dobré formě nepotkal.

Granada o sobě dala v minulé sezóně španělské La Ligy pořádně vědět a v náročné lize vybojovala sedmé místo, které je nejlepším umístěním klubu od roku 1974. Svěřenci Diega Martíneze neotáleli ani v domácích poháru, kde dokráčeli až do semifinále, což je také nejlepším výsledkem po velmi dlouhé době. Dojít takhle daleko v Copa del Rey trvalo Granadě dlouhých 51 let.

Současná sezóna zatím nasvědčuje, že výsledky z té minulé nebyly náhodou a Granada patří mezi nejlepší španělské týmy také letos. V lize krom velkého selhání s Atléticem Madrid, kterému podlehla 1:6, hraje velice dobře a se čtyřmi výhrami, jednou remízou a jedinou prohrou je na třetím místě ligové tabulky.

Dobrou formu Granada potvrdila o víkendu, kdy vyhrála na hřišti Getafe, před kterým uzmula v minulé sezóně poslední pozici zajišťující postup do Evropy. Dobře zvládli Nazaríes i úvodní duel Evropské ligy v Eindhovenu, kdy zvrátili nepříznivý vývoj utkání a porazili PSV 2:1.

Trenér Martínez v nadcházejícím utkání s řeckým soupeřem určitě nemůže počítat se zraněnou dvojicí Azeez, Lozano, která bude ještě nějakou dobu mimo hru. Zápasu se také nezúčastní Soldado, jenž byl pozitivně testován na koronavirus.

Kdyby vedení PAOK Soluň mohlo vrátit čas a zahájit znovu letošní sezónu, rozhodně by to udělalo. Soluňský klub po nadějném vstupu do sezóny upadl do mírné výsledkové krize a proti rozjeté Granadě se mu nedává mnoho šancí na úspěch.

PAOK nedokázal v předkole Ligy mistrů po úspěchu s Benficou vyzrát na ruský Krasnodar a musí se spokojit pouze s účastí v Evropské lize. Ani v té zatím neukázal, že by se s ním mělo v letošní sezóně nějak více počítat. Řecký tým nedokázal v prvním utkání potvrdit roli favorita a doma pouze remizoval s kyperskou Omonií 1:1.

Podobně nevýrazné výsledky má i v lize, kde sice ještě neprohrál, ale po pěti kolech má na svém kontě tři remízy a pouhá dvě vítězství, což jej v tabulce řecké nejvyšší soutěže řadí až na šestou pozici. Spekuluje se tak o budoucnosti trenéra Ferreiry, kterému proti Granadě dost možná půjde o zaměstnání.

Okolnosti ovšem hrají hostům z Řecka do karet. Víkendový ligový šlágr s Olympiakosem byl odložen a hráči měli v náročném programu prostor k luxusní týdenní regeneraci. Ferreiru také při volbě sestavy nemusí trápit příliš velká marodka. Kvůli zranění nemůže počítat pouze s obráncem Crespem, fit by již naopak měl být El Kaddouri, který vynechal úvodní duel s Omonií.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Silva; Foulquier, Sanchez, Vallejo, Neva; Gonalons, Herrera, Milla; Puertas, Molina, Machis
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Zivkovic; Ingason, Varela, Michailidis; Matos, Schwab, Esiti, Giannoulis; Murg, Zivkovic; Colak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.81 - 5.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Granada CF (ESP)11002:13
2.PAOK Soluň (GRE)10101:11
 Omonia Nikósie (CYP)10101:11
4.PSV Eindhoven (NED)10011:20
Skupina F
AZ Alkmaar - NK Rijeka  (čtvrtek 21:00)
Loňský vicemistr nizozemské soutěže letos prožívá úvod sezóny jako na houpačce a jeho působení zatím provázejí velmi kuriózní příhody. Na ligové scéně v pěti dosavadních duelech ani jednou nezvítězil, z toho hned čtyřikrát přišel o tříbodový zisk až v samém závěru. Naopak do základní skupiny Evropské ligy vkročil naprosto senzačně, na půdě vysoce favorizované italské Neapole vybojoval nečekanou výhru 1:0.

AZ letos v lize ztratilo vedení 2:0 (s Venlem), 4:0 (se Spartou) i 3:1 (se Sittardem) a naposledy nevyzrálo ani na Den Haag (2:2), se kterým přišlo o náskok v 87. minutě. V tabulce Eredivisie se proto nachází až na desátém místě s pěti body a na vedoucí Ajax má manko propastných deseti bodů. Před týdnem v Neapoli se muselo obejít bez třinácti hráčů širšího kádru, i přesto ale dosáhlo na šokující tříbodový zisk.

Trenér Arne Slot stále neví, s jakým složením nastoupí, na nejnovější výsledky totiž čeká. "Jsou tu s námi hráči, kteří se věnují individuálnímu tréninku a mohou se k nám případně připojit, to by ovšem museli mít negativní testy. Nikoho nového neočekáváme, musíme počítat s tím, že nastoupíme se stejnou sestavou jako proti Den Haagu. Pozitivní zprávou je, že neregistrujeme žádné nové případy," prohlásil pro klubové stránky.

Chorvatská Rijeka taktéž musela projít složitou cestou v předkolech a teď může jen překvapit, vedle Alkmaaru, Neapole a vedoucího celku španělské ligy Realu Sociedad je považována za největšího outsidera skupiny F. Na úvod se utkala právě se španělským konkurentem a sahala po překvapení, jenomže o bezbrankovou remízu přišla ve třetí nastavené minutě (0:1). Na ligové scéně ji patří až čtvrtá příčka s dvanácti body.

Ani Rijece se v poslední době nevyhnuly problémy spojené s nemocí COVID-19, oproti svému čtvrtečnímu rivalovi ale hlásí jen jednoho pozitivního hráče. "Může se stát, že těsně před výkopem budeme muset měnit taktiku, což je vskutku obtížné. K Alkmaaru máme velký respekt, jeho hodnota kádru je asi desetkrát větší než ta naše. Soupeř dominuje na míči, proto potřebujeme být dostatečně důrazní," myslí si slovinský kormidelník NK Simon Rožman.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.83 - 6.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - SSC Neapol  (čtvrtek 21:00)
Souboj dvou v domácí lize skvěle hrajících týmů přinese zápas druhého kola základních skupiny Evropské ligy mezi Realem Sociedad a Neapolí. Domácí Real Sociedad je ve Španělsku velkým překvapením úvodu letošní sezóny a vede domácí soutěž. Daří se také Neapoli, která je v Serii A na druhém místě.

Jako v pohádce se musí cítit na stadiónu Anoeta v San Sebastianu po odstartování letošní sezóny. Real Sociedad skvěle navázal navázal na loňské výsledky, které mu zajistily postup do letošní Evropské ligy a vzhledem ke klopýtání tradičních favoritů je lídrem španělské La Ligy.

Obzvlášť dobře se Realu vydařily poslední ligové zápasy. V říjnu baskický celek v lize porazil postupně doma Getafe a venku Betis 3:0 a o víkendu si na svém stadiónu poradil i s Huescou, kterou smetl také o tři góly 4:1.

Úspěšná sestava trenéra Imanola Alguacila z minulé sezóny zůstala téměř celá pohromadě, a tak jediným, ale velice náročným úkolem Realu během přestupového období bylo sehnání náhrady za Martina Odegaarda. Ten se nakonec povedlo splnit na jedničku, když s klubem podepsala smlouvu legenda Manchesteru City David Silva, který perfektně zapadl do sestavy a okamžitě se zařadil mezi tahouny mužstva.

Dobrou formu si z Pyrenejského poloostrova hráči Realu nedovezli minulý týden do Rijeku, se kterou se jako velcí favorité hodně natrápili. Na usilovně bránícího chorvatského soupeře dlouho nemohli najít recept, a o vítězství 1:0 tak rozhodl až ve třetí minutě nastaveného času Jon Bautista.

Zopakovat tříbodový zisk bude chtít Real i v druhém zápase Evropské ligy, ale krom silného soupeře v podobě Neapole mu bude překážet i rozsáhlá marodka. Mimo hru jsou již dlouhodobě zranění Illaramendi se Sangallim, úplně fit stále nejsou ani Zaldua se Zubeldiou a otazník visí i nad Januzajem, kterého zdravotní problémy nepustily do víkendového utkání s Huescou.

Neapol si také brousí zuby na tři body a vzhledem k ligové formě na to má bezpochyby právo. O víkendu zvládla otočit náročné utkání na hřišti Beneventa a zvítězila na 2:1. Navázala tak na vítěznou šňůrou, kterou táhne od začátku Serie A. Jedinou její ztrátou a prohrou zůstává kontumovaný zápas s Juventusem.

O to překvapivější byl úvodní zápas Azzurri v Evropské lize proti Alkmaaru. Koronavirem zdecimovaný nizozemský celek přiletěl do Itálie pouze s částí prvního týmu, ale i přes výrazné oslabení dokázal díky brance De Wita odvést z Neapole tři body.

Další prohra už by mohla svěřence Gennara Gattusa dostat do složité situace. Historie do karet Neapoli také příliš nehraje. V posledních deseti venkovních utkání na evropské půdě vyhrála pouze dvakrát a ani poslední výlet do Španělska se nevydařil, když v srpnu Neapol prohrála v Barceloně 3:1.

Neapol oproti minulým sezónám zatím příliš netrápí zranění a Gattuso má před zápasem z čeho vybírat. Z karantény se vrátili Zielinski s Elmasem a oba mohou nastoupit k utkání, lehká zranění pak trápí Insigneho s Bakayokem, které dvaačtyřicetiletý trenér s největší pravděpodobností nenasadí.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro; Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Monreal; Zubimendi, Silva, Merino; Portu, Isak, Oyarzabal
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret; Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Hysaj; Ruiz, Lobotka; Politano, Mertens, Lozano; Osimhen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.39 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad (ESP)11001:03
 AZ Alkmaar (NED)11001:03
3.SSC Neapol (ITA)10010:10
 NK Rijeka (CRO)10010:10
Skupina G
AEK Atény - Leicester City  (čtvrtek 18:55)
Druhý zápas základní skupiny Evropské ligy má před sebou při své premiérové účasti anglický Leicester. I tentokráte je jasným favoritem na vítězství, soupeřem mu totiž bude AEK Atény.

AEK se do skupiny musel probít přes dvě předkola, přičemž v obou porazil své protivníky jen těsně. Nejprve to byl rakouský St. Gallen, poté německý Wolfsburg. V prvním zápase skupin už tak úspěšný nebyl, v Braze prohrál jednoznačně 3:0.

Velká sláva to není ani v řecké nejvyšší soutěži, v níž si v pěti kolech připsali Aténští deset bodů a nacházejí se až na čtvrtém místě. Poslední utkání sehráli na hřišti Gianniny, kde vedli od šestnácté minuty po trefě Ansarifarda. Domácí pak vstřelili dvě branky, obě jim ale po zásahu VAR byly odepřeny pro ofsajd.

Foxes už se sice před čtyřmi lety podívali mezi evropskou elitu do Ligy mistrů, kde po sympatických výkonech postoupili až do čtvrtfinále, v EL je však toto jejich prvotina. A premiérový zápas jim před týdnem vyšel náramně, proti Luhansku zvítězili 3:0 díky zásahům Maddisona, Barnese a Iheanacha.

V Premier League Leicester po šesti zápasech drží solidní čtvrté místo, jeho bilance zní čtyři výhry a dvě porážky. Nezdary přišly okolo poslední reprezentační přestávky, kdy nestačil doma na Aston Villu ani West Ham, částečně to odčinil v neděli na Emirates Stadium, kde po gólu Vardyho vyhrál 0:1. Právě Jamie Vardy je hlavním útočným esem Lišek, v této sezóně vstřelil šest z jejich třinácti branek a v tabulce střelců je třetí.

Domácí tým se musí obejít bez zraněných Simoese a Szymanského, na straně hostí nepustí zdravotní trable do hry Amarteyho, Ndidiho, Pereiru a Söyüncüa.

Utkání, které je prvním vzájemným mezi těmito dvěma mužstvy, začne na Olympijském stadionu v Aténách ve čtvrtek v 18.55. Jeho hlavním sudím bude Rakušan Harald Lechner.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.00 - 3.79 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zarja Luhansk - SC Braga  (čtvrtek 18:55)
Fotbalisté Bragy jsou v současné chvíli v dobrém rozpoložení, napříč všemi soutěžemi zvítězili čtyřikrát za sebou, přičemž v Evropské lize naposledy hladce skolili aténský AEK. Tentokráte musí podniknout dalekou cestu na půdu Zorji, která naopak v prvním zápase nenašla body na hřišti Leicesteru, a bude tak v nynějším souboji vhlížet k prvnímu úspěchu.

Domácí před týdnem inkasovali tři branky, těžko se mohli leicesterským Liškám nějakým způsobem bránit. Nyní přitom narazí na soka, který je evropskými poháry notně ostříleným klubem. "Už po losu jsem narychlo řekl, že Zorja je celkem, o kterém se v Portugalsku nijak nemluví. Ale nároky na tuhle soutěž jsou vysoké," říkal hostující kouč Carlos Carvalhal.

Svěřenci trenéra Viktora Skrypnyka zatím od začátku sezóny působí na ukrajinské scéně jaksi průměrně. Urvali v uplynulých sedmi kolech devět bodů a nacházejí se v lize ve středu tabulky. "Stejně jako všechna mužstva na světě má náš soupeř silné a slabé stránky. Opět však budeme muset zajisté předvést maximální výkon, abychom vyhráli," dodal Carlos Carvalhal.

Os Arcebispos budou na Ukrajině plnit roli favorita, pokud by i napodruhé urvali plný bodový zisk, výrazně by si upevnili své postavení na prvních dvou příčkách. "Nechceme měnit svůj styl hry. Víme třeba, že Zorja je ve svém prostředí po Šachtaru týmem, který nejdéle drží míč. V tomto klání tak může jít o konfrontaci podobných mančaftů," pokračoval lodivod Bragy.

Chybět bude hostům Rui Fonte, nominovaný ke střetnutí byl nicméně Nicolás Gaitán, nová letní posila, který zatím do průběhu tohoto ročníku ještě nezasáhl. "Máme ovšem aktuálně dvě pochybnosti, a to ohledně Guilhermeho Schettineho a Wendersona Galena. Uvidíme vlastně až ve čtvrtek, jak na tom oba budou po zdravotní stránce," prozrazoval Carlos Carvalhal.

Zorja zřejmě nebude mít k dispozici čtveřici ve složení Max Grechkin, Artem Hromov, Maksym Kazakov a Leovigildo, otazník visí nad startem Joela Abua Hanny, avšak údajně naplno trénoval, a měl by být tak připraven do hry zasáhnout. "Neustále našeho protivníka zkoumáme, hledáme cestu k tomu, abychom ho překonali," ujišťoval fandy Skrypnyk.

Obě družstva na sebe narazila v roce 2018 v rámci předkola Evropské ligy a Braga má Zorje co vracet. Po dvou remízách totiž nakonec postoupil překvapivě právě výběr z Luhansku. "Ano, jsou tu sice hráči, kteří si ty dva duely pamatují, jenže se všechno od té doby změnilo. My musíme hrát s velkým srdcem, zároveň ovšem s chladnou hlavou," podotýkal Skrypnyk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.37 - 3.84 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)11003:03
 Leicester City (ENG)11003:03
3.AEK Atény (GRE)10010:30
 Zarja Luhansk (UKR)10010:30
Skupina H
AC Milán - Sparta Praha  (čtvrtek 18:55)
Sparťané ve čtvrtek čeká od 18:55 druhý zápas v základní skupině Evropské ligy. Pražané se představí na stadionu vedoucího celku italské ligy AC Milán a stejně jako před týdnem před utkáním s Lille mají problémy se sestavou, protože trenérovi Václavu Kotalovi zbyl jen jediný zdravý stoper.

Sparta vstoupila do základní skupiny porážkou 1:4 s Lille, která pro ni byla po reprezentační přestávce a následnému přerušení české ligy kvůli koronaviru prvním zápasem od začátku října. Už tehdy měl Kotal problémy s marodkou a v obraně musel nastoupit záložník Ladislav Krejčí mladší.

Ve 23. minutě ale dostal za faul červenou kartu a zápas za něj na stoperu poprvé v životě dohrával záložník David Pavelka. Ten by si mohl novou roli zopakovat i na San Siru, protože vedle vykartovaného Krejčího jsou mimo hru zranění Lukáš Štetina a Dávid Hancko.

Zdravotní potíže mají i Dominik Plechatý s Ondřejem Čelůstkou. Podle Kotala by nakonec oba mohli na San Siru nastoupit, ale podle letenského kouče je však problém v malé herní praxi. Plechatý i Čelůstka totiž vynechali už zápas s Lille a naposledy nastoupili v polovině října za národní týmy.

"Předpokládám, že Ondra nastoupí. Ale měli jsme výpadek, česká liga se nehraje a máme za sebou jedno utkání s Lille. A ti, co nehráli, tak naposledy nastoupili za národní tým. A to je problém pro sehranost týmu," uvedl na dnešní tiskové videokonferenci Kotal.

"Herní praxe chybí, protože AC hraje důrazně, drží míč a atmosféru utkání při tréninku nenastavíte," řekl letenský kouč. "Proto jsme hráčům říkali, že musíme zjednodušit hru, mít kvalitní výběr místa a hlavně se musíme vyrovnat se soupeřovou tvrdostí, protože při napadání jeden na jednoho jsou velmi důrazní," dodal.

Kotal už naopak může počítat s uzdraveným Ladislavem Krejčím starším, který na Letnou přišel v srpnu po čtyřech letech v Boloni. V Serii A si zahráli také Čelůstka v Palermu, Hancko ve Spartě hostuje z Fiorentiny a útočník Libor Kozák se v ročníku 2012/13 stal v dresu Lazia Řím s osmi góly nejlepším střelcem Evropské ligy.

Spartu navíc kromě řady vlastních absencí může strašit i forma AC Milán. Rossoneri totiž v nové sezoně Serie A ještě neprohráli a se ziskem 13 bodů vedou tabulku. Hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovic navíc v pěti posledních zápasech dal sedm branek.

Domácím ale bude chybět obvyklá brankářská jednička Gianluigi Donnarumma, který má koronavirus. V pondělním ligovém utkání s AS Řím ho zastoupil Ciprian Tatarusanu, AC remizovalo 3:3 a poprvé v Serii A ztratilo body. "Po Zlatanovi je to jejich největší osobnost a bude to pro ně velká ztráta," řekl Krejčí starší.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Calabria, Kjaer, Romagnoli, Hernandez - Saelemaekers, Binnásir, Kessie, Leao - Calhanoglu, Ibrahimovic.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Sáček, Lischka, Čelůstka, Hanousek - Trávník, Dočkal, Pavelka - Hložek, Juliš, Moberg-Karlsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.70 - 8.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Celtic FC  (čtvrtek 18:55)
Lille si svým posledním výkonem proti pražské Spartě výrazně řeklo o postupové pozice, byť zkraje skupinové fáze je zatím určitě předčasné cokoliv hodnotit. Evropskou ligu ovšem evidentně nehodlá stavět jen na druhou kolej, a pakliže skolí i Celtic, který ve svém úvodním klání nestačil na AC Milán, notně posílí své postavení na prvních dvou příčkách v tabulce.

Domácí zatím prožívají opravdu velmi povedenou sezónu. Doposud nezaznamenali jedinou porážku, v Ligue 1 v uplynulých osmi kolech hned pětkrát vyhráli a třikrát remizovali a pouze vlivem horšího skóre zaostávají za vedoucím PSG. Sebevědomí týmu trenéra Christopheho Galtiera bezpochyby nechybí, minulou neděli mimochodem uhrál plichtu na hřišti Nice.

Udržet se na téhle úrovni nebude pro LOSC dlouhodobě jednoduchý úkol, a to i s ohledem na náročný program. Zatím se Dogy pohybují v hodně slušných relacích. "A my víme, že proti Celticu musíme znovu odvést maximum," vyzýval svou kabinu Galtier. "Náš soupeř hraje pokaždé ve vysokém tempu a ve vysoké intenzitě. A je zvyklý zápasům dominovat," dodal.

Parádně se LOSC musí pracovat i díky té skutečnosti, že ho v minimálních případech trápí absence. Aktuálně dokonce bude mít k dispozici kompletní kádr. Je dost možné, že Galtier zvolí obdobné složení jako v souboji se Spartou, chybět by přitom neměl Yusuf Yazici, autor hattricku zaznamenaném v Praze, jenž v duelu s Nice pošetřil síly a do hry zasáhl z lavičky.

Celtic, v podstatě stejně jako český výběr, je v dosti nezáviděníhodné pozici. Aby si situaci na evropské scéně nezkomplikoval už na startu, měl by na severu Francie hledat svůj prvotní bodový úspěch. Dobrou formou každopádně neoplývá. Poté, co prohrál derby s Rangers, měly jeho rezultáty klesající křivky. V lize tak třeba naposledy uhrál jenom plichtu v Aberdeenu.

Nicméně dobrou zprávou pro hostujícího lodivoda Neila Lennona je návrat klíčového útočníka Odsonneho Édouarda i záložníka Nira Bittona, kteří kvůli problémům s onemocněním COVID-19 chyběli v oněch třech nepovedených utkáních v řadě. Jestli na hřiště po odmlce vstoupí od začátku nebo až v průběhu, je těžko odhadnutelným faktem.

V Glasgowě zkrátka vyhlížejí s oběma navrátilci k lepším zítřkům. "Odcestovali s námi do Francie," ulevil si Lennon. "Jsou připraveni sehrát v zápase svou roli. Musíme ještě posoudit, jestli budou v základní sestavě nebo figurovat jako náhradníci. Nemyslím si, že nasadíme od úvodního hvizdu oba dva najednou, ale znovu říkám, že do práce se zapojí," prozrazoval.

Hostům bude chybět Hatem Abd el Hamed, nedávno pozitivně testovaný na koronavirus, zranění jsou pak James Forrest, Christopher Jullien i Michael Johnston. Připravená by každopádně měla být brankářská jednička Vasilios Barkas. "Situace ve skupině je pořád otevřená. Musíme se jednoduše chytit, získat zkrátka pozitivní výsledek," burcoval Lennon.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Pied, José Fonte, Botman, Bradarič - Yazici, Xeka, Soumaré, Bamba - Ikoné - David
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Barkas - Welsh, Duffy, Ajer - Frimpong, Ntcham, Brown, McGregor, Laxalt - Griffiths, Ajeti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.77 - 4.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC (FRA)11004:13
2.AC Milán (ITA)11003:13
3.Celtic FC (SCO)10011:30
4.Sparta Praha (CZE)10011:40
Skupina I
Qarabağ Ağdam - Villarreal CF  (čtvrtek 18:55)
Jediný zbývající zástupce ázerbájdžánského fotbalu v evropských pohárech nezačal v základní skupině vůbec dobře, jelikož v důležitém souboji na půdě podceňovaného izraelského Maccabi Tel-Aviv prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1 a výrazně si tak zkomplikoval svou cestu za vytouženým postupem mezi dvaatřicítku nejlepších. Nyní se sice představí doma, ale přivítá největšího favorita skupiny I ze španělského Villarrealu.

Domácí výběr příliš nezáří ani na domácí scéně, v šesti odehraných duelech sice ani jednou neprohrál, ovšem z toho jen třikrát zvítězil a s devíti body na kontě se nachází až na čtvrtém místě o pět bodů za vedoucím týmem PFK Sumqayit. V generálce na čtvrteční zápas zavítal na stadion protivníka Zirä FK a remizoval s ním 0:0, vzhledem k jeho aktuální formě se mu proti sebevědomému španělskému rivalovi moc šancí nedává.

Hosté na úvod EL sehráli divoký souboj s tureckým Sivassporem a v průběhu přišli o vedení 2:0 i 3:2, nakonec se radovali z "povinného vítězství" v hodně netradičním poměru 5:3. Ani jim víkendové střetnutí nevyšlo, neboť s nováčkem z Cádizu se taktéž rozešli smírně bez branek. Trenér domácího týmu Gurban Gurbanov bude moci nasadit stejnou základní jedenáctku jako před týdnem, na marodce se žádný klíčový hráč nenachází.

CF ve španělské nejvyšší soutěži nijak nezaostává a patří mu čtvrtá pozice s dvanácti body, na první Real Sociedad ztrácí body dva. Žlutá ponorka nebude moci využít služeb důležitého záložníka Daniho Parejy, jenž laboruje se svalovým zraněním, mimo hru k tomu zůstávají Estupinan, Alberto Moreno i Guerra a jistotu startu navíc nemají ani Gerard Moreno s Morim. Oba dva soupeři se spolu ještě nikdy v historii neutkali a čeká je proto vzájemná premiéra.

"Náš konkurent dokáže být především na vlastním stadionu velmi nebezpečný a je nesmírně obtížně překonávat jeho defenzívu, proto musíme být trpěliví po celých devadesát minut. Rádi bychom si co nejdříve zajistili postup do další fáze, našim jednoznačným cílem je zisk tří bodů," řekl s jasným plánem manažer Villarrealu Unai Emerey.

Karabach se kvůli válečnému konfliktu v Ázerbájdžánu nepředstaví v Baku, jeho klání bylo přesunuto do tureckého Istanbulu. Toto utkání bude mít i českou stopu, neboť jeho řízením byl pověřen rozhodčí Pavel Orel společně s asistenty Petrem Blažejem a Jiřím Křížem.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Mähämmädäliyev - Medvedev, B. Hüseynov, Medina, A. Hüseynov - Qarayev, Andrade, Matič - Ozobič, Kwabena, Zoubir
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Rulli - Pena, Foyth, Albiol, Costa - Kubo, Coquelin, M.Trigueros - Chukwueze, Alcacer, Baena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.56 - 3.95 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sivasspor - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 18:55)
Sivasspor si během své premiéry v hlavní fázi Evropské ligy rozhodně žádnou ostudu neutržil, protože favorizovanému Villarrealu venku zatopil, co mu síly stačily, byť nakonec inkasoval hned pět branek. Na svůj výkon z tohoto duelu na španělské půdě bude chtít navázat i proti Maccabi Tel Aviv, který naopak naposledy získal výhru nad Karabachem.

Domácí navíc budou toužit zároveň po nápravě posledního nepovedeného klání v rámci Süper Lig, v níž podlehli o dva góly Rizesporu. Celkově si svěřenci trenéra Rizy Calimbaye vedou od začátku sezóny jaksi průměrně. Vyloženě nezáří, úplné zklamání však vládnout také nemůže. "Sice jsme teď dvakrát prohráli, ale nejsme nějak nalomeni," říkal turecký stratég.

Právě nynější souboj může být pro klub ze Sivasu hodně důležitý, co se otázky případného postupu do další fáze týče. Maccabi pro něj představuje toho rivala, s nímž by se měl rovnocenně poměřit. A případně zabojovat, ještě v konkurenci Karabachu, o druhé místo v tabulce. Villarreal přitom plní v tomto uskupení bez výhrad jednoznačnou roli favorita.

Calimbay byl každopádně spokojený, jak se jeho tým před týdnem na evropském poli prezentoval. "Nebyl jsem šťastný jen díky třem vstřeleným brankám," mínil. "Pro nás je tohle střetnutí vážně hodně zásadní. Jsme doma, musíme získat pozitivní výsledek. Svému družstvu upřímně věřím a důvěřuji mu. Süper Lig je úplně jinou soutěží, čeká nás vážně odlišné klání."

Hosté nejtěsnějším možným způsobem minulý čtvrtek zdolali ázerbájdžánského protivníka, odbyli si pak přitom po delší odmlce, způsobené izraelskými vládními institucemi kvůli zabránění šíření nákazy koronaviru, taktéž návrat na ligové trávníky. Doma uhráli bezgólovou plichtu s Beer Ševou, mimochodem rovněž účastníkem skupinové části Evropské ligy.

Pro družstvo vedené koučem Giorgosem Donisem může být remíza z tohoto mače poměrně cenným artiklem. Přece jenom je po prvním získaném vítězství ve velké výhodě. "Našeho soupeře jsme sledovali," pokračoval Calimbay. "Všichni jsme natěšení a nabuzení. Nehrajeme jen za sebe, ale i za celé Turecko. Nemáme strach z nikoho, uděláme vše pro zisk tří bodů."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.29 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)11005:33
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)11001:03
3.Qarabağ Ağdam (AZE)10010:10
4.Sivasspor (TUR)10013:50
Skupina J
LASK Linz - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:55)
Poražení z prvního zápasu se utkají v Rakousku na půdě LASKu. Domácí před týdnem nestačili na favorizovaný Tottenham a mnohem větší šance na body budou mít s Ludogorcem. Bulharský šampion udělal zásadní změnu na trenérské pozici a po porážce s Antverpami odvolal Pavla Vrbu. V Rakousku povede tým Stanislav Genčev.

Pavel Vrba končí svojí bulharskou štaci po necelém roce. S Ludogorcem sice získal domácí titul, ale v Evropě neprorazil. Vypadl nejen z předkola Ligy mistrů, ale také nezvládl zahajovací duel skupiny Evropské ligy s Antverpami (1:2).

Nový trenér Stanislav Genčev nebude mít snadnou úlohu, Ludogorec potřebuje porážku z prvního zápasu odčinit, jinak bude mít s postupovými ambicemi velké problémy. V dalších dvou kolech ho čeká Tottenham, kde jsou vyhlídky na případný bodový zisk přeci jen mizivější. Genčev už stačil vést Ludogorec v Parva Lize proti PFK Montana a byly z toho tři body za výhru 3:1. Několikanásobný bulharský mistr je v tabulce druhý o dva body za Lokomotivem Plovdiv, avšak s jedním zápasem k dobru.

Vítězně si o víkendu vedl i LASK, když rozdrtil Sankt Pölten 4:0. LASKu patří v tabulce domácí soutěže třetí místo o pět bodů za vedoucím Salzburgem. Rakušané se výrazně předvedli na evropské scéně minulý rok, když postoupili ze základní skupiny do osmifinále. Tam už byl nad jejich síly Manchester United. I letos už na sebe stihli upozornit a to zejména výkonem proti Dunajské Stredě (7:0) a Sportingu Lisabon (4:1) v předkolech Evropské ligy. LASK má za sebou utkání v Londýně, kde sice srdnatě vzdoroval Tottenhamu, ale třem brankám nakonec nezabránil. Postupně jeho konto zatížili Moura, vlastním gólem Andrade a Son. Trenér Dominic Thalhammer si z této porážky těžkou hlavu nedělá, dobře ví, že domácí souboj s Ludogorcem bude pro další vývoj důležitější.

Kohouti jsou největším favoritem na postup, ovšem o druhé postupové místo se povede tuhý boj mezi zbývající trojicí, tedy Lincem, Ludogorcem a Antverpami.

LASK se s Razgradem utká poprvé v historii a těžko tipovat favorita. Domácí mají velmi dobrou formu, hosté zase více zkušeností v Evropě. Zápas začíná v 18:55 a povedou ho španělští sudí v čele s panem Xavierem Estradou Fernándezem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.13 - 5.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Royal Antverpy FC - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:55)
Úspěšný vstup do Evropské ligy za sebou mají oba aktéři čtvrtečního utkání v Antverpách. Domácí tým se prezentuje solidní formou, to ovšem platí i o hostech. Rovněž Tottenham už měsíc a půl nenašel přemožitele.

Poslední porážka Antverp přišla na konci srpna v Charleroi. V té době jejich bilance v belgické soutěži zněla jedno vítězství, jedna remíza a dvě porážky. Pak ale výrazně zabraly a z šesti utkání získaly šestnáct bodů, což je vyneslo až do úplného čela Jupiler League. Naposledy si poradily s Beerschotem - po trefách Refaelova a Jukleroeda sice dokázal soupeř srovnat, Mbokaniho zásah už se však stal vítězným.

Pro belgický tým se jedná o premiérovou účast mezi evropskou elitou, samotný debut mu pak vyšel na jedničku. V Razgradu s Ludogorcem sice po trefě Higinia prohrával, díky zásahům Gerkense a Refaelova však otočil a připsal si tři body.

Spurs vstoupili do nového ročníku špatně, když hned v prvním kole podlehli Evertonu. Poté však přepnuli na vyšší rychlost a v jedenácti zápasech nepoznali přemožitele. V lize získali v pěti zápasech jedenáct bodů, poslední tři přišly v pondělí v Burnley po trefě Sona. Na anglické scéně také dvakrát postoupili v Ligovém poháru. Přes Leyton to bylo bez boje, zato proti Chelsea po boji obrovském a penaltovém rozstřelu.

Do Evropské ligy se museli Kohouti prokousat přes tři předkola. Nejprve až díky gólům v závěru otočili v bulharském Plovdivu, na východ pak museli znovu, když vyřadili makedonskou Shkendiju. Čtvrté předkolo sehráli doma, poměrem 7:2 v něm roznesli Maccabi Haifa, hattrickem se v tomto utkání blýsknul Harry Kane.

"Stejně jako minulý čtvrtek i tentokráte uděláme nějaké změny, to ale neznamená, že tým bude slabý. Věříme, že naše sestava včetně náhradníků je schopna udržet úroveň hry. Hrát bude i Gareth Bale, který se hodně zlepšuje - jeho kondice je o hodně lepší, sám se také cítí lépe a věříme, že brzo bude zpět na své nejlepší úrovni," říká asistent trenéra Joao Sacramento.

Domácí se musí obejít bez zdravotně indisponovaných Batubinsika, Bensona, Coopmana, Nsimby a De Sarta. Tottenham nemůže počítat s nastoupením Tangangy, v ohrožení je i start Auriera.

Zápas na antverpském Bosuilstadion začíná ve čtvrtek pět minut před devatenáctou hodinou, jako hlavní sudí jej bude řídit Ital Marinai.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.14 - 4.61 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)11003:03
2.Royal Antverpy FC (BEL)11002:13
3.Ludogorec Razgrad (BUL)10011:20
4.LASK Linz (AUT)10010:30
Skupina K
CSKA Moskva - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 18:55)
Jako favorit bude vstupovat na trávník moskevské CSKA proti chorvatskému Dinamu Záhřeb. Ruský celek bude chtít napravit remízu s Wolfsbergem z minulého týdne, Chorvaté by naopak rádi navázali na remízu s Feyenoordem a obrali favorita skupiny.

CSKA se poslední měsíc dařilo a vyhrál poměrně suverénně poslední tři ligová utkání. Na začátku měsíce si poradil venku s Uralem (0:2) a následně vyhrál i v derby nad Dinamem 3:1 a minulý víkend s Arsenalem Tula 5:1. I díky těmto vydařeným výsledkům se CSKA v domácí ligové soutěži nachází na druhém místě o pouhé dva body za vedoucím Spartakem.

Jedinou kaňkou na povedeném říjnu armádního klubu tak je remíza z úvodního kola základních skupin Evropské ligy z rakouského Wolfsbergu. Svěřenci Viktora Gončarenka neudrželi rychle nabyté vedení a nechali rakouského outsidera skupiny vyrovnat skóre.

Také proti Dinamu bude CSKA plnit roli favorita a na domácí půdě bude chtít navázat na dobré ligové výkony v ofenzívě. Velká síla domácích je v nebezpečí, které pro branku soupeře představují jednotliví hráči - posledních jedenáct gólů CSKA vstřelilo deset různých fotbalistů. Rozmanitou paletu střelců kvůli zdravotním problémům rozhodně nerozšíří Nababkin s Karpovem a nepravděpodobný je návrat Ščennikova, kterého trápí svalové zranění.

Dinamo Záhřeb je dlouholetým hegemonem chorvatské fotbalové ligy a v posledních patnácti sezónách ovládlo tuto soutěž hned čtrnáctkrát. K dalšímu úspěchu v domácí soutěži má nakročeno i letos, a do zápasu s CSKA jde v dobré formě i náladě.

Svěřenci Zorana Mamiče neklopýtli v posledních ligových duelech a připisovali si cenná vítězství. Dobrou náladu v kádru úřadujícího chorvatského šampiona podpořila i důležitá remíza v prvním utkání Evropské ligy na půdě Feyenoordu a podobný výsledek by si rádi odvezli i z Moskvy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.33 - 4.03
více informací
Feyenoord Rotterdam - Wolfsberger AC  (čtvrtek 18:55)
Nizozemský Feyenoord měl před začátkem nového ročníku jen ty nejvyšší ambice a chtěl zabojovat o titul, po solidním začátku se nyní dostal do mírné krize. V posledních třech duelech sice neprohrál, na druhou stranu si nepřipsal na konto jediný tříbodový zisk a celkem záhy tak přišel o vedoucí pozici. V Evropské lize se utká s podceňovaným Wolfsbergem a i přes horší formu je považován za jasného favorita.

Rotterdamský celek vybojoval v úvodních čtyřech střetnutích solidních deset bodů a chvíli se vyhříval na první příčce. Pak ale překvapivě remizoval v derby se Spartou (1:1) a vůbec mu nevyšla ani generálka ve Waalwijku, na stadionu asi největšího kandidáta sestupu taktéž vybojoval pouze bod za nerozhodný výsledek 2:2. V tabulce Eredivisie se proto propadl na páté místo a za vedoucím Ajaxem momentálně zaostává o body tři.

Svěřenci trenéra Dicka Advocaata zatím nepředvedli nic světoborného ani ve skupině K, v Záhřebu s místním Dinamem se totiž rozešli smírně v bezbrankovém poměru. "Trochu jsme usnuli na vavřínech a mysleli si, že proti papírově slabším soupeřům to půjde samo. To je však velký omyl, jelikož jsme potráceli cenné body a ty nám mohou v konečném účtování chybět. Pevně věřím, že se zvedneme proti Wolfsbergeru," uvedl Advocaat s nadějí v hlase.

Ten se oproti týden starému utkání s chorvatským konkurentem bude muset obejít bez Senesiho, jenž byl na stadionu Maksimir vyloučen zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Kromě něho se na trávník nepodívá ani slovenský útočník Boženík (operace poraněné nohy), na marodce se dále nacházejí Sinisterra, Van Beek, Fer či Botteghin. Rakouský celek nezačal v hlavní fázi EL vůbec špatně a s moskevským CSKA vybojoval bod po výsledku 1:1.

Jenomže na ligové scéně mu to vůbec nejde, v pěti zápasech čtyřikrát prohrál a jen jednou zvítězil nad posledním Hartbergem (2:0), proto je v tabulce až desátý se třemi body. Naposledy nezvládl přestřelku se silným Rapidem Vídeň a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 3:4. "Tato bilance nic neznamená, Evropská liga je velmi specifická soutěž a výkonnostní rozdíly nemusí být stěžejní," varuje závěrem třiasedmdesátiletý Advocaat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.27 - 5.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.CSKA Moskva (RUS)10101:11
 Wolfsberger AC (AUT)10101:11
3.Dinamo Záhřeb (CRO)10100:01
 Feyenoord Rotterdam (NED)10100:01
Skupina L
FK Crvena Zvezda - Slovan Liberec  (čtvrtek 18:55)
Hráči Liberce ve čtvrtek nastoupí na stadionu Crvené zvezdy Bělehrad k 2. kolu Evropské ligy. Severočeši se pokusí navázat na úvodní domácí výhru z minulého týdne nad Gentem (1:0) a zaskočit dalšího favorita. Srbský suverén posledních let chce naopak odčinit porážku 0:2 na hřišti Hoffenheimu. Crvena zvezda už může počítat s bývalým sparťanem Gúelorem Kangou, jenž překonal koronavirus.

Liberec si hned na úvod skupiny připsal důležité vítězství a navázal na tři výhry z kvalifikace. Do jarní vyřazovací fáze projdou první dva celky v tabulce. Severočeši hrají skupinu pohárů popáté v historii a poprvé po čtyřech letech, do vyřazovací fáze z ní prošli jen v sezoně 2013/14.

"Pro nás je důležité, že jsme hned první zápas vyhráli. Skupina se bude nějak vyvíjet, teď náš čekají dva duely venku na půdě Crvené zvezdy a Hoffenheimu, jsou to ty dva nejtěžší zápasy ve skupině. Uvidíme, co nám dovolí soupeř a jak dokážeme kousat. Takhle před zápasem bych byl určitě spokojen s bodem," řekl v nahrávce pro média liberecký kouč Pavel Hoftych.

Na Crvenou zvezdu už v pohárech narazil předloni coby generální manažer Trnavy. Spartak ve 3. předkole Ligy mistrů v Bělehradě remizoval 1:1, ale doma prohrál 1:2. "Někam se posunuli, jsou ještě o level lepší, než byli předtím. Je to momentálně mužstvo, u kterého těžko hledat slabiny. Jsou velmi silní dopředu, mají spoustu reprezentantů. Čeká nás mimořádně těžký a vyspělý soupeř, je to hodně vysoký level," podotkl Hoftych.

Také liberecký klub už se s Crvenou zvezdou na evropské scéně potkal, v roce 2006 ho v Poháru UEFA vyřadil po výhrách 2:0 doma a 2:1 venku. Za Slovan tehdy chytal nynější trenér brankářů Marek Čech. Tentokrát na slavném bělehradském stadionu Rajka Mitiče, kde československá reprezentace v roce 1976 vyhrála mistrovství Evropy, nemůže být plno. Kvůli koronaviru smí být v hledištích při soutěžích UEFA obsazeno jen maximálně 30 procent kapacity, pokud to místní úřady v jednotlivých zemích dovolí.

"Zápas v Bělehradě z roku 1976 je nezapomenutelný. Ten stadion se moc nezměnil, je pořád takový exkomunistický. My tam měli před dvěma lety s Trnavou návštěvu 35 tisíc diváků a fanoušci tam vytvořili skvělou atmosféru. Teď ani nevíme, jestli tam můžou a kolik jich přijde. Mění se to každý den. Ten stadion je pro 55 tisíc, je škoda, že nemůže být plný," poznamenal Hoftych.

Za Crvenou zvezdu už bude moci nastoupit Kanga, jenž kvůli koronaviru musel vynechat poslední tři duely. Výstřední gabonský záložník se vrátil do Bělehradu v létě ze Sparty, které na začátku července zařídil proměněnou penaltou výhru 2:1 ve finále domácího poháru v Liberci.

"Víme, jaký je. Výborný fotbalista, na druhou stranu velký provokatér. Ale že bychom se chystali speciálně na něj, to určitě ne. Je to spíš taková perlička. V české lize patřil z hlediska herních kvalit k nejlepším a tam je jen jeden z mnoha," podotkl Hoftych.

Crvena zvezda vypadla ve 3. předkole Ligy mistrů a do skupiny Evropské ligy postoupila po výhře 2:1 v závěrečném 4. předkole na hřišti Araratu-Armenia. Vítěz Poháru mistrů evropských zemí z roku 1991 ovládl poslední tři ročníky srbské ligy a i v této sezoně vede tabulku. Bělehradští ale tři soutěžní zápasy po sobě nevyhráli a dvakrát za sebou neskórovali. O víkendu doma jen remizovali bez branek s Javorem Ivanjica i kvůli zahozené penaltě. Liberec českou ligu kvůli jejímu přerušení nehrál od 4. října.

"To, že jsem neproměnil penaltu, mě do zápasu s Libercem ještě víc motivuje. Jsem si jistý, že se z nepovedeného zápasu poučíme a podáme proti Slovanu mnohem lepší výkon," řekl záložník Mirko Ivanič, který rovněž vyléčil koronavirus. Kvůli vyloučení ze zápasu s Hoffenheimem bude na lavičce Crvené zvezdy chybět trenér Dejan Stankovič.

Zápas v Bělehradě začne ve čtvrtek v 18:55.
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan - Gajič, Degenek, Erakovič, Rodič - Sanogo, Nikolič - El Fardou Ben, Ivanič, Katai - Falcinelli.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Jugas (Kačaraba), Tijani, Mikula - Hromada, Mara - Pešek, Beran, Mosquera - Hilál.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.78 - 5.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - TSG Hoffenheim  (čtvrtek 18:55)
Ke druhému zápasu základní skupiny Evropské ligy se chystají hráči belgického Gentu, který na vlastním stadionu přivítá Hoffenheim. Zatímco německý celek v úvodním kole nad Crvenou Zvezdou zvítězil, Gent padl v Liberci. Po sebevědomých prohlášeních se Belgičané vrátili zpátky nohama na zem a nic než stoprocentní výkon jim body nezaručí.

Především pro domácí Indiány je to důležitý duel, protože prohrát druhý zápas ve skupině by znamenalo velkou trhlinu postupovým ambicím. Na druhou stranu Gent kvalitu má a i přes nelichotivý výsledek pod Ještědem ukázal, že hrát fotbal rozhodně umí.

Jenom to ale nestačí. Gent se o tom přesvědčuje i v domácí soutěži, kde se mu vůbec nedaří. Po deseti kolech má jen devět bodů a v tabulce mu patří až třináctá pozice. Vedení už dvakrát vyměnilo trenéra a pod tlakem je i ten aktuální Trenér Wim de Decker, pokud jeho svěřenci budou pokračovat ve špatných výsledcích, dost možná se dalších zápasů ve skupině nedočká. V Gentu bylo smutno i o víkendu, domácí fotbalisté totiž nezvládli zápas s Genkem, kterému podlehli 1:2. Vítěznou branku Genku vstřelil v závěru Patrik Hrošovský.

O víkendu nevyhrál ani Hoffenheim, v Bremách plichtil 1:1. Celková situace TSG je však o poznání lepší. V tabulce Bundesligy je devátý a jak už bylo řečeno, v prvním kole Evropské ligy porazil Crvenou Zvezdu 2:0. O první branku se po hodině hry postaral Christoph Baumgartner a v nastavení pečetil výsledek Munas Dabbur.

"Neměli bychom Liberec podceňovat, mají také silný tým, ale výsledek samozřejmě trochu překvapil. Takové situace z evropských pohárů známe, nemůžeme se nechat zaslepit jen jmény. Skupinová fáze je vždy velmi vyvážená a je důležité sbírat body, abyste byli v odvetách pružnější," nechal se slyšet na stránkách klubu obránce hostí Kevin Akpoguma. "Gent je samozřejmě pod tlakem. Myslím, že budou hrát dopředu a pokusí se zápas urvat. To nám ale bude vyhovovat," dodal Akpoguma.

Gent se na nejvyšší úrovni s Hoffenheimem nikdy nepotkal, jejich vzájemný duel v Ghelamco Aréně bude první v historii a příznivci obou táborů se mají na co těšit. Obě strany praktikují útočný fotbal a budou chtít vyhrát.

Kouč Wim de Decker bude postrádat zraněného Alexandera De Bruyneho a Laurenta Depoitreho, jinak je zbytek kádru pohromadě a k dispozici. O něco horší je situace na straně Hoffenheimu, který se bude muset obejít bez Bičakčiće, Nordtveita a Stafylidise. Otazník visí také nad starty Kramariće, Kadeřábka a Adamse.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Fortuna, Hanche-Olsen, Ngadeu-Ngadjui, Castro-Montes - Marreh - Botaka, Kums, Bukari - Kleindienst, Yaremchuk
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Vogt, Akpoguma, Sessegnon - Rudy, Grillitsch, Gačinović - Baumgartner - Belfodil, Dabbur
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.83 - 4.01 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim (GER)11002:03
2.Slovan Liberec (CZE)11001:03
3.KAA Gent (BEL)10010:10
4.FK Crvena Zvezda (SRB)10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OT: Jsou všechny verze PS4 pro 2 hráče? Nebo jenom verze Pro?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Úžasný časy, toto video na YT mi chybělo s původním komentářem a ještě k tomu celý zápas.

https://www.youtube.com/watch?v=-fjpEdynu4U

Reagovat
smazaný uživatel

Rok 2008 byl snad poslednim z tech uzasnych casu. Pak uz to slo pomalu dolu.

Reagovat
ttopi

Ten Koller tam těžce dominoval. Takový hráč nám chybí.

Reagovat
smazaný uživatel

ta hlavička Dina poslepu za sebe na Sionka je neskutečná paráda

Reagovat
Selänne

Za video není zač.

Jinak super zápas, kterej mám taky moc rád. Ještě bych rád dodal, že Svěcený byl fakt parádní komentátor, kterej to prožíval jako blázen. Dneska mi nikdo nesahá ani po kotníky. Velká škoda, že se na to kvůli vyhoření tenkrát vykašlal.

Reagovat
king23

Slavia, ze ma vetsi sanci porazit Leverkusen než Liberec Crvenou Hvězdu? Zajímavé kurzy...

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes fandim francouzskym muzstvum.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

to bys měl furt

Reagovat
smazaný uživatel

No, rumun v bráne. Bude aspoň sranda. Forza Milan

Reagovat
LH171186

Ty dvě penalty proti Feyenoordu :o

Reagovat
REPLIKATOR

Slušná prasečina, kapříci připluli.

Reagovat
smazaný uživatel

Davies

Reagovat
stas87

Wolfsberger a LASK. A Maccabi si vyrazne zvysilo sance na postup zo skupiny. Este uvidime, kto pojde za TSG z druheho miesta, moj tip je CZ.

Reagovat
REPLIKATOR

Penalta proti Celtiku taky dobrá, faul metr před vápnem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele