Poslechněte si příběh o vzniku démonických obličejů a tajemných soch ve skalách kolem Želíz

29. říjen 2020

Dva démonické obličeje v mnohonásobné nadživotní velikosti shlíží z úbočí na Želízy. Lidově se jim říká Čertovy hlavy a většina turistů, kteří kolem vyráží na nedělní výlet, se nad nimi překvapivě nepodivuje. Jen někteří tuší, že jejich autorem je později světově známý sochař Václav Levý, mimo jiné pozdější učitel Josefa Václava Myslbeka. Čertovy hlavy však rozhodně nejsou jediným dílem Levého, které lze v okolních skalách nalézt.

Několik dalších soch a reliéfů, jako Had, Harfenice nebo jeskyně Klácelka, je zaneseno v mapě, tajemné, nezvykle ploché borové lesy však skrývají další děsivé reliéfy, ke kterým se většina turistů nedostane. Jana s Hankou se po nich vypravily pátrat. Zajímalo je také, co vedlo Levého k vytesání řady zběsilých démonických výjevů, které se tolik liší od jeho pozdější profesionální sochařské kariéry.

Jak se Václav Levý dostal zrovna na liběchovské panství? Kdo ho v době tesání prapodivných útvarů intelektuálně ovlivňoval? A v čem se mohl skrývat zdroj jeho inspirace? Poslechněte si nový díl podzimních Bludiček.

Všechny díly Bludiček najdete na webu wave.cz/bludicky a také se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jana Římanová , Hanka Veljačiková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka