Přes 200 snímků, debaty a hosté. Jihlavský festival dokumentárních filmů bude online, zato delší

29. říjen 2020

Už jsme si zvykli: filmové premiéry se odkládají, festivaly se přesunují do internetového prostředí. Vzhledem k současné situaci to postihlo i Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Fyzicky se na Vysočině neuskuteční, díky nové formě bude ale dostupný v celé republice, a navíc potrvá o týden déle (od 27. října do 8. listopadu). Nabídne, jako vždy, spoustu filmů v obvyklých sekcích, mnohé z nich ve světových, mezinárodních nebo českých premiérách.

Porotce Marek Hovorka při diskuzi

„Občas jsem slýchal, že se někomu v době naší akce zrovna nehodí do Jihlavy přijet. Nucená podoba festivalu všechny důvody eliminuje. Ji.hlava přijde za každým kamkoliv,“ řekl k tomu ředitel festivalu Marek Hovorka. Snímky se na internet navěšují dvakrát denně a jsou k dispozici vždy týden. Některé z nich mají kvůli autorským právům omezené množství projekcí, respektive se na ně může podívat jenom přesně daný počet diváků. Není tedy záhodno shlédnutí odkládat. K projekcím se zájemci dostanou po zakoupení akreditace přes webové stránky festivalu po přihlášení do osobní složky. Neprodávají se vstupenky, pouze akreditace.

Vše podstatné se „návštěvníci festivalu“ dozvědí z pravidelného každodenního vysílání z Majáku, který je umístěn na jihlavském Masarykově náměstí. Odtud se budou streamovat informace o filmech, hostech a online debatách i o programu pro profesionály. „Půjde o živé informační centrum, které bude referovat o tom, co se na festivalu dělo, děje a dít bude,“ dodává Hovorka.

Čtěte také

Jedno lákadlo k monitorům: Mezinárodní festival dokumentárních filmů aktuálně zařadil sekci snímků reflektujících současnou koronasituaci. „Na dokumentu je fascinující, že to, čím společnost prochází, už můžeme reflektovat právě skrz dokumentární filmy. Přitom už jsme spoustu záležitostí z první koronavirové vlny zapomněli, a teď hrozí, že to všechno budeme prožívat znovu. I filmoví producenti jsou proto rádi, že budou zmíněné snímky uvedeny,“ pochvaluje si zakladatel a ředitel festivalu. Koronavirus, epidemii, různý přístup různých států, a především lidské osudy mapovali režiséři z Číny, Itálie, Rumunska, Španělska a dalších států. A účastníci festivalu jejich filmové ztvárnění uvidí. Stejně jako rakouský pohled na současnou Kubu a jeho prostřednictvím vlastně na současné lidstvo. A stejně jako řadu dalších témat zpracovaných mnoha autory.

Foto ze zahájení 23. ročníku MFDF Ji.hlava

Může nás těšit fakt, že svou zdaleka nejen troškou do letošního programu přispěli čeští tvůrci. Sekce Česká radost je, podle Hovorky, letos neobyčejně silná. Nabídne mimo jiné dokumenty o horníkovi, z kterého se stal ajťák, film o neobyčejných tvůrčích postupech Jana Švankmajera, portrét rockera Joža Ráže, sleduje návrat vlků do české přírody a jeho dopad na rozkol české společnosti, promítne poetický pohled na to, co zbylo z lidské činnosti v Černobylu a zkonfrontuje víru v Boha v Polsku a u nás. Mimo jiné.        

Do online prostředí se samozřejmě přesouvá i Inspirační fórum, a taky program Jihlava dětem. Marek Hovorka doufá, že k vysokému zájmu o filmový i doprovodný program přispěje i počasí. Organizátoři festivalu každopádně udělali pro jeho zdárný průběh maximum.

Spustit audio