Hlavní obsah

Ubal a zmiz, zavelí nová česká akční komedie

Právo, Věra Míšková

Pražská čtvrť Žižkov už dávno nemá atmosféru místa, k němuž se vázal slogan „Žižkovu a Libni zdaleka se vyhni“ a v devadesátkách se mu říkalo „pražský Bronx“. Moderní výstavba přinesla nové domy a obyvatele, jen křivolaké strmé uličky připomínají někdejšího genia loci, otisknutého i do řady filmů.

Foto: CinemArt

Marek Lambora jako celebrita André ve filmu Ubal a zmiz.

Článek

Přesto se ta dávná atmosféra na Žižkov nedávno vrátila, a to díky českému filmu Ubal a zmiz, který napsal a v těchto dnech dotočil debutující režisér Adam Hobzík, s Matoušem Rumlem, Markem Lamborou, Leošem Nohou či Martinem Hofmannem v hlavních rolích.

Jako Guy Ritchie, ale v Česku

Jedné podzimní noci se v ústí uličky, prudce sbíhající po typických kočičích hlavách od tramvajové trati, chystala před barem Zlatá rána rvačka. Parta motorkářů s partou skinheadů to hodlaly jedna druhé pořádně nandat. Jen co přestane alespoň trochu pršet.

„Před pěti lety jsem dokončil internetový seriál Pizza Boy, ale ta postava ve mně zůstala dál. A protože jsem už jako student scenáristiky nejvíc obdivoval filmy Guye Ritchieho, postavené na vzájemném propojování dějových linek, které pak společně vyvrcholí, vyústilo to do námětu Ubal a zmiz,“ vysvětlil Právu režisér podobnost názvu svého filmu s Ritchieovým slavným Sbal prachy a vypadni.

„Je to ale samozřejmě český humor, české prostředí a s českou hlavní postavou, která žije tady a teď,“ dodal.

Tou postavou je poslíček s pizzou, o němž jeho představitel Matouš Ruml říká: „Hraji třicetiletého Mirečka, který je se životem náramně spokojený. S nejlepším kamarádem pěstuje trávu a pod pizzou ji po troškách prodává. Jenže si začne zvolna uvědomovat, že takhle se k naplnění svého snu, karavanu na pláži, moc nepřiblíží. Navíc mu ostatní začnou říkat, ať už se sebou něco udělá. Okolnosti jedné noci ho k tomu donutí.“

Další linii tvoří nezvyklá policejní dvojka, policajti rapl a lempl v podání Martina Hofmanna a Leoše Nohy, kteří byli suspendováni na dopraváky, protože jsou ještě ze staré školy a do nových časů se nehodí. První z nich se chová jako psychopat, druhý je vyhořelý.

Aby získali zpět svou práci i čest, rozhodnou se na vlastní pěst pátrat po záhadném kufru a rozhodně si přitom neberou servítky.

Z romantika rockerem

Čtvrtou hlavní postavou je celebrita André. „Má duši rockera, ale bohužel podepsal s manažerem tříletou smlouvu na popové písničky pro teenagery,“ řekl Právu o své postavě Marek Lambora.

„Upsal se ďáblu a teď musí vydávat cédéčka cílená na fanynky, zpívat písničky, které mu píše někdo cizí. Na veřejnosti se sice tváří jako hvězda, ale uvnitř šílí a jediné, po čem touží, je utrhnout se ze řetězu. Slávu by vyměnil za jednu pořádnou rockerskou noc. A přesně to se mu splní a on se vrátí tam, kde začínal,“ dodal.

Marka Lamboru vynesl do pozice idolu dívek a žen seriál Slunečná a potvrdil ji princ v pohádkové fantasy Princezna zakletá v čase. Postava Andrého je ale podstatně jiná.

„Role rockera se přijímá velice snadno. Navíc z ní mám pocit, že bude akčnější než všechny, které jsem dosud hrál. Je v ní víc testosteronu. A to je přesně ta změna, o kterou jsem stál,“ sdělil.

Z jeho kostýmu je zřejmé, že André miluje kožichy. „Jeho vzor je David Bowie, je to pro něj značka rocku, jeho image i talisman. U ostatních lidí se ale nesetkává s velkým úspěchem,“ zasmál se herec.

O přípravě na roli prozradil: „Mlátit lidi popelníkem umím, to by mělo být v pohodě. Jediné, čeho se trochu bojím, je rychlá honička v autě. Mám řídit nadupanou corvettu s obsahem přes pět set koní a část té trasy mám jet sám. Asi to bude chtít nějaké zkoušky…“

Leoš Noha hraje policajta a není to v jeho kariéře poprvé. „Je snad už desátý. Tomu vlastně docela odpovídá, že je vyhořelý, málomluvný a jen občas svým způsobem vtipný,“ představil Právu svou postavu a na otázku, kterého ze svých již odehraných policistů má nejradši, bez rozmýšlení odpovídá, že toho ze seriálu Pustina.

Pak už ale odešel na plac, kde bylo vše nachystáno k bitce: motorkáři, skinheadi a také známý zápasník MMA Václav Baba Jaga Mikulášek. A za chvíli se už před kamerou Davida Ployhara všichni mlátili a vzápětí váleli po mokré hrbolaté zemi. Pak ještě podruhé, potřetí…

Matonoha jako drsný muzikant

Po žižkovské části se štáb filmu Ubal a zmiz nastěhoval minulý týden na pražskou Štvanici, aby natočil jednu z posledních scén filmu. Právě na mejdanu v tamním klubu se totiž propojily příběhy hlavních postav a uskutečnil vysněný velký kšeft. Kamarádi přivezli Mirečkovi velkou dodávku vysoce kvalitního nelegálního materiálu.

Pořádně drsnou pařbu, na níž se transakce odehrála, pořádala slavná německá rocková kapela Kranken Wagen, jejíhož frontmana si s chutí zahrál Tomáš Matonoha, který tak ve filmu ztvárnil dalšího muzikanta. A to pořádně drsného rockera.

Atmosféru na place si velmi pochvaloval, ocenil i dokonalý výběr lokace: „Hraji frontmana strašně slavné skupiny, což je hodně tvrdá, ostrá německá kapela. A protože já sám hraju v kapele a v několika filmech i seriálech jsem si zahrál hudebníka, není to pro mě zdaleka první ani poslední role tohoto typu. Zde mě ale zaujalo, že můžu mít VIP roli frontmana,“ řekl ke své postavě Matonoha.

Film Ubal a zmiz bude mít premiéru 11. března 2021. Do kin jej uvede společnost CinemArt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám