Hlavní obsah

V Polsku prakticky zakázali potraty. Polkám teď pomůže i Teta Česko

Foto: Profimedia.cz

Blesk se stal v Polsku symbolem protestů za reprodukční svobodu. Téma pro podcast Checkpoint.

Reklama

Článek

Uprostřed pandemie se Polky a Poláci dozvěděli o faktickém zákazu potratů, o němž rozhodl polský ústavní soud. Desetitisíce lidí kvůli tomu vyšly do ulic protestovat. Polsko se ocitlo v kulturní válce.

Před týdnem rozhodl polský ústavní soud o zpřísnění potratového zákona. Zrušil tím možnost přerušit těhotenství z důvodu poškození plodu. A to i v případě, že by byl poškozený natolik, že by porod nepřežil. Osazenstvo ústavního soudu – nominované z drtivé většiny vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) – tak fakticky úplně zakázalo provedení legální interrupce v Polsku.

Podle opoziční poslankyně a dlouholeté bojovnice za práva žen Barbary Nowacké šlo o ryze politický krok. Polsko se v současnosti potýká s nárůstem nakažených covidem-19, kvůli čemuž vláda vyhlásila částečný lockdown. Nowacká v kroku ústavního soudu vidí snahu o zakrytí situace, do níž se země s pandemií dostala.

„Ústavní soud je v Polsku totálně v moci Práva a spravedlnosti. Někteří soudci jsou ilegálně zvolení, někteří z nich ještě před nedávnem byli sami politici. Jarosław Kaczyński (předseda PiS, pozn. red.) věděl, že se to stane a kdy přesně se to stane. Co dělá teď – ještě zvětšuje problém tím, že hází odpovědnost na nás, na opozici a taky protestující, občany Polska, že zhoršují pandemickou situaci a že oni ji nezvládají,“ říká v podcastu Checkpoint Nowacká.

O interrupci může nyní žena zažádat pouze v případě, že byla znásilněná, jedná se o incest, nebo je sama v ohrožení života. Jinak je potrat zakázaný. „Důsledky jsou opravdu reálné. A vlastně jasně viditelné. V nemocnicích třeba teď ženy čekaly na potrat kvůli tomu, že jejich plod je poškozený. Najednou zjistily, že se to stalo ilegální. To jsou jednotlivá dramata. Obecně je to ale pohled na Polsko v jednadvacátém století, kde nebude možná pořádná prenatální medicína, bude tu limitovaný přístup k moderní medicíně,“ shrnuje v podcastu polská poslankyně.

Někteří členové PiS teď řeší, že to možná přehnali. A řeší se dosažení nějakého kompromisu. Podle Nowacké ale žádný další konzervativní kompromis už v Polsku nemá místo.

Polkám pomůže Teta Česko

Jedním z důsledků tohoto přísného zákona bude i to, že ženy budou potrat vyhledávat v zahraničí. A v tom bude hrát dost výraznou roli Česká republika. Jako sousední stát, který je Polsku blízký jak teritoriálně, ale také kulturně, bude nabízet Polkám interrupci.

To, že Češi pomáhají Polkám s potraty, není zase nic tak nového nebo neobvyklého, s aktuální situací se ale vše dostalo ještě na rychlejší a úplně jinou úroveň. „Polský potratový zákon je velmi záludný a stále se přitvrzuje. Proto jsme se rozhodli toto hnutí, nebo spíše kolektiv, založit,“ říká v Checkpointu Anna Urbanek, jedna ze zakladatelek česko-polské iniciativy Ciocia Czesia – neboli Teta Česko. Řeší logisticky i právně, aby Polky mohly přijet do Česka za interrupcí.

„Chceme prostě pomoci lidem v jakkoliv nechtěném těhotenství. Už tak je to ohromně stresující stav, když jste těhotná a nechcete být a žijete v zemi, ve které je potrat ilegální,“ dodává Urbanek.

V kterých dalších zemích je zákaz potratů téma? A jak konkrétně vypadá pomoc, kterou chce iniciativa Polkám v Česku poskytnout? Poslechněte si celý díl podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Checkpoint

Čtvrthodinka o aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám pište na audio@firma.seznam.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované