Ústecká dominanta šla k zemi: Vrátí se obří glóbus? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ústecká dominanta šla k zemi: Vrátí se obří glóbus?

Dělníci ho museli rozebrat.
Dělníci ho museli rozebrat. (Foto Muzeum města Ústí nad Labem)

Patřil mezi dominanty města Ústí nad Labem, kterou nepřehlédl žádný turista přijíždějící vlakem do krajské metropole. Obří glóbus na budově bývalého Vídeňského bankovního spolku byl vidět z mnoha částí města. Teď je ale pryč.

„Sundali ho dělníci, kteří dům opravují, za pomoci jeřábu. Uzavřeli kvůli tomu ulici Hradiště,“ sdělil kurátor fotografických sbírek ústeckého muzea Jiří Preclík. Glóbus se rozhodl sundat majitel budovy Pavel Elias během její plánované opravy. „Byl v havarijním stavu a hrozilo, že by se mohl zřítit,“ sdělil Elias. Lidé mají strach, že se legendární monumentální plastika Země už zpátky nevrátí. „Doufám, že majitel není takový barbar a zničil by takto skvostný dům,“ obává se Ústečan Jakub Vedral. Budoucnost obřího glóbu je ale nejistá. „Jak s ním dále naložím, zatím nemohu říct. Zda se vrátí zpět, bude záležet na mnoha faktorech, jako jsou třeba peníze na jeho opravu,“ vysvětlil majitel.

Od banky po hernu

Budova Vídeňského bankovního spolku byla postavena v roce 1906 na místě bývalého Kamenného mlýna. Autor čtyřpodlažní peněžní filiálky ani obřího globu ale není znám. Později zde sídlila Drážďanská banka a v minulých letech například také pojišťovna. Nyní je v objektu herna a kancelářské prostory.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.