„Pojďme ze strachu udělat respekt,“ říká nový ministr zdravotnictví Blatný

UDÁLOSTI: Změna v pozici ministra nastala v pravé poledne na zámku v Lánech (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v poledne jmenoval lékaře Jana Blatného (za ANO) ministrem zdravotnictví. Ten pak převzal resort od odcházejícího ministra Romana Prymuly (za ANO). Přijatá opatření proti covidu-19 nebude podle Blatného třeba zásadně zpřísňovat. Pokud je lidé budou respektovat.

Za hlavní úkol nový ministr Blatný označil změnit vnímání celé pandemie. „Pojďmě změnit vnímání strachu v respekt. Strach nás paralyzuje,“ řekl Blatný.

Tomu by měl pomoci transparentnější přístup. „Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná,“ uvedl. 

Zásadní věcí je kapacita nemocnic a personálu. „Je velice dobře, že se budují obě polní nemocnice. Zatím se nezdá, že by bylo potřeba další podobné externí kapacity budovat,“ dodal. Za zásadní ale považuje zprovoznění centrálního dispečinku, který by měl mít přehled o tom, kde jsou jaká volná lůžka.

Jako jednu z prvních věcí chce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) řešit případné znovuotevření škol. „Je potřeba na základě dat, která máme, zjistit, jestli to (uzavření škol) má zůstat, nebo se to má změnit,“ dodal. Není jasné, jestli vydá konečné stanovisko v pátek. „Vím, že bylo avizováno, že v pátek se rozhodne o dalším postupu. V tuto chvíli to neslíbím, protože když něco řeknu v pátek a v pondělí to změním, tak mi nikdo nebude věřit,“ podotkl nový ministr.

Blatný také vyvrátil spekulace ohledně nového twitterového účtu pod jeho jménem, kde se šíří dezinformace. Nemá s ním nic společného.

Služby odcházejícího ministra Romana Prymuly chce Blatný dál využívat, protože je podle něj skvělý odborník. Sejde se s ním a dohodnou se, jak budou spolupracovat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) během uvedení Blatného do funkce ministra znovu apeloval na dodržování vládních opatření. Mobilita lidí podle dat mobilních operátorů neklesla tolik jako na jaře. Za hlavní úkol teď premiér považuje ochranu seniorů před koronavirem. Pomoci by mohlo masivní využití rychlejších antigenních testů.

Podle Babiše je světlem na konci tunel vakcína. Její vývoj během čtvrtka bude konzultovat se svými evropskými protějšky.

Brífink k uvedení Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

„Nejezděte na Vyšehrad,“ vtipkoval Zeman

Nového ministra jmenoval ve čtvrtek v poledne prezident Zeman na zámku v Lánech.

Ocenil, že Blatný jmenoval svého předchůdce ve funkci ministra Romana Prymulu svým spolupracovníkem v boji proti covidu-19. „Zde nerozhodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha epidemii potlačit,“ řekl prezident. Prymula má být součástí expertního týmu, který doporučuje protiepidemická opatření. S odkazem na schůzku, kvůli které musel skončit Prymula, poradil prezident novému ministrovi, aby nechodil na pražský Vyšehrad. „Je tam nebezpečno,“ komentoval Zeman.

Za 38 dnů Prymulova šéfování ministerstvu byl znovu vyhlášen nouzový stav, uzavřely se školy i většina obchodů, zakázány jsou kulturní a sportovní akce, omezeny svatby a pohřby, nosí se opět roušky i venku a od středy platí také noční zákaz vycházení.

Prymula po zveřejnění fotografií ze schůzky na Vyšehradě odmítl, že by porušil jakákoliv z vlastních protiepidemických opatření. Původně nevyslyšel Babišovu výzvu k rezignaci, premiér ale považoval jeho chování na fotografiích za nepřijatelné a navrhl v pátek Zemanovi jeho odvolání. Prymula později nevyloučil, že demisi nakonec sám podá. Ve středu obdržel od Zemana Řád bílého lva za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie.

Povoláním hematolog

Nový ministr Blatný dosud působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno, kde se specializoval na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve.

  • Narodil se 24. března 1970 v Prostějově.
  • Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1994) a posléze tamtéž obor pediatrie.
  • Přednosta oddělení dětské hematologie a biochemie Fakultní nemocnice v Brně a zdravotnický náměstek pro pracoviště Dětská nemocnice Fakultní nemocnice v Brně.
  • Na poli hematologie je Blatný uznávanou kapacitou, zaměřuje se na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve.
  • „Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let, tak jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk,“ řekl o Blatném ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.