Zeman jmenoval Blatného ministrem. Prymula mu má radit se zvládáním koronaviru

NOVÝ MINISTR

Zeman jmenoval Blatného ministrem. Prymula mu má radit se zvládáním koronaviru
Jmenování Jana Blatného do funkce Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech demisi ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a jeho nástupcem jmenoval lékaře Jana Blatného (za ANO). Prymulu navrhl odvolat premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co byly minulý týden zveřejněny jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Prymula nejprve vyloučil, že by sám rezignoval, později ale připustil, že demisi podá, až bude znám jeho nástupce. Nyní by se měl stát součástí expertního týmu, který doporučuje protiepidemická opatření.

„Politika je nesmírně krutá záležitost a politik, který je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Říkal jsem vám, že přecházíte z parku do džungle, obdivuji vaši odvahu a oceňuji ji,” prohlásil prezident.

Zeman po ceremoniálu řekl, že přijal Prymulovu demisi. „Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii, je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem vám říkal, že přecházíte z parku do džungle,“ přiblížil Zeman obsah úterního jednání s Blatným.

Dodal, že obdivuje jeho odvahu. „A oceňuji ji. Vážím si též toho, že jste se rozhodl pana Prymulu jmenovat svým spolupracovníkem v boji proti epidemii. Zde nerozhodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha epidemii potlačit,“ uvedl. Podle dřívějších informací má být Prymula součástí expertního týmu, který doporučuje protiepidemická opatření. S odkazem na schůzku, kvůli které musel skončit Prymula, poradil prezident novému ministrovi, aby nechodil na pražský Vyšehrad. „Je tam nebezpečno,“ řekl Zeman.

Podobně jako u jmenování Prymuly do funkce, Zeman kvůli svým zdravotním omezením po celou dobu slavnostního aktu seděl. Nepovstal ani když Blatný do jeho rukou skládal slavnostní slib.

Dětský hematolog Blatný dosud působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno a jako lékař se specializuje na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve. Ve čtvrtek odpoledne ho Babiš uvede do úřadu, následně by se měl poprvé veřejně vyjádřit ke svým plánům v čele ministerstva, které je klíčovým úřadem v současném boji s epidemií covidu-19.

Během podzimu, kdy se Česko postupně dostalo v počtu nakažených covidem-19 mezi nejhorší země světa, dochází už ke druhé výměně na postu ministra zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch rezignoval 21. září.“ „Chci tím dát prostor pro řešení epidemie koronaviru, která nás ještě bude nějaký čas provázet,“ zdůvodnil to Vojtěch.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články