Zde může být vaše reklama.

Rozhovor Nový hejtman Suchánek: Budeme muset šetřit a začneme hned u sebe

Nový hejtman Suchánek: Budeme muset šetřit a začneme hned u sebe

foto: Archiv Josefa Suchánka

29. 10. 2020 - 12:00

Jako lídr vedl společnou kandidátku Pirátů a Starostů v Olomouckém kraji, která nakonec v krajských volbách skončila na druhém místě. To dalo příležitost ke složení koalice se Spojenci a ODS. Josef Suchánek se v této koalici stal hejtmanem a bude mít kraj na povel příští čtyři roky. Po působení ve vedení Správy kolejí a menz, ale také zkušenostech v managementu společnosti Makro Česká republika před ním stojí nová výzva. Po dvou letech v opozičních lavicích olomouckého zastupitelstva ho čeká křeslo hejtmana Olomouckého kraje.

HV: Pane Suchánku, co bude první věc, kterou uděláte jako nový hejtman?
První věci, do kterých se pustím, budou hned dvě. Jedna bude pro mě velmi důležité seznámení se s kolegy a kolegyněmi Krajského úřadu. Budou to právě oni/ony, se kterými se budeme starat o to, aby náš krajský úřad šlapal jako hodinky. Druhá věc, do které se okamžitě pustíme, je kontrola aktuálně sestavovaného rozpočtu na příští rok. Finanční kondice Olomouckého kraje není vůbec růžová a obě letošní vlny epidemie COVID-19 způsobily a dále působí nemalé výpadky příjmů a také růst nákladů. Budeme muset šetřit. 

HV: Ve volbách na začátku října skončili Piráti a Starostové na druhém místě, získali jste 19,5 %, celkem 13 mandátů. Potěšil vás tento výsledek?
Ano, myslím, že je to velmi slušný výsledek. Kampaň jsme si opravdu odpracovali a jsem přesvědčen že byla i ve specifických podmínkách letošního roku nakonec docela pestrá. Věřím, že se nám tento skvělý volební výsledek podaří proměnit v úspěšné čtyřleté vládnutí. 

HV: Co říkáte na povolební vyjednávání, rodila se nová koalice snadno, přece jen, od voleb už utekly více než tři týdny?
Je pravda, že v některých krajích byli s koalicemi hotovi dřív než my. Naopak v jiných stále jasno není ani teď. My jsme už koaliční smlouvu podepsali, jsem tomu rád. Povolební vyjednávání byla náročná, ale myslím, že jsme dosáhli takové úrovně shody, kdy všichni mohou být spokojení.

HV: Nakonec jste se domluvili na koalici se Spojenci a ODS. Jak se vám podle vás bude v tomto složení vládnout?
Věřím, že dobře. To ale samozřejmě ukáže a prověří čas. Každopádně máme velkou míru shody našich programů, při psaní koaličního programového prohlášení jsme dosud nenarazili na nic, co by mezi námi způsobovalo zásadní rozpory. Mám dlouholeté zkušenosti s řízením lidí a vím velmi dobře, že základem jakéhokoliv úspěšného pracovního týmu je vzájemná komunikace. Na to se určitě spolu s ostatními zaměřím. Když to bude fungovat lidsky, bude to fungovat i politicky. 

HV: Před volbami vaše uskupení Pirátů a Starostů v programu akcentovalo témata dopravy, životního prostředí, zdravotnictví a sociální politiky a školství. To je obecně. Čím konkrétně byste se v těchto oblastech na kraji chtěli zabývat?
My jsme měli celkem 3 hlavní priority. Fungující dopravu, péči o životní prostředí a regionální rozvoj. Fungující doprava je zásadní pro ekonomický rozvoj našeho kraje. 67 % krajských silnic 3. tříd je v havarijním stavu. Stav silnic je dán samozřejmě otázkou financování jejich oprav a údržby. Zavedeme transparentní plán oprav těchto silnic a budeme také jednat s vládou o navýšení prostředků na jejich údržbu. Mnohé vlaky v našem kraji nejsou bezbariérové, nemají klimatizaci a pro cestující jsou tak nekomfortní. To je dáno samozřejmě nastavením a dodržováním smluv mezi krajem a dopravci. Zaměříme se na to při vyjednávání nových smluv. V oblasti životního prostředí například přenastavíme krajské dotace tak, aby směřovaly těm zemědělcům a majitelům půdy, kteří hospodaří tak, že zadržují vodu v krajině, brání erozi cenné půdy, hospodaří šetrněji k životnímu prostředí. No a v oblasti regionálního rozvoje považujeme za důležité například budovat vysokorychlostní internet po celém kraji. Ten pomůže lidem získat lépe placenou práci i v těch nejzapadlejších koutech našeho kraje.  

HV: S koaličními partnery už máte jasno také o jmenném složení krajské rady. Jste spokojen s oblastmi, které jste jako Piráti a Starostové dostali?
Ano, rozdělení gescí je výsledkem našeho jednání. Myslím, že všichni dosáhli maxima možného. 
 
Jednoznačně uděláme hospodaření kraje více transparentní a přehledné. Přenastavíme také systém udělování grantů a dotací, aby byly rozdělovány podle jasných pravidel.
 
HV: V nově vzniklé krajské radě, tak jak jste se v koalici domluvili, budou mít vaši zástupci, včetně vás, na starosti například finance, majetek, krizové řízení, investice, evropské projekty, SmartRegion, životní prostředí, odpady a další. Jakých budete chtít v těchto oblastech dosáhnout cílů?
Mám-li to říct obecně, tak primárně chceme zvýšit kvalitu života občanů v našem kraji. Olomoucký kraj se neustále drží na chvostu různých žebříčků kvality života. Přímo do mé gesce spadá majetek, finance a krizové řízení. Jednoznačně uděláme hospodaření kraje více transparentní a přehledné. Přenastavíme také systém udělování grantů a dotací, aby byly rozdělovány podle jasných pravidel. Budeme muset šetřit, protože Olomoucký kraj je nejvíce zadlužený a epidemie COVID-19 toto zadlužení ještě prohlubuje. Šetřit jsme začali hned u sebe a to tím, že jsme snížili počet náměstků hejtmana ze 7 na 4. 

HV: Která oblast pro vás bude opravdu tou jednou, nejdůležitější, které se budete věnovat a budete v ní chtít uspět?
Nedá se říct, že jedna oblast je důležitější než ostatní. Naše priority jsou 3 – fungující doprava a infrastruktura, šetrné hospodaření v krajině a regionální rozvoj. 

HV: Řízení kraje přebíráte v nejisté době. Olomoucký kraj je nejzadluženějším ze všech. Jak chcete tuto situaci řešit?
Šetřením, transparentností a jednáním s vládou o navýšení některých prostředků, zejména na údržbu krajských komunikací. Již v minulém volebním období naši zastupitelé předložili zákonodárnou iniciativu, aby kraje dostávaly na údržbu svých silnic od státu tolik peněz, kolik kilometrů těchto silnic mají skutečně ve své správě. Tuto iniciativu předložíme znovu a budeme tlačit na vládu, aby v tomto něco udělala, protože Olomoucký kraj je díky své geografické rozloze současným systémem značně znevýhodněn.
 
Krizový štáb zasedá pravidelně a komunikuje se všemi dotyčnými složkami a institucemi. Musím také říct, že jsem na jaře posbíral cenné zkušenosti, když jsem epidemii koronaviru řešil jako ředitel Správy kolejí a menz.
 
HV: V přebírání krajské agendy vám s nejvyšší pravděpodobností nepomůže ani situace kolem koronaviru. Budete muset být v denním kontaktu nejen s krajskou hygienou, ale také zdravotníky, policií a starosty. Máte už nějaký plán, jak bude tato komunikace probíhat?
Již teď jsem členem krajského krizového štábu, takže jsem těmto jednáním přítomen již teď. Krizový štáb zasedá pravidelně a komunikuje se všemi dotyčnými složkami a institucemi. Musím také říct, že jsem na jaře posbíral cenné zkušenosti, když jsem epidemii koronaviru řešil jako ředitel Správy kolejí a menz. Ostatně v této své končící roli ji od září stále řeším i teď, v podstatě denně.

HV: Pokud se nic nestane, další krajské volby a případná nová vládnoucí koalice vznikne za čtyři roky. Jaký by v té době dle vás měl být Olomoucký kraj?
Kraj by v té době měl být určitě transparentnější, méně zadlužený, měla by tu jezdit kvalitnější veřejná doprava, silnice by měly být v lepším stavu, měl by být všude dostupný vysokorychlostní internet, měl by být lépe připraven na krizové stavy, měl by podporovat zadržování vody v krajině a mnohé jiné. 

HV: Kromě nově zvoleného hejtmana zastáváte funkci zastupitele v Olomouci, budete si ji chtít ponechat?
Tuto věc musím ještě probrat s kolegy, v této chvíli nevylučuji žádnou z obou možností

HV: Co teď bude s vaším místem ředitele Správy kolejí a menz Univerzity Palackého?
Univerzita jistě vyhlásí na tuto pozici výběrové řízení. Nový ředitel / ředitelka zde bude vybrán/a tak, jak jsem byl vybrán před pěti lety já. Ze své manažerské praxe vím, že vizitkou dobrého manažera je mj. i to, že si dovede vychovat svého nástupce. Já jsem takového nástupce vedení UP doporučil, takže Správa kolejí a menz do doby výběrového řízení bez řízení nezůstane. 
 

Josef Suchánek (*15. ledna 1963, Ostrava)

Český politik a manažer, od roku 2020 zastupitel Olomouckého kraje, od roku 2018 zastupitel města Olomouc, člen hnutí STAN.

Život
Vystudoval Vysokou škola báňskou v Ostravě (získal titul Ing.) a dále absolvoval postgraduální studium počítačové grafiky na Českém vysokém učení technickém v Praze. 

Profesí je manažer, má zkušenosti s řízením několika velkých firem a organizací, mezi nimi například velkoobchodních prodejen Makro ČR nebo skupiny internetových obchodů Vltava Stores. V roce 2015 se stal ředitelem Správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci. 

Josef Suchánek má tři děti. Žije v Olomouci.

Politická kariéra
Od roku 2018 je členem hnutí STAN. V komunálních volbách v roce 2018 byl zvolen zastupitelem města Olomouc, a to na kandidátní listině uskupení Piráti a Starostové.

V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem společné kandidátky hnutí STAN a Pirátů v Olomouckém kraji. Získal post hejtmana.

Další články