Resort zdravotnictví převzal hematolog Blatný. ‚Pojďme změnit pocit strachu v respekt,' vyzval

„Musíme všichni táhnout za jeden provaz,“ uvedl na tiskové konferenci nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Hlavním úkolem je podle něj změna nálady ve společnosti. „V minulosti jsem přijal funkci v jedné z největších nemocnic v Česku, teď jde ještě o větší nemocnici,“ řekl. Zároveň se omluvil, že dosud málo komunikoval s médii. Na twitteru se před několika dny objevil účet připisovaný právě Blatnému, podle jeho vyjádření je falešný.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Praha (Aktualizováno: 14:03 29. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Blatný (v popředí) a jeho předchůdce v čele resortu zdravotnictví Roman Prymula

Epidemiologa Romana Prymulu střídá na ministerstvu zdravotnictví dětský hematolog Jan Blatný (v popředí) | Zdroj: Úřad vlády ČR

„Když byste se mě zeptali, co vidím jako hlavní úkol, tak je to potřeba změny vnímání situace, potřeba změny nálady ve společnosti. K tomu potřebuji vás – média a novináře,“ uvedl Blatný na tiskové konferenci. „Když něco řeknu v pátek a v pondělí to změním, tak mi nebude nikdo věřit,” řekl.

„Pojďme změnit pocit strachu v respekt. Strach nás rozděluje. Nemluvím jen o strachu z koronaviru, ale i o živobytí, budoucnost, výchovu dětí. Změníme-li ho v respekt, získáme sílu,“ pokračoval. Nový ministr také odsoudil středeční demonstraci proti opatřením v pražském centru. „Vnímám to jako extrémní projev strachu a odmítání,“ okomentoval shromáždění.

Zeman jmenoval Blatného ministrem zdravotnictví. ‚Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno,‘ dodal

Číst článek

Podle nového šéfa resortu je nutné oprášit pandemický plán. „Koronavirová krize se může vrátit, a takový plán musí být velmi přesný,“ řekl. Česko ale podle něj není ve stavu, kdy by byla potřeba rozhodovat, jestli někoho nenapojit, nebo nenapojit na ventilátor. „Máme dost mechanismů na to, aby k tomu nedošlo,“ věří.

S teď už bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou chce Blatný podle svých slov spolupracovat. „Prymula je skvělý odborník a perfektní epidemiolog a byl bych bláhový, kdybych nevyužil jeho expertizy,“ řekl. O konkrétní podobě spolupráce teprve budou oba lékaři jednat.

Současná opatření podle něj není třeba zpřísňovat, pokud se budou dodržovat. „Je to jako, když jedete ve vlaku a zatáhnete za záchranou brzdu – vlak ještě chvíli pojede. Modely musíme chápat, stejně jako co se stane, až budeme muset opatření zpřísnit. Musíme se snažit naši zemi ochránit,“ apeloval.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Rozhodování ministerstva podle Blatného musí být založeno na datech. „Chci slíbit, že další rozhodování ministerstva bude založeno na datech, která budou sdílena, budou srozumitelná a diskutována odborníky napříč politickým spektrem a odbornými organizacemi,“ podotkl.

V situaci komunitního šíření podle Blatného potřeba plošného testování není. „Je třeba se věnovat rizikovým skupinám. Používání antigenních testů je velice dobrou variantou a chci prosazovat tento způsob testování – je rychlý a efektivní,“ zdůraznil.

Vytěsnit, popřít, strčit hlavu do písku. Sociální psycholog objasňuje reakce lidí ve druhé vlně epidemie

Číst článek

Blatný také řekl, že se chce věnovat situaci zdravotníků. „To, že jsou zdravotníci vyčerpaní, je fakt a není to v rozporu s tím, že máme kapacitu volných lůžek. Je třeba se tomu věnovat (situaci se zdravotníky, pozn. red).“

Podle Blatného je potřeba sjednotit postup s ministerstvem školství. „Je to jedna z prvních věcí, kterou spolu s ministrem Plagou budeme řešit. Musíme mít jednotný postup. Jsme jednou z mála zemí, která zavřela školy a je třeba na základě dat zjistit, jestli to má zůstat, nebo se to změnit. Chci si poslechnout, jak se situace vyvíjí, a to i ve věkových skupinách, a pak v kooperaci s ministerstvem školství doporučit rozhodnutí.“

Práce z domova

Na tiskové konferenci vystoupil také premiér Andrej Babiš (ANO). „Když to porovnám s jarem, využívání MHD kleslo o 58 procent, na jaře to bylo o 80. Přítomnost na pracovištích indikuje pokles 32 procent, na jaře to byl 40 procent. Prosím lidi, aby byli doma a dodržovali opatření,“ řekl. Vláda se podle něj bude zabývat tím, jak motivovat firmy k co největšímu využívání práce z domova. Zároveň schválila rozpočet 10 milionů na antigenní testy. Prioritou je podle něj ochrana nemocných a lidí nad 60 let. 

Dosavadního ministra zdravotnictví Prymulu navrhl odvolat premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co byly minulý týden zveřejněny jeho fotografie, jak v noci opouští restauraci na Vyšehradě a usedá do auta bez roušky. Prymula nejprve vyloučil, že by sám rezignoval. Posléze ale připustil, že demisi podá, až bude znám nový kandidát.

Počet nakažených koronavirem v Česku stále roste. Ve středu přibylo 12 977 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvíce ve volném dni, kdy se obvykle méně testuje. V ČR je nyní 174 965 lidí s prokázanou nemocí covid-19. Většina z nich má mírný průběh, počet hospitalizovaných i obětí se ovšem v posledních dnech prudce zvyšuje.

gak, tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme