Po koule mu nesaháš! Železný z ČT a šťastný herec. Je zle

29.10.2020 14:35

38 osobností zvolil Miloš Zeman jako hodné vyznamenání. Mezi nimi i bývalého ministra Romana Prymulu nebo herce Josefa Dvořáka. To se neobešlo bez komentářů. Do Prymuly se trefoval režisér Hřebejk, do Dvořáka moderátor ČT Železný. Ale ten za to dostal kanonádu hned z několika stran. Mluvilo se o jistých částech těla.

Po koule mu nesaháš! Železný z ČT a šťastný herec. Je zle
Foto: reproČT
Popisek: Jakub Železný - moderátor Události, komentáře

Ačkoliv budou předána až za rok, prezident Zeman včera oznámil, kdo od něho obdrží vyznamenání. Jedná se celkem o 38 osobností, z toho osm z nich in memoriam. Mezi známá jména patří například zpěvák Karel Gott, popravený generál Heliodor Píka, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, herec Josef Dvořák, vojenský historik Eduard Stehlík, herec Pavel Trávníček či sexuolog Radim Uzel. Ocenění by měl za rok převzít i čerstvě odstupivší ministr zdravotnictví Roman

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

I bez ceremoniálu se vyhlášení jmen neobešlo bez komentářů. Režisér Jan Hřebejk prohlásil, že příštím prezidentem bude Karel Gott rovnou svatořečen a že již není cesty zpět. „Řád Bílého lva byl propůjčen generálovi Heliodoru Píkovi a plukovníkovi Romanu Prymulovi. K vyznamenání Romana Prymuly uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, že jenom idiot mění názory,“ rýpl si Hřebejk do další Zemanovy nominace. A nakonec poznamenal: „Generál Píka a plukovník Prymula nic tak špatného neudělali.“

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
A do toho, koho Zeman vyznamenává, se obul i moderátor Událostí, komentářů Jakub Železný. „To je jmen za poslední léta: HELENA, FRANTA, MIREK, RONY...kdejaký MISTR úpadkového žánru, béčkový HUDEBNÍK či (letos) trapný KOMIK. Už nejsem žádný KADET, abych dělal, že to nevidím, koukal do OBLAK a tvářil se, že mi ten HOUF nevadí. Vadí. Ale 28. říjen si nedám(e) kazit,“ prohlásil. Narážel tím na to, že na seznamu vyznamenaných se ocitli i lidé, kteří figurují v seznamech důvěrníků a spolupracovníků StB.

Pod krycím jménem Komik byl údajně veden právě Josef Dvořák, který měl StB donášet na Jiřího Suchého. Sám herec ovšem toto obvinění odmítl.

Jeho slova pak sdílela další význačná osobnost České televize, moderátorka 168 hodin Nora Fridrichová, s ironickým poděkováním hradnímu mluvčímu Ovčáčkovi.

Ovčáček Železného komentoval Zemanovým citátem: „Vím, že existují i lidé, kteří sami nic nedokázali, ale zato špiní práci těch druhých.”

Ozvala se i manželka kancléře Vratislava Mynáře, Alexandra Mynářová. „Jakub Železný by se v příštích letech neměl angažovat ve vysílání týkající se předávání státních vyznamenání - tedy neměl by ani moderovat slavnostní večer. Ocenění si nezaslouží, aby je někdo urážel, vyjadřoval se o nich s despektem a neúctou a moderátor veřejnoprávního média už vůbec ne!“ prohlásila.

Poznamenala, že nesouhlas s udělením státního významenání se dá vyjádřit i slušně, toho však dle Mynářové Jakub Železný není schopen. Přidala i osobní zkušenost: „Ostatně ta jeho proměna v posledních letech je evidentní i podle některých jeho současných kolegů. Je to přibývajícím věkem? Nebo snad nemůže unést konkurenci, která ho už dávno převálcovala? Kdysi jsem Jakuba v ČT poznala jako velkého profesionála, od kterého jsem se chtěla učit... KDYSI.“

A velice tvrdě se do Železného opřel někdejší brněnský radní a člen ODS Petr Paulczyňski. „Ty namachrovaný drzý spratku, vždyť ty tomu Pepovi Dvořákovi nesaháš ani po koule,“ vzkázal Železnému.

Dvořák sám má z vyznamenání, které by měl převzít o rok později, radost. „Nečekal jsem to, že takovéhle vyznamenání dostanu. Je to státní vyznamenání a z toho má člověk velikánskou radost,“ řekl pro ČT.  Dodal, že si ho hodlá převzít osobně. „Doufám, že se toho dožiju a že tam bude se mnou žena a že si to opravdu vychutnáme. Já na velké oslavy moc nejsem, jsem trochu introvert a trochu solitér, ale na tohle se opravdu těším,“ řekl.

I jeho žena má radost. „To víte, večer, když se to manželka dozvěděla, tak já jsem dostal večeři, teď ráno mi připravila kávu a sedí vedle mě a září,“ uvedl herec se smíchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…