Momentálně nejlepším hráčem na světě podle řady volejbalových magazínů a webů je smečař Maxim Mikhaylov, který už od sezony 2010/11 obléká dres nyní nejlepšího ruského týmu Zenit Kazaň v ruském Tatarstánu. Maxim měří dva metry a váží 103 kilogramů. Je mu 32 let a svojí kariéru odstartoval už v 15ti letech v ruském týmu Yaroslavl (7 sezon), kde s ním hrál a trénoval český volejbalista Jiří Popelka.
Foto: sport-express.ru

Poté přestoupil do Kazaně, kde je dodnes. Už od první sezony v týmu na Uralu začal sbírat veliké individuální úspěchy tipu: Nejlepší smečař, nejlépe bodující hráč, nejvíce užitečný hráč. Ve svých 19 letech rodák z Leningradské (nyní Petrohradské) oblasti obdržel ocenění nejlepší servírující hráč na juniorském Mistrovství světa. Je to velmi kvalitní hráč, který dokáže svým servisem rozhodnout zápas. Maxim je stále aktivním hráčem a do této doby dokázal získat 34 individuálních ocenění a 88 týmových. V roce 2012 získal v Londýně s reprezentací Ruska zlatou olympijskou medaili. Zenit Kazaň, který je úspěšným klubem v soutěžích Ligy mistrů, úzkostlivě tají, kolik činí Maximův plat. Prý je ale na volejbalové poměry astronomický.

Druhým nejlepším hráčem volejbalu (nyní už téměř na 99% v důchodu) podle světových magazínů je pro některé fanoušky překvapivě Sergio Dutra Santos, který se věnoval pozici libera. Momentálně čtyřiačtyřicetiletý Brazilec dokázal na palubovce předvádět neskutečné zákroky z obtížných pozic. Jeho velikou zbraní byl skvělý příjem na servisu. Celou kariéru odehrál v brazilských týmech. Poslední sezonu 2019/2020 hrál za Ribeirão Preto Vôlei. Bohužel se jeho klub nedostal do play off o 3 body a tak Sergio neukončil svojí profesionální kariéru žádným ziskem titulu. Přelomová sezona v jeho kariéře byla v letech 2000/2001 když přestoupil do EC Banespa. Zde začal sbírat celou řadu individuálních ocenění (nejlepší libero, nejlepší hráč na příjmu, nejlepší bagr). Jeho životním úspěchem byly Olympijské hry v roce 2016, kde získal hned dvě největší ocenění (nejlepší hráč Olympiády a nejlepší libero). Celkem za svojí velmi dlouhou kariéru získal 39 individuálních ocenění a 96 týmových ocenění. Získal dvě zlaté medaile na olympijských hrách a dvě stříbrné na turnaji pod pěti kruhy, zároveň je dvojnásobným mistrem světa a sedminásobným mistrem Jižní Ameriky. Přestože mu mnohokrát byl nabízen přestup do ligy v Itálii a v Rusku, z Brazílie nikdy neodešel s vysvětlením, že jinde žít neumí.

Třetím nejlepším hráčem na světě je již bývalý smečař Rus Sergey Tetyukhin. Pětačtyřicetiletý Sergey měří 197 centimetrů. Jeho smečařský dosah je 345 centimetrů a blokařský 338 centimetrů. Kariéru odstartoval v 17ti letech v Belgorodu v prestižní lize Ruské federace, přestože je rodilý Uzbek z města Ferghana. Celou svoji kariéru odehrál v Ruské nejvyšší soutěži. Až na sezony 1999/2000 a 2000/2001, když hrál za italský klub Pallavolo Parma. Dokonce odehrál celkem 4 sezony i v Zenitu Kazaň. Svoji profesionální kariéru ukončil v sezóně 2017/2018 v Belogorie Belgorod, kde si dokonce zahrál se svým synem Pavlem, který tam hraje také na pozici smečaře. Sergey se od roku 2019 věnuje ruské reprezentaci jako manažer. Vlastní ruský pas a občanství Ruské federace. Za celou svoji kariéru získal 15 individuálních ocenění, nejvíce coby užitečný hráč v ruské Superlize, ale i v evropské Lize mistrů a nejlepší hráč kvalifikace Olympijských her v roce 2016. Pokud se podíváme na týmové úspěchy, tak tam získal jako hráč 109 ocenění a z toho 7 úspěchů jako člen reprezentace Ruska. Jeho největším týmovým úspěchem je zisk titulu z Ligy mistrů z roku 2016, kdy hrál za Belgorod. Pochopitelně, že byl u zisku zlaté medaile Ruska na OH v Londýně v roce 2012 coby hráč.

 

 

 

Autor: Václav Prokůpek
Zdroj: ria-novosti.com, sport-express.ru