InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Výběr SŠ v době covidu: Dny otevřených dveří se ruší, jak jinak si školu prověřit?

29.10.2020
Na střední školy přichází silné populační ročníky. Větší konkurence však není to jediné, co letos prohlubuje deváťákům dilema, kam se hlásit. Kvůli vládním opatřením a uzavření škol nemohou probíhat dny otevřených dveří. Jak školu poznat zevnitř i bez nich a vybrat si správně?
Foto: pixabay.com
V roce 2020 podalo přihlášku do čtyřletých oborů 69 054 uchazečů, to je o 4,4 tisíce žáků víc než v roce předešlém. V letošním školním roce očekávají školy až dvakrát takový nárůst. "Problém s populačně slabými ročníky se nyní přesouvá na vysoké školy. Nám naopak opět dorůstá početnější generace čtrnáctiletých. Při posledním meziročním srovnání počtu přihlášených ke studiu jsme sledovali nárůst o 15 procent a lze předpokládat, že zdravá konkurence bude u přijímaček na střední školy dál posilovat," poukázal Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

Dobré zprávy však středním školám kalí současná epidemiologická situace, kdy se uchazečům o studium nemohou prezentovat na dnech otevřených dveří. "Pokud se nebudou letos konat z důvodu uzavření škol dny otevřených dveří, bude to velká škoda. Není nad to, když se mohou rodiče i s dětmi přijít osobně do školy podívat, kompletně si prohlédnout prostory pro výuku, pohovořit s učiteli i současnými žáky a také s vedením školy. V tuto chvíli stále hledáme alternativy, jak dny otevřených dveří zájemcům vynahradit," uvedl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Oba ředitelé se shodují, že dny otevřených dveří jsou pro deváťáky a jejich rozhodování mezi školami zásadní. Co tedy radí uchazečům o studium, kde a jak hledat informace o školách?

1. NÁVŠTĚVA ŠKOLY ON-LINE
Škola na Proseku zaměřená na informační technologie se rozhodla nabídnout dny otevřených dveří v on-line režimu. "Stále nevíme, zda a jak dlouho zůstanou střední školy zavřené, přesto jsme nechtěli podzimní termíny kompletně zrušit. Pro případ, že bychom se nemohli sejít s uchazeči a jejich rodiči v budově školy, vytvořili jsme pro zájemce o studium webovou stránku á la dny otevřených dveří. První ?setkání" proběhne 2. listopadu. Zájemci se budou moci přes web školy přihlásit do sekce, kde naleznou dvě videa - první je určeno především rodičům, druhé vytvořili pro uchazeče sami naši studenti. K dispozici bude on-line chat s pracovníky vedení školy, kteří budou zodpovídat dotazy stejně jako při klasických dnech otevřených dveří. Účastníci on-line přenosu nepřijdou ani o vouchery na slevu na školném, které se staly tradiční součástí dnů otevřených dveří v minulých letech," popsal Martin Vodička.

2. INDIVIDUÁLNÍ PROHLÍDKA
Zájemci o studium si mohou na školách také domluvit individuální návštěvu. "Jednotlivé prohlídky školy po osobní domluvě nabízíme každý rok a letošní není výjimkou, ovšem je jasné, že v tomto naše kapacity nemohou dostát obvyklé návštěvnosti dnů otevřených dveří. Uskutečnit můžeme pouze omezený počet individuálních návštěv, které jsme schopni zvládnout," připustil Miloslav Janeček.

3. REFERENCE OD ZNÁMÝCH
Skutečnou atmosféru školy lze stejně poznat jen při jejím běžném chodu, ne v době, kdy jsou chodby prázdné. Současní studenti dokáží uchazečům přiblížit jednotlivé aspekty studia, kvalitu učitelského sboru, vybavení učeben i výukové metody mnohem lépe než formální prezentace. "Z interních průzkumů víme, že čtvrtina studentů prvních ročníků měla o výběru střední školy jasno už v osmé třídě, naopak až 67 procent studentů ještě v posledním ročníku základní školy rozhodnuto nebylo. Naše dny otevřených dveří navštívilo 83 procent budoucích prváků a 54 procent poznalo naši školu na výstavách, kde mají možnost setkat se s našimi studenty. Konání takových akcí je letos nejisté. Ovšem významným faktorem při výběru školy se ukazují reference od známých - z našich studentů mělo takové doporučení víc než třetina," uvedl ředitel IT školy Martin Vodička.

4. WEB ŠKOLY A ŠKOLNÍ INSPEKCE
Většina škol se v době koronavirové snaží co nejvíc informací prezentovat na svém webu a sociálních sítích. Objektivní hodnocení školy nabízejí inspekční zprávy, které jsou veřejně přístupné na webu České školní inspekce. "Ze zprávy uchazeči zjistí, zda je škola na nadstandardní nebo podprůměrné úrovni, zda modernizuje své vybavení nebo jak vede výuku cizích jazyků. Výsledky škol u maturit lze dohledat na webové stránce Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMATu)," doporučil Martin Vodička.

Podobně si může uchazeč udělat obrázek o škole také díky jejímu facebooku nebo instagramu. "Uchazeče by mělo zajímat, jaké další aktivity škola svým žákům nabízí, zda se účastní celostátních soutěží, jaké v nich mají její studenti výsledky, zda umožňuje absolvovat zahraniční pobyty, stáže ve firmách, kolik hodin praktické výuky zahrnují odborné předměty, to vše lze na internetu - na webech škol či ve zprávách školní inspekce - nalézt," doplnil Miloslav Janeček.





Autor: Mgr. Eliška Crkovská

Další články z rubriky Rady a tipy

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

AOPK: Jak se chovat v přírodě a nedostat pokutu?

Mezi nepříliš oblíbené činnosti Správy CHKO patří udělování sankcí za aktivity, které poškozují přírodu a porušují zákon o ochraně přírody a krajiny. ...

Přemýšlíte o koupi ojetého vozu? Pozor na zajeté nekalé praktiky některých autobazarů

Koupi nového automobilu si s rostoucími cenami nemůže dovolit každý. Pořízení ojetého automobilu se tak stává pro mnoho lidí dostupnou a výhodnou vari ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »