29. října 2020 • 15:14

Šéf ČUS píše Blatnému: Český sport je znevýhodněn, jinde ligy běží!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný je ve funkci pár hodin a už k němu míří úpěnlivá žádost šéfa ČUS Miroslava Jansty. Ten v otevřeném dopise žádá o umožnění sportovní přípravy pro profesionální oblast. Zkušený funkcionář upozorňuje na dopady stávajících omezení na státní reprezentaci a na konkurenceschopnost klubů v Evropě.



„Česká unie sportu rozumí a respektuje úsilí vlády zastavit šíření pandemie, jiná cesta v současnosti není. Covidová situace sice trápí celou Evropu, profesionální sportovní ligy ale v jiných zemích běží. Česká republika je znevýhodněna oproti ostatním zemím, kde příprava i soutěže profesionálů za nastavených podmínek probíhají,“ píše Jansta v otevřeném dopise.

Na mnohé kolektivní týmy nebo individuální sportovce čekají mezinárodní zápasy, soutěže či turnaje. V některých sportech se brzy konají kvalifikace na mistrovství Evropy, světa či olympijské hry. Jenže v České republice mají profesionálové zcela zakázáno využívat vnitřní prostory, tedy posilovny nebo haly.

„Jejich práce je zaměstnání jako v každém jiném odvětví. Jejich pracovní výkon je podmíněn pravidelnou přípravou. Umožnění sportování této úzké skupiny a pokračování profesionálních soutěží při dodržení všech hygienických opatření nemůže zásadně ovlivnit intenzitu šíření choroby. Zásadně však může ovlivnit konkurenceschopnost,“ upozornil Jansta.

Česká unie sportu v dopise pro ministerstvo zdravotnictví žádala stanovit podmínky pro činnost velmi omezené skupiny sportovců. Jde například o účastníky probíhajících profesionálních soutěží nebo o reprezentanty, kteří usilují o olympijské hry nebo další o mezinárodní akce jako mistrovství Evropy či světa. Dále pak účastníci probíhajících mezinárodních soutěží, včetně klubových – obdoba Evropské ligy.

Národní sportovní svazy jsou připraveny úzce spolupracovat

„Vážený pane ministře, naléhavě Vás žádáme o projednání a stanovení racionálních podmínek, které by umožnily sportovní přípravu této přesně definované, velmi omezené, skupiny sportovců na vnitřních sportovištích tak, aby nucenou přestávkou nedošlo k jejich znevýhodnění ve sportovní, ale i hospodářské soutěži,“ napsal Jansta.

Kopie dopisu byla adresována premiéru Andreji Babišovi a Milanu Hniličkovi, předsedovi Národní sportovní agentury.

Národní sportovní svazy jsou připraveny úzce spolupracovat. Sama Česká unie sportu podpořila Centrum zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace ve zřízení v blízkosti sídla ČUS na Strahově odběrového místa pro testování PCR testy SARS-Cov-2 pro potřeby sportovní reprezentace. K dispozici jsou také další odběrová místa v Liberci, Brně a Ostravě.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný
Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný

„Lze uvažovat i o vytvoření přísných izolovaných hygienických opatření pro trénink reprezentantů individuálních sportů a vybraných kolektivních sportů v národním Sportovním centru v Nymburce, kde je vhodná dispozice pro přísná hygienická opatření,“ navrhl Jansta.

Podle šéfa ČUS spadá téma sportovní státní reprezentace pod dosud nenaplněné usnesení vlády ČR ze dne 21. října 2020 č. 1078 o přijetí krizového opatření, které určuje ministerstvo zdravotnictví, aby stanovilo závazné hygienicko-epidemiologické podmínky pro hromadné akce, jinak zakázané podle tohoto krizového opatření, při jejichž dodržení je dovoleno z důvodů zřetele hodných v důležitém státním zájmu konat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud