Hlavní obsah

Pražský ECMO tým zachránil život novorozenci v Ostravě

Právo, plk
Ostrava

Do ohrožení života se kvůli komplikacím dostal po pár dnech života novorozenec ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO). Tým tamních neonatologů proto požádal o pomoc kolegy z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kteří jako jediní v Česku disponují přístrojem ECMO pro děti, který umožňuje napojení na mimotělní oběh.

Na Oddělení neonatologie FNO přiletěl ECMO tým

 
Článek

Dítě ohrožovala hypoxemie. „V malém procentu případů může u novorozence po porodu dojít k situaci, kdy po narození nedojde k poklesu tlaku v plicních cévách, dokonce se může tlak zvýšit a dojde k závažnému stavu nazývanému hypoxemie, neboli snížené koncentraci kyslíku v krvi,“ popsala primářka Oddělení neonatologie FNO Hana Wiedermannová.

Léčba tohoto stavu je velmi náročná, a pokud selžou všechny dostupné metody, volají neonatologové ECMO tým z Kliniky pediatrie a dědičných metabolických poruch Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V porodnicích zvládají i porody covid pozitivních

Domácí

Podle vedoucího lékaře Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Václava Vobruby je nutné dítě napojit na mimotělní oběh v nemocnici, kde se aktuálně nachází. Nutná je i asistence dětského kardiochirurga.

„Většinou je dítě v kritickém oběhovém a respiračním selhání, kdy všechny konvenční metody selhaly a nejsou schopny zajistit okysličení. Z těchto důvodů se dává na mimotělní podporu,“ vysvětlil Vobruba s tím, že novorozenec je po napojení na ECMO schopný zvládnout cestu do Prahy speciálně vybavenou sanitkou.

Patnáct zásahů za rok je málo

„V současné době spolupracujeme s Armádou ČR, která nás nikdy nenechá ve štychu,“ prozradil primář 2. chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie Všeobecné fakultní nemocnice Tomáš Grus a dodal, že armáda je ve velmi krátkém čase schopna zorganizovat letecký transport týmu do vzdálenějších míst, což výrazně urychlí pomoc dítěti.

MAPA: Počty volných a obsazených lůžek v nemocnicích

Domácí

„Bohužel zatím dítě jezdí sanitkou ve speciálním inkubátoru po dálnici, ale vyjednáváme, abychom i děti mohli vozit letecky, protože je to jednoznačně šetrnější a rychlejší.“

Ročně zasahuje ECMO tým zhruba patnáctkrát, podle primáře Gruse je ale v Česku dvakrát tolik případů, kdy je jejich pomoc potřeba. „Zbytek nám bohužel uniká. I přestože to děláme už takovou dobu, i přes veškerou osvětu, tak nás pracoviště nekontaktují nebo v horším případě o nás nevědí. Snaží se to léčit konvenčně, nicméně ne vždy to pak dopadne dobře,“ poukázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám