Historky z Ria. Všichni divní típkové z Prahy. Zasvěcené pojednání o restauraci, kvůli které Prymula musel vrátit ministerstvo

29.10.2020 15:30

Komentátor Bohumil Pečinka v dnešním vydání magazínu Reflex hovořil o restauraci Rio’s, místu, kde byl nachytán dnes již bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula s šéfem poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem (ANO). Byl to začátek jeho konce – Prymula totiž vycházel ze zavřené restaurace, navíc bez roušky. A vzniklo i poutní místo.

Historky z Ria. Všichni divní típkové z Prahy. Zasvěcené pojednání o restauraci, kvůli které Prymula musel vrátit ministerstvo
Foto: Screen ČT24
Popisek: Roma Prymula vyhlašuje zákaz nočního vycházení

„Kultovní místa vznikají, když se někde odehraje zázrak a najde se dostatečný počet lidí, kteří tomu uvěří. Ne tak v Česku. Pár hodin po propuknutí pátečního skandálu ministra Prymuly s návštěvou restaurace Rio’s někdo položil na chodník před podnik jeho fotku se svíčkou. Už v sobotu a neděli navštívily tohle místo na pražském Vyšehradě tisíce lidí a každý zde zanechal opotřebovanou roušku, plechovku od piva nebo vzkaz jako u Zdi nářků,“ poznamenal úvodem Pečinka a následně rozebírá celou schůzku Prymuly a Faltýnka. 

Restaurace Rio’s se jmenuje po svém majiteli, Raimundovi Špundovi, jenž si právě Rio nechává říkat. V jeho restauraci mělo dojít ke schůzce, jíž se mimo Faltýnka a Prymuly měl zúčastnit také ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. 

„Rio’s byla odedávna VIP restaurace, kde se tzv. domlouvaly věci. Byla to neoficiální kancelář všech divných týpků, od kmotrů Hrdličky a Janouška až po zlatokopy současnosti. I když prostor měl pověst zařízení prošpikovaného odposlechy, dokázal Rio svým věrným klientům nabídnout odrušený salonek, kde se mohli otevřeně bavit,“ poznamenává Pečinka a uvádí, že se říkalo, že do Ria naučil chodit lobbista Miroslav Šlouf prezidentova poradce Martina Nejedlého a ten zase právě Jaroslava Faltýnka. 

Pečinka se i svěřil s tím, co mu měl jeden člověk z prostředí napsat za SMS ohledně restaurace. „Chodí sem idioti bez fantazie a křupani. Když jeden déle domestikovanej křupan jinýmu křupanovi řekne, že ,sem chodí ti, co něco znamenají‘, tak tam bude chodit, i kdyby tam každej den servírovali kolínka s kečupem. A je jedno, jestli ten křupan přitáhne z Prostějova nebo z Brna. Prostě chtějí ve ,velký Praze‘ něco znamenat,“ cituje Pečinka SMS. „A vnějším znakem takovýho ,znamenání‘ je pro takovýho křupana to, že ho osobně pozdraví nějaký podivný kokot, který je shodou okolností majitel naprosto průměrný restaurace. Pro tyhle zamindrákovaný debily z maloměst je to viditelná vstupenka do něčeho, o čem jsou přesvědčeni, že je to velkej svět,“ pokračuje.

Všímá si pak i výmluv, které kolem schůzky v zavřené restauraci kolovaly. „Ministr Prymula tvrdil, že jel na neznámou adresu a v restauraci nebyl (‚přes restaurační zařízení jsem šel do soukromých prostor vyšehradské kapituly‘). V tu chvíli jejich schůzka začala připomínat třetí díl filmu Kmotr, kde hlavní hrdina investuje prostřednictvím vatikánské banky,“ poznamenal Pečinka, jenž neopomněl připomenout i to, že probošt vyšehradské kapitly Aleš Opatrný následně uvedl, že dům, který je na Vyšehradě pronajímán, nemá s kapitulou nic společného. 

„Podle našich informací z prostředí ostravských zdravotníků je zápletka následující. Pilotní nemocnice v Karviné má připravit logistiku a metodologii pro testování i ve ‚zbytku‘ republiky. Právě jejich posouzení, které testovací soupravy používat nebo nepoužívat, bude klíčové pro další kraje. Část lobbistů z prostředí ANO však chtěla více zatáhnout do rozhodování i Fakultní nemocnici Ostrava, jež je podřízena přímo ministerstvu zdravotnictví. Stručně řečeno, šlo o to, získat rozhodující vliv na několikamiliardovou zakázku na testy,“ míní Pečinka a zmiňuje i možnost diskuse kolem nového vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…