Prodej aut na baterie v Evropě poprvé předstihl diesely. V Česku podíl naftových motorů roste

Elektromobil Volkswagen ID3. Foto: VWElektromobil Volkswagen ID3. Foto: VW

V kategorie elektromobilů se evropskou jedničkou stal Volkswagen.

V Evropě se v září prodalo poprvé v historii více aut s pohonem na baterie než na naftu. Ukazuje to analýza dat registrací nových vozidel, kterou provedla společnost JATO Dynamics. Český trh má opačný vývoj: tržní podíl dieselových vozů meziročně vzrostl.

Podíl aut s pohonem na baterie dosáhl v září u nových registrací čtvrtinu trhu. Ve statistice jsou zahrnuty jak čistě elektromobily, tak všechny typy aut s hybridním pohonem.

Bateriovým autům se dařilo. I přes to, že celý trh za prvních devět měsíců spadl o 29 %, poptávka po elektromobilech stoupla o 139 %. Největší nástup v registracích zaznamenal nový Volkswagen ID.3 „Čísla jasně ukazují, že je vše připraveno na elektrickou revoluci,“ uvedlo JATO ve své zprávě.

Dieselová auta se v září dostala naopak na nejnižší úroveň tržního podílu v historii: 24,8 %. Ještě před deseti lety přitom měla přes polovinu trhu, připomíná JATO. Podíl bateriových vozů před rokem dosáhl 11 %.

Hlavní analytik JATO Dynamics Felipe Munoz poukazuje na velký nástup Volkswagenu, který do segmentu elektromobility nastoupil relativně pozdě, ale v počtu registrovaných aut s bateriemi byl za září už druhý za Toyotou. „Jde o podobnou situaci, jako před lety s SUV. VW do segmentu vstoupil relativně pozdě a nyní je v něm lídrem,“ řekl Munoz. Volkswagen se stal již nejprodávanější značkou v segmentu aut s pohonem čistě na elektřinu. Hybridy se na celkových registracích bateriových vozidel podílí 53 %.

V Česku je situace značně odlišná. Auta s naftovými motory svůj tržní podíl meziročně naopak posílila: z 27 na 29,5 %. Auta s pohonem na baterii tvořila v září 5,6 % všech registrací.

Tagy auta na baterie elektromobily hybrid JATO Dynamics nafta registrace nových vozidel
104 komentářů