Pravý „best in Covid” je momentálně Tchaj-wan

I ve venkovních protorách si lidé na Tchajwanu nechávají nasazené roušky.

I ve venkovních protorách si lidé na Tchajwanu nechávají nasazené roušky. Zdroj: ČTK / AP / Chiang Ying-ying

Tchajwanská prezidentka, Cchaj Jing-wen
Prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen dokázala spolu s vládou utlumit šíření koronavirové nákazy, a od 12.dubna se na Tchaj-wanu neobjevil mezi místními žádný nový případ.
Předseda Senátu Miloš Vystrčil se setkal druhého září tohoto roku v Tchaj-peji s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem. Po návratu české delegace její představitelé hovořili mimo jiné o tom, že Česko by se mělo od Tchaj-wanu inspirovat právě také v tamním přístupu v boji s koronavirem.
4
Fotogalerie

Zatímco se mnoho zemí po celém světě snaží vymanit ze spárů koronaviru, Tchaj-wan oslavil ve čtvrtek 200 dní bez jediného nového případu nemoci COVID-19. Ostrov s 23 miliony lidí si již několik měsíců drží své „best in Covid” v celosvětovém srovnání s velkým náskokem před ostatními. Tchaj-wanu se to daří díky zkušenostem z boje proti epidemii SARS, ale i díky uzavřeným hranicím nebo úspěšnému trasování. 

Tchaj-wan už delší dobu vévodí všemožným koronavirovým statistikám a ve čtvrtek ostrov dosáhl nového mezníku. Zatímco koronavirová pandemie v Evropě v posledních týdnech doslova explodovala, na Tchaj-wanu se poslední případ COVID-19 objevil 12.dubna a od té doby k žádné další vlně nedošlo.

Nejedná se ale o úplné vítězství. Vir se sice od dubna nepřenáší mezi místními, ale za poslední týden byla na ostrově bohužel potvrzena nákaza koronavirem u 20 turistů z Indonésie, USA a Filipín.

Ostrov na jihovýchodě Asie má od začátku pandemie potvrzených pouhých 553 případů, z nichž zemřelo sedm lidí. Jak je ale možné, že ostrov, na kterém žije 23 milionu lidí, dokázal udržet počet nakažených v takto nízkých hodnotách?

Odborníci tvrdí, že se tak dělo a děje díky včasnému uzavření hranic a přísné regulaci cestování. To ale není jediný faktor celého tchaj-wanského „vítězství”. Mezi další faktory patří také pečlivé trasování všech lidí, technologicky vynucená karanténa, ale i povinné roušky včetně venkovních prostor.

Zkušenost Tchaj-wanu s nákazou SARS vyděsila tamní obyvatele natolik, že je pro ně dodržování současných opatření naprostou samozřejmostí, píše například zpráva agentury Bloomberg

Mezi tchajwanská opatření spadá také povinnost všech přijíždějících na ostrov setrvat 14 dní v karanténě. Platí tak i pro Tchajwance, kteří se odněkud vrací. Za porušení karantény může být udělena pokuta až ve výši 35 tisíc dolarů. 

Dobrá epidemiologická situace na ostrově nahrává i ekonomice. Tamní vláda již v srpnu předpovídala, že se HDP v zemi za tento rok zvýší o 1,56 procenta a bude tak pravděpodobně jednou z mála ekonomik, které letos porostou.