Hlavní obsah

Letecký cestovatel Faltýnek opět zatápí Babišovi

Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Sobotní cesta někdejšího prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka do španělské Malagy není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dobrým příkladem a nelíbí se mu to. Babiš opakovaně vyzývá občany k tomu, aby v zájmu boje s epidemií koronaviru zůstali doma, nikam necestovali a omezili kontakty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek v Poslanecké sněmovně

Článek

Faltýnka v sobotu ráno vyfotili na pražském Letišti Václava Havla před odletem do Malagy.

„Není to dobrý příklad,” okomentoval cestu premiér a Faltýnkův stranický šéf Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci u příležitosti uvádění nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) do úřadu.

Faltýnka na letišti zachytili jen den poté, co rezignoval na funkci prvního místopředsedy Babišova hnutí kvůli noční schůzce v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě. Rouška mu v noci taky nic neříkala.

„Potom, co došlo k té schůzce, to není dobrý signál ze strany pana Faltýnka a mně se to nelíbí,” dodal Babiš k cestovatelské potřebě jeho pravé ruky a šéfa poslanců ANO.

I když cestou do Malagy Faltýnek neporušil nařízení – aktuální opatření omezující pohyb umožňují vycestovat z České republiky – je jeho počínání v rozporu s rétorikou vlády.

Premiér dlouhodobě apeluje na občany, aby v rámci boje s epidemií koronaviru byli doma, omezili na nezbytnou míru kontakty a zbytečně nikde nechodili. Zopakoval to i ve čtvrtek. „Buďte doma a buďte na homeofficech,“ uvedl.

Noční schůzka: šlo o šéfa VZP?

Domácí

Faltýnek po schůzce na Vyšehradě odstoupil z pozice prvního místopředsedy ANO, což po něm chtěl i Babiš, ve funkci šéfa poslaneckého klubu ale dál zůstává.

Zatímco u ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který se také schůzky účastnil, premiér požadoval rezignaci, to, že Faltýnek zůstává ve sněmovní funkci, premiérovi nevadí.

Kritici poukazovali na to, že se kaje jen naoko, protože funkci druhého muže ANO se chystal opustit, Faltýnek ale v této věci v průběhu času otočil a zhruba v polovině října připustil, že pokud „bude většinový zájem členské základny”, nebude se bránit.

Česko řadí Španělsko mezi červené země z hlediska rizika šíření nákazy, cestovat tam ale není pro Čechy nijak zvlášť složité. Lidé musí pouze počítat s měřením teploty. Při návratu do České republiky musí předložit negativní test na koronavirus, nebo se uchýlit do 14denní karantény.

Reklama

Související články

Faltýnek neodchází, rezignoval symbolicky

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek po setkání s premiérem a lídrem ANO Andrejem Babišem oznámil, že skončí jako první místopředseda hnutí a že se...

Výběr článků

Načítám