Nový ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný [za ANO] převzal svůj úřad. Uvedl, že rozhodnutí budou vždy vycházet z dostupných, srozumitelných a oddiskutovaných dat. Za svou prioritu označil otevírání škol, chce také zaktualizovat pandemický plán. Nevyloučil spolupráci s exministrem a epidemiologem Romanem Prymulou.

Prezident České republiky Miloš Zeman dnes v poledne jmenoval nového ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO]. Rezignaci od exministra Prymuly přijal dopoledne.

„Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno,“ udělil prezident Zeman novému ministru dobrou radu.

Dodal, že rozhodnutí přijmout post ministra zdravotnictví v tuto dobu znamená přecházet z parku do džungle. Následně Blatného [na fotografii Úřadu Vlády ČR uprostřed] do ministerského úřadu na pražském Palackého náměstí uvedl premiér Andrej Babiš [ANO].

Ministr Blatný a jeho první slova

Současný systém opatření proti covidu je dle slov Blatného nastavený správně a není třeba jej zpřísňovat. To jen za předpokladu, že se budou pravidla dodržovat. Konkrétněji se ke koronavirové situaci, nastaveným opatřením, plánu jejich rozvolňování či k otevření škol vyjádří zítra, tedy v pátek 30. 10. Poté, kdy se blíže seznámí s přesnějšími daty od svých kolegů na ministerstvu.

„Nebudu slibovat, co udělám a neudělám, ale slibuji, že rozhodování budou vždy založena na datech, která budou sdílena, všem srozumitelná a diskutována s odborníky napříč politickým spektrem a odbornými organizacemi,“ uvedl Blatný.

Zároveň upozornil, že Česká republika má v současné době zajištěny dostatečné kapacity lůžek, což je dáno i tím, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] již vydalo doporučení k omezení elektivní péče právě kvůli zajištění si lůžek pro covid pacienty, ale i pacienty s neodkladnou zdravotní péčí. Za přední věc, kterou chce řešit je plán otevírání škol. To po shlédnutí konkrétních dat o šíření nemoci na jednotlivých stupních škol. Nutné je dle jeho slov oprášit pandemický plán země.

Otestovat celý národ na koronavirus s pomocí antigenních testů, jak měl v plánu jeho předchůdce Prymula, není dle jeho slov již v tuto chvíli na místě. Procento pozitivity je příliš vysoké, třeba je se dle jeho slov zaměřit především na citlivé skupiny v populaci.

Předseda Babiš připomněl dodržování opatření

Ještě před úvodní řečí nového ministra připomněl předseda Babiš nutnost dodržování preventivních opatření proti šíření koronaviru. Upozornil, že čísla o aktuální mobilitě české populace jsou ve srovnání s jarními podstatně horší.

„V březnu klesla doprava na 30 procent, nyní na 50 procent, přítomnost na pracovištích poklesla na jaře o 32 procent, dnes na podzim o 45 procent,“ uvedl.

Dodal, že zítra má do Česka dorazit objednávka antigenních testů v rozpočtu za zhruba 10 milionů korun. Praktici pak dostanou za jejich provedení 200 korun za kus.

Používání antigenních testů je dle slov nového ministra zdravotnictví Blatného velice dobrou variantou: „Chci prosazovat tento způsob testování. Dostáváme se do situace, kdy rychlost je důležitější než spolehlivost.“

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here