Požár kostela sv. Michala v Praze: Podle vyšetřovatelů může souviset s bezdomovci

Za požárem kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze byla nejspíš lidská chyba. Podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů, kteří dnes na místě příčinu zjišťovali, by středeční požár mohl souviset s pohybem lidí bez domova. Technickou závadu vyloučili, řekl ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Škoda, kterou požár způsobil, zatím není známá.

Pražský magistrát a církev podle Kavky budou hledat znalce, který se na místo pojede podívat a škodu odhadne. "Půjde o několik milionů," poznamenal Kavka. Škoda je ale podle něj těžko vyčíslitelná.

Požár ve středu odpoledne zasáhl spodní část dřevěného kostela i tři věže, šindelová střecha objektu se částečně propadla a konstrukce prohořela na trámy. Hasiči kostel dohasili v 18:40 a pak termokamerou dohledávali skrytá ohniska a dohasili je. Prostor ochladili, aby tam mohli vstoupit vyšetřovatelé. Na místo požáru dorazili dnes ráno, byli tam i pracovníci Technického ústavu požární ochrany.

Kavka ČTK řekl, že v kostele nebyla elektroinstalace, neboť tam není přívod elektřiny, byla tam však mobilní elektrocentrála. "Prověřujeme tedy lidský faktor i technickou závadu," uvedl ráno. Odpoledne pak sdělil, že technickou závadu vyšetřovatelé vyloučili.

Hasičští vyšetřovatelé jsou na došetření příčiny požáru dřevěného kostela sv. Michaela. Spolupracujeme s @PolicieCZ. pic.twitter.com/JMxYHWLv32

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) October 29, 2020

Pravoslavný kostel svatého Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929. Podle mluvčího pražských hasičů se protipožární předpisy vztahují na rok, kdy byl kostel postaven. "Ve chvíli, kdy není rekonstrukce, tak to takhle zůstává," dodal. Právě proto hasiči podle Kavky doporučují ochranu památek zrevidovat.

Památkově chráněný objekt ze 17. století do parku přenesli za první československé republiky, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Pražští radní dnes rozhodli, že Praha vyhlásí na obnovu poničeného kostela veřejnou sbírku. Vyhlášení musí ještě potvrdit ministerstvo vnitra, poté město zveřejní číslo bankovního účtu, na který bude možné přispět.

Požáry v Česku v posledních letech poničily několik památek. Před třemi lety shořel dřevěný kostel ze 16. století v Gutech na Frýdecko-Místecku, škoda byla kolem 20 milionů korun. V dubnu 2002 plameny zničily dřevěný kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové postavený také v 16. století. V březnu 2014 shořela rovněž dřevěná chata Libušín na Pustevnách v Beskydech, kterou na sklonku 19. století navrhl Dušan Jurkovič.

Související

Požár kostela svatého Michala ze 17. století

Příčina požáru kostela sv. Michala v Praze stále nejasná, policie hledá svědky

Policie hledá svědky středečního požáru kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze. Zajímají ji například fotografie či videozáznamy. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Požár zasáhl spodní část dřevěného kostela i tři věže, šindelová střecha se částečně propadla a konstrukce prohořela na trámy. Škoda je předběžně vyčíslená na několik desítek milionů korun.
V Praze hoří dřevěný kostel svatého Michala ze 17. století

Požár zničil vzácný dřevěný kostel svatého Michala ze 17. století

V pražské zahradě Kinských dnes hořel dřevěný kostel svatého Michala. Požár zasáhl spodní část stavby i tři věže, šindelová střecha objektu se částečně propadla, konstrukce prohořela na trámy, zjistila na místě zpravodajka ČTK. Rozsah škod a příčinu ohně hasiči zjišťují, řekl na místě velitel pražských hasičů Luděk Prudil. Památkově chráněný objekt ze 17. století do parku přenesli za první československé republiky, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea.

Více souvisejících

požár kostela svatého Michala ze 17. století (28. 10. 2020) Požáry Praha život

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy