Hlavní obsah

Farmářské trhy v Liberci budou pokračovat dál i s omezením

Foto: Plzeňské farmářské trhy

Ilustrační foto.

Reklama

Farmářské trhy budou v Liberci pokračovat dál navzdory koronavirovým omezením. Zájem lidí výrazně neklesl ani přes úbytek sortimentu a deštivé počasí.

Článek

Zatímco na jaře stačily mezi stánky dva metry, teď musí být nejméně čtyři, na ploše 400 metrů čtverečných může být nejvýše 20 lidí. To ale dnes v centru Liberce žádné zásadní problémy nepůsobilo, jen nabídka byla menší, chyběly květiny, přijet nemohli ani prodejci se slovenskými sýry nebo sušenými plody a oříšky.

„Přitom padesát metrů od nás je samoobsluha, kde je daleko větší hustota lidí, kde je všechna možná produkce z celého světa. My tady dodržujeme nařízení, dodržujeme podmínky, jsme na čerstvém vzduchu, to znamená z mého pohledu v daleko bezpečnějším prostředí, ale přesto tady nemůžeme některé věci prodávat,“ řekl organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka. Jen pár kroků od tržnice je také prodejce, který má sice malé zázemí v budově, ale většinu nabízeného ovoce, zeleniny, ořechů a sušených plodů má stejně jako trhovci na ulici. On prodávat může.

Mezi trhovci byl dnes i majitel Zemědělské farmy K.E.K. Robert Erlebach, který na libereckém trhu tradičně prodává mléko, tvaroh a sýry z vlastní produkce. „Myslím si, že ta opatření jsou potřeba, ale trošku by se taky měli podívat, kdo na těch trzích je. Je tady zelenina, ale jsou malá zahradnictví, která dělají jen květiny. Ti teď vázali věnečky, připravují adventy, na jaře to kompostovali a teď to budou dělat zas,“ řekl ČTK. Právě pěstitelé květin totiž na trhy také nemohou. „Malí zahradníci, kteří nedělají zeleninu, by tu měli být také,“ dodal Erlebach, který je zároveň předsedou Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Farmářské trhy v centru stotisícového města se letos na jaře kvůli koronavirové epidemii otevřely zhruba o měsíc později než loni, až 23. dubna, pokračovat budou i v listopadu. „Dokud je budeme moct pořádat, tak je pořádat budeme. Minimálně to chceme táhnout do 19. listopadu a pak uvidíme. Pokud budeme dělat adventní trhy, tak už je pak dělat nebudeme,“ řekl Červinka. Pokud nebude možné pořádat adventní trhy, budou podle něj farmářské trhy pokračovat dál, pokud o ně bude mezi prodejci zájem.

Reklama

Doporučované