Pražské hotely hledají cestu z krize, obsazenost pokojů klesá o desítky procent

Na jaře nucená uzávěra, během léta jen částečné oživení. A nyní znovu rána na solar. Pražští hoteliéři se v posledních týdnech potýkají s masivním propadem poptávky, hledají proto nové způsoby, jak byznys udržet nad vodou.

Nejistota. Taková je převažující nálada mezi pražskými hoteliéry, jejichž podniky byly následky koronavirové pandemie zasaženy silněji než zbytek republiky. Na jaře vláda ubytovací zařízení na více než dva měsíce uzavřela, během léta se mohli provozovatelé hotelů krátce nadechnout. Jenže poslední týdny opět přinášejí jarní déjà vu. Restrikce přišly sice o něco mírnější, ve výsledku však – kvůli zákazu rekreačních pobytů – jsou téměř totožné.

„Po první vlně se nám povedlo dostat se na dva měsíce na 50 procent loňských čísel a jen co jsme splatili všechny závazky, tak jsme spadli do druhého kola,“ říká pro INFO.CZ Petr Bauer, ředitel Bauer Hotel Group, jež provozuje několik hotelů v samotném centru města. Ani vyhlídky na příští měsíce nejsou příliš pozitivní. „Bohužel, nyní je před námi zima, kdy i za normálních okolností panuje mimosezóna,“ vysvětluje Bauer.

Ochrana ekonomiky, nebo sociální darwinismus?

sinfin.digital