EnergoZrouti.cz

Slovensko chce reformovat státní ochranu národních parků

  
Martin Bárta
29. 10. 2020 ▪ 17:54

Ministr životního prostředí Slovenské republiky Ján Budaj představil nový plán na reformu Státní ochrany národních parků Slovenska. Ten by měl zajistit rozdělení parků na samostatné subjekty a tím i podpořit jejich rozvoj a ochranu.

Ministr životního prostředí Ján Budaj
Ministr životního prostředí Ján Budaj
Foto: European Union

Slovensko chce po vzoru České republiky a dalších okolních států reformovat Státní ochranu přírody SR. Cílem nové úpravy by měl být přechod chráněných krajinných oblastí a národních parků na samostatné subjekty, které by spravovaly své území a rozhodovaly o nich.

Transformace by měla zajistit vyřešení nevyhovujícího sta­vu

Podle návrhu iniciovaného ministrem životního prostředí Slovenské republiky Jánem Budajem by se měly právě národní parky a chráněné krajinné oblasti transformovat do jednotlivých právních subjektů, které by měly danou oblast kompletně pod svojí správou.


Právě díky menším subjektům spravujícím jen své území by mohlo dojít k lepší ochraně přírody ale i zlepšení turistických podmínek. To by mohlo přinést další finance pro obyvatele a podnikatele v okolí těchto přírodních rezervací oproti těm současným, které plynou primárně z těžby dřeva.

Na nové ochraně by vydělali místní ale i podnikatelé

Na přípravě reformy státní ochrany přírody nyní pracuje expertní komise pod vedením tajemníka ministerstva životního prostředí Juraje Smetany. Mezi členy komise je i Marián Janiga, který je expertem na vysokohorskou biologii či Tomáš Vančura, ten je dlouholetým odborníkem na ochranu přírody.


Komise by měla primárně analyzovat aktuální stav ochrany přírody ze strany státu a připravit postup, jak vytvořit právní subjektivitu samostatných národních parků. Dalšími úlohami komise je ale i zabezpečení sociálního rozvoje regionů při jejich ochraně. Komise by měla navrhnout i širší využití geotermálních zdrojů či další rozšíření škol v přírodě.




Zdroj: MŽP SR