Sam Bennett opět využil práce svého týmu Deceuninck - Quick-Step a málem si dojel pro druhé etapové vítězství na letošní Vueltě. Irský sprinter byl v cíli jako první, ale po potrestu konkurenčního týmu byl relegován na konec pelotonu. Bennett ramenem dvakrát nevybíravě udeřil Emilse Liepinse (Trek - Segafredo), který jel po jeho levé straně. 

Bennett se snažil udržet pozici za svými týmovými kolegy, ale Liepinse a závodníky za ním ohrozil. Rozhodčí těžko mohli rozhodnout jinak. Patrick Lefevere, šéf stáje Deceuninck - Quick-Step s tím ale absolutně nesouhlasí: "Blbost! Byl ve vlastní lajně a závodník Treku se ho snažil vystrčit. Ale moc dobře víme, že UCI rozhodčí u videa jsou nekompetentní," napsal na svůj účet na twitteru.

Po zásahu rozhodčích se vítězem stal Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe). Německý cyklista získal své první vítězství na španělské Grand Tour. Na druhém a třetím místě dojeli mladí sprinteři Gerben Thijssen (Lotto Soudal) a Max Kanter (Sunweb).

Dramatický závěr etapy byl v ostrém kontrastu k vývoji 157,7 kilometru dlouhé etapy. Ta byla celá rovinatá a jinak než hromadným dojezdem skončit nemohla, protože sprinteři na letošní Vueltě moc příležitostí nemají. Do úniku vyrazila dvojice Aritz Bagues (Caja Rural - Seguros RGA) - Juan Felipe Osorio (Burgos - BH) a většinu dne strávili před pelotonem. Ale už 20 kilometrů před cílem byl peloton pohromadě a chystal se na spurt.

Kilometr před cílem vedl tým BORA - hansgrohe, za kterým byli seřazeni jezdci Deceuninck - Quick-Step. Poté došlo k incidentu mezi Bennettem a Liepinsem, ale sprinter belgického týmu si udržel výhodnou pozici. Dopředu se také natlačil celek UAE Emirates pracující pro Jaspera Philipsena, ale samotný závěr patřil Bennettovi, který byl jednoduše fyzicky silnější než Ackermann a ostatní sprinteři.  

Ackermann s relegací Bennetta souhlasí: „Viděl jsem záznam po dojezdu a Bennett nebyl fér. Po všech haváriích v posledních několika týdnech se musíme o sebe trochu starat. Soucitím se Samem, ale prostě jen musíme závodit a sprintovat bezpečně. Z vítězství mám radost,“ říká Němec, který byl sám nedávno relegován po nebezpečném sprintu v dojezdu klasiky Scheldeprijs.  

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, lídrem zůstal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).