Německo v souvislostech: Němci před další uzávěrou hromadili zásoby

Německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu

Německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu Zdroj: Reuters

Koronavirus v Německu
Koronavirus v Německu
Koronavirus v Německu
Koronavirus v Německu
5
Fotogalerie

Navzdory stále poměrně přísným bezpečnostním opatřením roste počet nakažených, který šplhá na rekordní úroveň a dosahuje hranice 15 tisíc za den. Nejvíce nových případů onemocnění COVID-19 hlásí z německých spolkových zemí Bavorsko a Severní Porýní-Vestfálsko. Angela Merkelová je situací velmi znepokojena a už dříve nevyloučila, že Německo do Vánoc čeká nějaká forma přísného uzavření, jakou země zažila na jaře letošního roku. A avizované se také záhy stalo. 

Do médií před pár dny uniklo vyjádření Merkelové, která si na uzavřeném jednání užšího vedení CDU postěžovala na současnou situaci, kterou nevidí vůbec optimisticky. „Jsou před námi velmi, velmi těžké měsíce...,“ řekla údajně kancléřka a dodala: „Takhle to dál nejde.“ Všechna média shodně informovala o tom, že německá vláda nevylučuje, že zasáhne najednou a velmi tvrdě, aby se počet nakažených dostal na snesitelnou míru, a nebyla tak ohrožena stabilita německého zdravotního systému.

Ve středu pak kancléřka oznámila, že Německo od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavádí rozsáhlou karanténní uzávěru, aby zastavilo prudký nárůst počtu nových případů koronavirové infekce. 

Nálada mezi obyvatelstvem je už delší dobu stále pesimističtější. Podobně jako na jaře narůstá poptávka po některých druzích trvanlivého zboží. Němci opět „křečkují“ (Hamsterkäufe), jak se říká zběsilým nákupům do zásoby. Podle statistických údajů už v předminulém týdnu prudce rostl prodej toaletního papíru, který se ve srovnání s běžnými nákupy letošního a minulého roku zdvojnásobil. Na odbyt jdou i trvanlivé potraviny. Například prodej mouky se zvýšil skoro o třicet procent, odbyt rýže vyskočil o neuvěřitelných 58 procent. Nárůst zájmu vykazují i v jarní vlně nemoci hojně karikované kvasnice, kterých se prodává o třetinu více než obvykle.

Podle německého svazu obchodníků s potravinami není k „syslení“ zásob žádný důvod. Na rozdíl od jara, kdy nikdo s tak velkým náporem zákazníků zprvu nepočítal, jsou prodejci velmi dobře připraveni, a hlavně zásobeni. „Ani do budoucna není z našeho pohledu důvod k tomu, aby si lidé dělali zásoby,“ praví se v oficiálním prohlášení svazu prodejců potravin s tím, že zásobování zbožím je stabilní a zásoby ve skladech dostatečné. I jednotlivé supermarkety uklidňují spotřebitele, že potravin je dost a budou k dispozici neustále.

Proti vykupování trvanlivého zboží v obavě před novou uzávěrou vystoupila i spolková ministryně zemědělství Julia Klöcknerová. Šéfka úřadu vyzvala spotřebitele, aby zbytečně nenakupovali dopředu, protože zboží – včetně toaletního papíru – bude dost.