Medailista Pavel Rychetský: Překvapilo mě, že pan prezident tomuto návrhu vyhověl

29.10.2020 20:46

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je mezi vyznamenanými, které u příležitosti státního svátku 28. října ocenil prezident Miloš Zeman. A Rychetského to podle jeho slov pro server iROZHLAS.cz překvapilo. Už proto, že má s hlavou státu zvláštní vztah, jak říká.

Medailista Pavel Rychetský: Překvapilo mě, že pan prezident tomuto návrhu vyhověl
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Prezident Rychetskému udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Jak uvedl Rychetský pro iROZHLAS.cz, mezi ním a prezidentem existuje zvláštní vztah, jenž by nazval respektem. V minulosti spolu oba muži spolupracovali, ale v posledních letech se v lecčem neshodli.

Vyznamenání dostal Rychetský na návrh Senátu a podle jeho slov jej zčásti překvapilo a zčásti nikoliv. „Nepřekvapilo mě to proto, že už v létě mi předseda Senátu sdělil, že Senát na své plenární schůzi v červnu odhlasoval návrh na toto vyznamenání. A trochu překvapilo proto, že pan prezident, jehož postoj k Senátu – jak je známo – není příliš příznivý, tomuto návrhu vyhověl,“ poznamenal Rychetský, jenž chce Zemanovi poděkovat až při slavnostním aktu, který byl z letošního roku odložen. To Rychetského mrzelo, protože 28. říjen považuje za nesmírně důležitý a významný svátek. 

Do sporu se oba muži dostali mimo jiné například kvůli odvolání ministra kultury Antonína Staňka či pohřbu herečky Vlasty Chramostové. Tehdy Rychetskému prezident vzkázal, ať se neplete do politiky. „Zatímco před řadou let byly naše vztahy velmi přátelské, tak jistou dobu došlo k ochlazení s ohledem na rozdílnost našich názorů,“ zmínil Rychetský.

Na dotaz ohledně koronaviru a vládních opatření pak Rychetský nechtěl odpovídat. Konkrétně na otázku, zda nedochází k nepřiměřenému omezování lidských svobod. „Nemohu odpovídat, protože my tam máme návrh na to, abychom zrušili usnesení vlády o krizovém stavu a usnesení. Za této situace k tomu nemohu veřejně zaujímat žádné postoje. Budeme to projednávat příští týden na plénu Ústavního soudu,“ dodal Rychetský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…