Emiráty by mohly od USA dostat stíhačky F-35. Výrazně pozmění rovnováhu sil, upozorňují kritici

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek informovala Kongres o úmyslu prodat Spojeným arabským emirátům (SAE) 50 stíhacích letounů nejnovější generace s označením F-35. Napsala to agentura Reuters s tím, že se se jedná o krok, s nímž nesouhlasí někteří členové Kongresu, kteří by plán ještě mohli zablokovat. V minulosti se k takové možnosti vyjadřoval kriticky také Izrael.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda USA chystá prodej stíhaček F-35 Spojeným Arabským Emirátům

Vláda USA chystá prodej stíhaček F-35 Spojeným Arabským Emirátům | Foto: US AIR FORCE | Zdroj: Reuters

Zahraniční výbory Senátu a Sněmovny reprezentantů mají pravomoc zhodnotit a zablokovat prodej zbraní amerických výrobců do ciziny. Jejich členové přitom v minulosti kritizovali roli SAE v bojích v Jemenu, při nichž přišlo o život mnoho civilistů.

‚Nový Blízký východ.‘ Emiráty a Bahrajn navázaly ve Washingtonu diplomatické vztahy s Izraelem

Číst článek

Plánu na prodej letounů se rovněž dříve bránil Izrael. Od svého odmítavého stanoviska ale ustoupil poté, co dostal od USA záruky, že zůstane zachována vojenská převaha židovského státu na Blízkém východě.

„Všichni čelíme společné hrozbě,“ řekl ve čtvrtek s odkazem na Írán izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu po setkání s šéfem Pentagonu Markem Esperem. I tak je však podle Netanyahua důležité, že izraelské ministerstvo obrany dostalo od USA závazek, že si uchová svou „kvalitativní vojenskou výhodu“.

Izrael se v minulosti stavěl proti prodeji stíhaček F-35 dalším zemím Blízkého východu včetně Egypta či Jordánska.

Krok americké vlády ve čtvrtek kritizoval předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Eliot Engel. Zisk letounů Spojenými arabskými emiráty podle něj „významným způsobem pozmění rovnováhu sil v oblasti Perského zálivu a bude mít vliv na vojenskou převahu“ Izraele.

„Spěchat s prodejem (stíhaček) není v zájmu nikoho,“ dodal Engel, podle kterého by v důsledku plánovaného obchodu mohli začít požadovat nejmodernější stíhačky i další arabští spojenci USA.

„Bude cenou za normalizaci (vztahů) s Izraelem šíření pokročilých zbraní?“ uvedl zákonodárce s odkazem na nedávnou dohodu o navázání diplomatických styků mezi Izraelem a SAE. „Je to skutečně rozumné?“ dodal Engel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme