Aktuálně.cz se pohrabalo ve vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. Nenabízí žádný plán, hlásí redaktor

29.10.2020 21:47

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu, aby vyslovila souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 3. prosince. Do žádosti, na jejímž základě se poslanci budou rozhodovat, nahlédla i redakce deníku Aktuálně.cz. „Nenabízí plán a nehodnotí efekt opatření,“ shrnuje obsah materiálu redaktor Jan Horák.

Aktuálně.cz se pohrabalo ve vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. Nenabízí žádný plán, hlásí redaktor
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Je naprosto zřejmé, že epidemiologická situace v České republice je nadále kritická. Evidujeme vysoký počet pozitivně diagnostikovaných pacientů, rostoucí počty hospitalizací a také určitý zásah rizikových skupin obyvatelstva. K významnému zlepšení situace nedošlo ani poté, co vláda ČR v minulých týdnech zavedla některá plošná opatření,“ cituje redakce jednu z klíčových pasáží žádosti.

Dále kabinet pouze shrnuje dosavadní vývoj. „Aktuální epidemiologickou situaci dokládá kabinet řadou grafů, statistik a tabulek, jež zachycují trendy v počtu infikovaných, postup infekce mezi jednotlivými kraji či zatížení nemocnic,“ píše Horák.

Shrnuje současnou situaci bez konkrétních řešení do budoucna. „Znepokojujícím aspektem je nárůst výskytu případů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb, což vyúsťuje nejen ve vyšší počet diagnostikovaných případů u zdravotníků a sociálních pracovníků, ale v případě průniku do domovů pro seniory a ostatních zařízení poskytovatelů sociálních služeb také vyšší počet hospitalizací včetně hospitalizací v těžkém stavu,“ píše dále v žádosti kabinet.

„Ačkoliv vláda chce nouzový stav protáhnout až do 3. prosince, v materiálu se soustředila jen na shrnutí dosavadního stavu epidemie. Predikci se nevěnuje. Chybějí čísla k předpokládanému vývoji nákazy, scházejí scénáře pro dynamiku epidemie za té či oné hodnoty reprodukčního čísla. Vláda nenabízí ani recept, jak bude reagovat na předpokládané vytížení zdravotnických kapacit. Ze zprávy nevyplývá žádný plán dalších opatření,“ shrnuje redaktor Aktuálně.cz.

Opoziční zástupci se podle svých vyjádření v pátek budou ptát, jaký má vláda plán na dalších několik měsíců. „Budeme se na plán zkoušet vlády ptát. Obávám se ale, že to bude neúspěšný pokus,“ řekl Aktuálně.cz k žádosti kabinetu místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, prodloužení nouzového stavu zřejmě podpoří o dva týdny.

Chybějící výhled do budoucna kritizuje i předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Nouzový stav jsou prý Piráti připravení odhlasovat také jen o 14 dní.

„Po vládě chceme celou řadu informací ohledně zvládání epidemie,“ sdělila Aktuálně.cz předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Věří, že nový ministr zdravotnictví odpovědi podá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…