Bc. Hynek Hanza

  • ODS
  • Teplice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2020 18:46:00

Obce se ptají ČSSZ, zda po uzavření mateřských škol budou mít rodiče ošetřovné

Obce se ptají ČSSZ, zda po uzavření mateřských škol budou mít rodiče ošetřovné

Projev na 28. schůzi Senátu dne 29. 10. 2020 k návrhu zákona o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona o nemocenském pojištění


Dobrý den, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, dámy a pánové. Mám dotaz. Bavíme se o školách, které jsou součástí mimořádného opatření, jejich uzavření, ale jsou tady ještě mateřské školy, které nejsou součástí a nejsou uzavřeny na základě mimořádného opatření vlády. Můj dotaz směřuje na to, protože se obce doptávají ČSSZ na základě komunikace s rodiči, zda po uzavření mateřských škol rodiče budou mít nárok na ošetřovné? Jedinou jistotou je, že pokud krajská hygienická stanice zavře mateřskou školu, že ten nárok tam vzniká, tam to bylo potvrzeno ze strany ČSSZ, ovšem můžou se stát situace, a stávají se, kdy samozřejmě se tenčí personál těchto školských zařízení. V podstatě je, ať už z nemocnosti covid nebo z jiné nemocnosti, je nedostatek pedagogů v mateřských školách, ředitelé zvažují jejich uzavření, protože nemůžou zajistit tu výuku na mateřských školách. A samozřejmě i zřizovatelé z preventivních důvodů zvažují uzavření mateřských škol. Takže bych rád, jestli by byl nějaký jasný výklad, ať už prostřednictvím ČSSZ, nebo na obce samotné, starostům a primátorům, jakým způsobem mají sdělovat rodičům, jestli mají či nemají nárok na ošetřovné v případě uzavření mateřských škol jiným způsobem než uvalením karantény ze strany hygienických stanic. Děkuji.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama