Penězi si Super Bowl nekoupíš, zjistili slavní Cowboys. Jsou pro smích

  0:01
Úspěch v NFL si za peníze nekoupíte. O tom ví své fanoušci nejhodnotnějšího týmu zámořské ligy amerického fotbalu Dallas Cowboys. America’s Team, jak se Cowboys přezdívá, zažívá katastrofální sezonu, jeden z papírových favoritů NFC je soupeřům pro smích.
Fotbalisté Dallas Cowboys během americké hymny

Fotbalisté Dallas Cowboys během americké hymny | foto: AP

Cowboys mají vše, co si profesionální sportovní tým může přát. Bohatou historii s tituly, neméně bohatého majitele s ambicemi a celosvětovou značku, která má podle magazínu Forbes hodnotu 5,5 miliardy dolarů. To je o více než miliardu více, než je hodnota Realu Madrid.

Jerry Jones koupil Cowboys v roce 1989 za 150 milionů dolarů a v devadesátých letech je dovedl hned třikrát k titulu. Díky tomu si nyní 78letý miliardář vysloužil místo ve vysoce prestižní síni slávy.

Jenže většího úspěchu se dočkali Cowboys v roce 1995, kdy naposled zvítězili v Super Bowlu. Od té doby se nepodívali ani do konferenčního finále. Největší slávou posledních dvou dekád tak bylo otevření nového stadionu s kapacitou 80 000 fanoušků v roce 2009. To je pro klub s takovým renomé hrozně málo.

Trable s Dakem

Přitom ambice týmu jsou každý rok nejvyšší. Jones, který působí i jako generální manažer, chce ukázat, že umí sestavit kádr na titul. Někteří odborníci i fanoušci právě působení Jonese jako generálního manažera označují za hlavní důvod dlouhodobého neúspěchu.

Leighton Vander Esch z Dallas Cowboys naslouchá defenzivnímu koordinátorovi Miku Nolanovi.

„Pro Jonese je důležitější vyhrávat jeho způsobem než vyhrávat. Ani 25 let neúspěchu ho nemotivovalo k tomu, aby se změnil,“ dodal k osobitému vedení týmu zkušený analytik Michael Lombardi, který pracoval pro legendy NFL jako Al Davis, Bill Walsh nebo Bill Belichick.

Nevydařené předsezonní vyjednávání o nové smlouvě s největší hvězdou týmu Dakem Prescottem bylo prvním znamením další promarněné sezony. Zatímco Patrick Mahomes i Deshaun Watson ve svých týmech dostali novou lukrativní smlouvu, Jones a Prescott se nedohodli.

Prescott se rozhodl letošní sezonu odehrát pod tzv. franchise tagem. Tým si tím pojistil jeho služby o další rok, ale musí mu vyplatit téměř 31,5 milionů dolarů. 

Prescott doufal, že vydařený ročník mu pomůže ještě zlepšit novou smlouvu. Jenže ošklivě vypadající zlomenina kotníku v pátém zápase mu ukončila sezonu. A tím nejspíše pohasly i naděje Cowboys.

McCarthy zklamal

Cowboys ještě před zraněním Prescotta nehráli podle představ. Do týmu přišel nový hlavní trenér Mike McCarthy, který vyhrál Super Bowl s Green Bay Packers v roce 2010. Po roční pauze měl být McCarthy tím pravým, kdo dostane Cowboys zpět mezi elitu.

„Spousta fanoušků čekala velkou sezonu. Tím jsou ostatně fanoušci Cowboys vyhlášení a je to tak každý rok. S novým koučem se ale čekalo ještě více,! popsal situaci hlavní trenér Pardubice Stallions a velký fanoušek Cowboys Petr Košťál.

Sen o vydařené sezoně se rychle začal rozplývat. Obrana Cowboys patří prakticky k nejhorším v celé lize. Prescott byl schopen držet Cowboys ve hře, ale po zranění ho jeho náhradník Andy Dalton nedokázal zastoupit. Prohra 3:25 proti slabému Washingtonu jen podtrhla zmar Cowboys. Navíc Cowboys přišli kvůli zranění i o Daltona.

„Čekal jsem rozhodně více. Myslím, že řada hráčů hraje pod své možnosti. Fotbalový tým je tak složité ústrojí, že pro člověka, který není jeho součástí, je takřka nemožné určit vinu kouče na celkových výkonech,“ dodal fanoušek Cowboys Košťál

Vzpoura v týmu?

Tým aspirující na vítězství v divizi se rychle dostal do spirály vedoucí na dno. Tragické výsledky se odrazily v náladě uvnitř týmu. Na veřejnost začala prosakovat nespokojenost hráčů s novými trenéry. „Totálně nepřipravení. Nic nás neučí. Nedokážou se přizpůsobit a udělat změny. Nejsou zkrátka dobří ve své práci,“ uvedla některé stížnosti hráčů Jane Slaterová z NFL Network.

McCarthy se rozhodl provést čistku ve svém týmu. Nejprve poslal Eversona Griffena do Detroitu a následně propustil další dva zkušené hráče - Dontara Poeho a Daryla Worleyho. 

„Vyhazov Worleyho s Poem neuvolní hodně peněz v platovém stropu. Jde víc o atmosféru v šatně než o peníze,“ hodnotil vyhazov hráčů Lombardi.

Everson Griffen má radost z výhry Dallas Cowboys nad New York Giants

V úterý je v NFL uzávěrka přestupů, a tak je možné, že se Jones a McCarthy rozhodnou ještě několika hráčů zbavit. Cowboys mají velký prostor pod platovým stropem a s Jerry Jonesem za kormidlem je každý jejich krok nepředvídatelný. Že by Cowboys zbrojili na druhou polovinu sezony, už asi nevěří ani jejich největší fanoušek.

„Jones není člověk, co hází ručník do ringu. Rozhodně sezonu neodepíše. Divoké výměny ale neočekávám a myslím, že Jones dá McCarthymu šanci ukázat, že si jeho důvěru zaslouží s tím, co na soupisce má,“ predikuje Košťál.

Cowboys jsou v suverénně nejhorší divizi v NFL, a tak i s bilancí dvou výher a pěti porážek zůstávají ve hře o vítězství v divizi a tím postupu do play off. Na prvním místě jsou nyní Philadelphia Eagles, kteří mají na kontě dvě výhry, jednu remízu a čtyři porážky. Momentálně je ale téměř nepředstavitelné, že by se Cowboys dokázali v případném play off dostat daleko.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Semifinále je blízko. Plzeň znovu zkusí postavit Fiorentině barikádu

18. dubna 2024  8:53

Od začátku roku dostali ve čtrnácti zápasech jen sedm gólů. V posledních čtyřech ani jeden. A v...

Kämpf asistoval u dvou gólů, výhru a jubileum však slavil Kučerov

18. dubna 2024  7:15,  aktualizováno  8:09

Předposlední hrací den letošní základní části hokejové NHL se z Čechů prosadil centr David Kämpf,...

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Šest gólů s Kacetlem nezamává. Za jednu výhru jsme rádi, říká Cienciala

18. dubna 2024  6:15

Na rozdíl od spoluhráče Tomáše Kundrátka, který byl před televizní kamerou i diktafony novinářů...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...