Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosenqvista střídá u Ganassiho Álex Palou

Rosenqvista střídá u Ganassiho Álex Palou

Tým také potvrdil pokračování spolupráce s Ericssonem

Týmu Chipa Ganassiho netrvalo příliš dlouho, aby obsadil nejatraktivnější volnou sedačku na startovním roštu IndyCar. Chvíli na to, co tým McLaren oficiálně potvrdil už dříve avizovaný přestup Švéda Rosenqvista od Ganassiho, představili úřadující šampioni IndyCar jeho nástupce. Od týmu Dale Coyne Racing se přesouvá Španěl Álex Palou.

Teprve třiadvacetiletý závodník má za sebou pouhý rok v IndyCar. Hned ve třetím závodě se postavil na stupně vítězů. Výborně se mu vedlo hlavně v kvalifikacích, kdy se třikrát kvalifikoval do druhé řady na startovním roštu.

„Říct, že jsem nadšený nebo šťastný, že dělám tento krok v kariéře, by bylo slabé vyjádření. Závodit pro Chipa Ganassiho je splněný sen. Sledoval jsem ten tým, co si pamatuju. Jsou to tým a majitel, pro jakého chce každý jezdec závodit. Scott (Dixon) má za sebou další úžasnou sezonu, kdy dosáhl svého 50. vítězství a šestého titulu. Lepšího stájového kolegu si nemůžete přát,“ řekl Palou.

Ganassi by měl v příští sezoně nasazovat hned čtyři vozy. Vedle novopečeného šampiona Dixona a Paloua bude s týmem pokračovat i Švéd Marcus Ericsson, který Ganassiho řady rozšířil před letošní sezonou. Na silničních a městských okruzích bude další vůz řídit legenda NASCAR Jimmie Johnson. Jestli vůz Ganassi obsadí i na oválech, tým zatím neupřesnil, je to ale pravděpodobné. Nejlepších 22 účastníků dostává od IndyCar bonus přes milion dolarů a navíc oválové závody jsou v kalendáři jen čtyři během tří víkendů, z nichž jeden představuje Indy500.

„Rád sleduji, jak se mladí jezdci vyvíjejí. Této rok byl velmi obtížný pro mladé jezdce jako Álex, kteří neměli možnost si trať dopředu prohlédnout, ani několik dní soukromě testovat. Dokonce neměli ani třídenní závodní víkend. Když vezmeme toto v úvahu, tak odvedl skvělou práci,“ uvedl ředitel týmu Mike Hull.

Palou byl trochu překvapivým jménem, které před sezonou vytáhl Dale Coyne. Zvlášť, vezmeme-li v úvahu, že stáj po loňské sezoně předčasně ukončila smlouvu se čtyřnásobným šampionem Sébastienem Bourdaisem. Palou přišel z japonské Super Formule, kde v roce 2019 skončil na třetím místě s jedním vítězstvím na kontě. V jeho životopise najdeme jinak „běžné“ evropské juniorské série – GP3 (2015 a 2016), Světovou sérii Renault a F2 (2018), kdy ale v obou šampionátech odjel jen vybrané závody, a evropský šampionát formule 3 (2018).

Vůz s číslem 10, do kterého Palou usedne, řídil v posledních dvou sezonách Švéd Felix Rosenqvist. Ganassi o jeho další služby měl zájem, než dal ale dohromady konkrétní nabídku, domluvil se Rosenqvist s týmem Arrow McLaren SP. Ten jej ve čtvrtek oficiálně potvrdil. Rosenqvist má na kontě premiérové vítězství, kterého dosáhl na Road Americe. U týmu Chipa Ganassiho vystřídal Eda Jonese. Ten, stejně jako Palou, hodně překvapil ve své premiérové sezoně u Dale Coyne Racingu, po ní se stěhoval ke Ganassimu. Nenaplnil ale očekávání a po jediném roce tým zase opustil.

Marcus Ericsson ještě v dobách, kdy závodil za stáj Sama Schmidta. Foto: IndyCar

Nejméně dva roky bude třetí Ganassiho vůz pilotovat Švéd Marcus Ericsson. Bývalý pilot formule 1 přišel do Ameriky vloni. Po jedné sezoně u týmu Sama Schmidta, který se před letošní sezonou stal McLarenem, přestoupil ke Ganassimu. Ten teď oznámil „víceletý kontrakt“.

„Jsem šťastný, že pokračuje spolupráce s Chip Ganassi Racingem a Hondou. Chci poděkovat Chipovi a celému týmu, že ve mě věří. Chip Ganassi Racing je jeden z nejlepších týmů v motorsportu a jsem hrdý, že mohu být jeho součástí. Právě skončená sezona byla plná potenciálu a já věřím, že to, co jsme se letos naučili, nám pomůže v roce 2021 uspět,“ uvedl švédský závodník.

„Marcus dokázal, že sem patří, a tuto sezonu nám hodně pomohl. To znamená, že nebyl sobecký směrem ke stájovým kolegům, speciálně ke Scottu Dixonovi, který vyhrál titul. Je skvělým článkem pro náš program. Jsem rád, že ho máme a že u nás bude dále růst,“ poznamenal Mike Hull.

Zdroj: Chip Ganassi Racing, úvodní foto: IndyCar