Den TA ČR 2020 – hologramy, regionální semináře a premiéra pořadu

ta čr

I letos pořádá Technologická agentura ČR (TA ČR) tradiční Den TA ČR, tentokrát však v netradiční podobě. Dopolední konferenci nahradí série on-line seminářů v regionech zaměřených na aktuální inovační témata v daných krajích. Chybět nebude ani předávání cen nejlepším projektům aplikovaného výzkumu s vysokým přínosem pro společnost. O absolutním vítězi Ceny TA ČR nebudou tentokrát hlasovat diváci v sále, ale veřejnost prostřednictvím sociálních sítí. Slavnostní udělení cen se uskuteční již 5. listopadu v originální filmové podobě. Celý program můžete sledovat z pohodlí vašeho domova.

Den TA ČR 2020 se bude konat 5. listopadu pod záštitou ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a jeho tématem bude otázka s velkým prostorem pro zamyšlení: „Jste připraveni na budoucnost?“. Vzhledem k současným opatřením musela TA ČR změnit tradiční koncept konání akce. Přesto veřejnosti nic neunikne a může se sama zapojit do programu. Budou to totiž právě diváci, kteří rozhodnou o absolutním vítězi Cen TA ČR, který získá cenu Český nápad. „Letošní Den TA ČR pro nás představuje velkou výzvu. Naše původní plány se ze dne na den změnily a my jsme po půl roce intenzivních příprav museli najít jejich alternativu,” říká předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka a dodává: „Díky nepříznivým podmínkám jsme si ale mohli vyzkoušet něco úplně nového – natáčení filmu. Diváci se tedy mohou těšit na netradiční koncept celé akce a já věřím, že s ním budou spokojeni.”

Tradiční dopolední konferenci nahradí série on-line seminářů v regionech, které se zaměří na aktuální inovační témata v daných krajích. Smyslem jednotlivých akcí je motivovat, nejen studenty, k výzkumným aktivitám s důrazem na to, jak využít výsledky realizovaného výzkumu. Semináře se uskuteční 2.–5. listopadu od 10:00 hod. Odkaz na jednotlivé streamy budou k nalezení vždy na webových stránkách TA ČR.

Každý region se bude věnovat jinému tématu:
● 2. 11. – Jihlava: Výzvy pro Vysočinu
● 3. 11. – Ostrava: Industry 5.0 nebo Yetti?
● 4. 11. – Zlín: Brunch s TA ČR
● 5. 11. – Ústí nad Labem: Krajina uhlí v nové perspektivě

Udílení Cen TA ČR se ponese v duchu technologií budoucnosti. Pořad bude vysílán 5. listopadu v 19:00 hod. na on-line platformě Mall TV. Letos ke čtyřem soutěžním kategoriím Business, Partnerství, Společnost a Governance přibyla ještě jedna – kategorie Ministerstva průmyslu a obchodu Cena Country for the Future. O šesté ceně Český nápad rozhodne veřejnost prostřednictvím hlasování na sociálních sítích. Komu se tedy letos podařilo vyhrát skleněnou sošku z dílny Lukáše Jabůrka prozrazuje TA ČR již nyní, jelikož všech pět spotů o vítězných projektech je zveřejněno pro online hlasování veřejností.

O absolutním vítězi a držiteli ceny Český nápad, z dílny společnosti 3Dees, se veřejnost dozví až v den vysílání pořadu předávání Cen TA ČR 5. listopadu.

Vítězné projekty Cen TA ČR 2020
Kategorie BUSINESS
Thuliové vláknové lasery pro průmyslové a medicínské aplikace
● Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i.
● Matex PM, s.r.o.
● SQS Vláknová optika a.s.
● Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Vláknové lasery patří k nejmladším a nejrychleji se rozvíjejícím typům laserů. V současnosti se hojně využívají například v automobilovém průmyslu, medicíně, při úpravách povrchů, značení, identifikaci, řezání, nebo při svařování, kdy díky vysoce kvalitnímu (málo rozbíhavému) svazku záření mohou vláknové lasery svařovat na vzdálenost až několika metrů. V rámci projektu podpořeného v Programu EPSILON se výzkumníkům podařilo vyvinout vláknový laser a jeho prototyp, který překročil požadované parametry. Vynikajícího výsledku bylo dosaženo zejména díky způsobu výroby aktivního optického vlákna se specifickým šestistranným průřezem a dalšími vlastnostmi. Za výrobní postup a navíjení vlákna za účelem zvýšení účinnosti získali výzkumníci 9. 3. 2016 patent.

V praxi lze tímto laserem i rychle a velmi kvalitně opracovávat čiré polymery. Hlavní výhodou je, že nedochází k jejich nežádoucímu zabarvení. Technologii lze využít i v obranném vojenství. Jeden z řešitelů ÚFE participuje na evropském projektu TALOS (Tactical Advanced Laser optical System), který povede k vývoji laseru s kompaktní konstrukcí se schopností rychle a přesně neutralizovat agilní cíl a současně výrazně minimalizovat poškození vedlejších zařízení. Řešení bude možné integrovat do různých platforem (námořní, pozemní a vzdušné). Na projektu TALOS se podílí celkem 16 subjektů a 4 třetí strany z 9 evropských zemí.

Celou tiskovou zprávu v PDF si můžete prohlédnout zde.