Prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října udělil státní vyznamenání čestnému občanovi Litoměřic, generálmajorovi Františku Cháberovi. Válečný letec František Chábera (na úvodním snímku vlevo) získal ocenění vůbec nejvyšší – Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy, in memoriam.

     Generál František Chábera (1912–1999) byl československý stíhací pilot, který působil v průběhu druhé světové války jako letec u jednotek RAF (Royal Air Force). Byl příslušníkem 312. stíhací perutě ve Velké Británii a v posledních letech války i 1. československého smíšeného pluku v SSSR (Svaz sovětských socialistických republik). Bitev nad Velkou Británií a okupovanou Evropou se účastnil nejen s 312. stíhací perutí, ale také jako noční stíhač. Jako vojenský pilot zasáhl do bojů ve Francii, bitvy o Velkou Británii, Slovenského národního povstání a osvobození Československa. Místo poděkování se však po skončení války dočkal žaláře a perzekuce ze strany komunistického režimu. Rehabilitován byl až po sametové revoluci v roce 1989.

     „Během života čelil mnoha zkouškám, rizikům a ohrožením života a musel řešit celou řadu osobních i profesních mravních dilemat. S úctou konstatujeme, že v těchto situacích obstál a stal se nejen leteckým stíhacím esem (osm sestřelených nepřátelských letadel), ale i vzorem, symbolem a legendou pro řadu generací československých, a především českých vojenských pilotů. Mám velkou radost z toho, že František Chábera takto vysoké státní vyznamenání dostal, protože si ho skutečně zasloužil,“ uvedl místostarosta Litoměřic a poslanec Parlamentu ČR Karel Krejza, který společně s bývalým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů, poslancem Pavlem Žáčkem a bývalým pilotem čáslavské letky Michalem Černým Františka Cháberu na ocenění navrhl.

     Závěr svého života prožil generálmajor v Litoměřicích, kde je i pochován. Je čestným občanem města. Na jeho počest nad hřbitovem každoročně, pokud to počasí a okolnosti dovolí, přelétávají nadzvukové stíhačky Gripen. Letci z 211. taktické letky z Čáslavi, která nese Cháberovo jméno, tímto aktem společně s vedením města uctívají vzpomínku na válečného hrdinu. Jeho jméno nese i nový most přes řeku Labe.

(zdroj: litomerice.cz)