Hlavní obsah

Superministr Havlíček: uprostřed covidu řeší spor o tržiště s ovocem

Foto: vlada.cz

Když se do věci vloží ministr, může to pomoci, vysvětluje Havlíček.

Reklama

Karel Havlíček (za ANO) stíhá i v těžké době řídit dvě ministerstva a k tomu moderovat dohadování mezi Prahou 1 a provozovatelem stánků na Havelském trhu.

Článek

Předminulý pátek se k počítačům posadili politici z Prahy 1 a magistrátu a také provozovatel tržiště na Havelském trhu.

Téma videokonference bylo jasné: spor o to, co se v budoucnu na tomto místě v centru Prahy bude prodávat. Jestli tak jako doteď hlavně zboží pro turisty – podle některých pouhé cetky, které dojem z celého místa jenom kazí. Nebo nabídnout něco kvalitnějšího.

Debata ale měla ještě jednoho, a to poněkud překvapivého účastníka – Karla Havlíčka (za ANO), ministra průmyslu a obchodu, který zároveň řídí i ministerstvo dopravy.

Přitom spor nemá s ministerstvem nic společného, vše si mezi sebou musí dohodnout Praha 1, magistrát a nájemce tržiště. A navíc Karel Havlíček obětoval 45 minut na debatu o tržišti v době, kdy jeho ministerstvo muselo narychlo (Havlíček dokonce říkal, že nonstop, bez spánku) sestavovat nová pravidla pro pomoc podnikatelům zasaženým uzavíráním ekonomiky kvůli koronaviru.

„Nejsem typický úředník a neposuzuji, co je Praha nebo stát. Beru to tak, že jsou desítky podnikatelů na významném místě v ohrožení a že když se nenajde shoda, je to problém veřejný. Tedy i náš,“ vysvětluje účast v regionální při Havlíček, který o sobě otevřeně říká, že je hyperaktivní a kvůli práci, na kterou se těší, spí jen pár hodin.

Ve zmíněném pátečním odpoledni, kdy se konala videokonference o problému Havelského trhu, ministr Havlíček po jednání vlády představoval nový program pro ošetřovné určené živnostníkům, podporu hotelům nebo příspěvek podnikatelům na nájemné.

„Na rovinu říkám, že mě překvapilo, že na tom jednání byl s námi i pan ministr,“ připouští radní Prahy 1 Karel Grabein Procházka (ANO), který má na starosti právě budoucí pravidla pro Havelský trh.

„Ale na druhou stranu musím říct, že pan ministr vystupoval objektivně a neutrálně. Jen ho zajímal další postup,“ popisuje radní Procházka.

Na ministerskou úroveň se spor dostal poté, co se na Havlíčka obrátil podnikatel František Soukup, který má Havelský trh pronajatý už 27 let let. A jak zdůrazňuje: celou dobu bez jediné sankce, že porušil pravidla nebo že by na trhu bylo něco v nepořádku.

Radní Prahy 1 však chtějí na Havelském trhu výrazně omezit prodej turistického zboží a rádi by na místě, kde je tržiště už od 13. století, viděli více ovoce a zeleniny nebo výrobků tradičních řemesel. „Rozhodně ne turistický brak, kterým je centrum Prahy zaplavené. Když se podíváte na trhy v Barceloně nebo ve Vídni, to je nádhera,“ říká radní Procházka.

Naproti tomu podnikatel Soukup tvrdí, že takhle omezeným sortimentem se tržiště neuživí a že o práci přijde 400 lidí, a to nejen prodejci, ale i jejich dodavatelé, kteří jsou navíc už teď postiženi totálním výpadkem turistického ruchu v Praze.

„Kromě toalet na hlavním nádraží jsem psal snad na všechny strany. A ozval se mi pan Havlíček, úžasný člověk, politik, který měl o věc zájem,“ chválí podnikatel Soukup. Zlobí ho, kdyby si někdo myslel, že ministr nemá v době těžké krize trávit skoro hodinu lokálními hádkami o jedno prodejní místo.

„Pro mě to není banální spor. A pan ministr sice občas v televizi vypadá unaveně, ale je to člověk, který ani ve vysoké funkci nezapomněl na lidi,“ říká Soukup.

Podle Havlíčka nebylo cílem debaty stranit radnici ani podnikateli. „Víceméně jsem řekl, že cílem ministerstva není něco diktovat, ale rádi budeme zprostředkovatelem sporu, a pokud budeme moct pomoci, rádi tak uděláme,“ líčí o videokonferenci Havlíček.

„A je jasné, že pokud se, byť velmi okrajově, o věc zajímá ministr, může to být pro všechny důvod vše řešit rychleji,“ připouští ministr, který svůj mikromanagement ukázal například začátkem října, když se ve Velkých Hamrech a Tanvaldu na Liberecku vyhrotila pře mezi radnicí a teplárnou. A stovky lidí si nemohly zatopit.

Havlíček okamžitě do Tanvaldu vyjel, aby se přesvědčil, jaká je situace.

Možná pomohla jeho aktivita, i co se týče Havelského trhu. Praha 1 se s podnikatelem Soukupem dohodla na dalším jednání začátkem listopadu s tím, že do konce roku se musí spor rozseknout, aby od ledna mohlo tržiště fungovat v novém režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované