InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V budově bývalého Fezka chtějí Strakonice komunitní centrum

Nadšením spolků už ožívá budova 1415 na Ostrově.

Nadšením spolků už ožívá budova 1415 na Ostrově.

STRAKONICE - Město Strakonice má zpracovaný projekt na první etapu rekonstrukce objektu bývalého Fezka č.p. 1415 na Ostrově. Existuje vize, v níž by v prvním nadzemním podlaží objektu mohlo vzniknout nové komunitní centrum. Budovu město už před časem poskytlo spolkům a umělcům pro různé aktivity, její stav je ale velmi zchátralý a žádá si celkovou opravu.

 

Město Strakonice reagovalo na výzvu Místní akční skupiny Strakonicko a předložilo žádost o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Strakonicko – IROP – Podpora komunitních center.

 

Vzhledem k rozsahu poškození dřevěných konstrukcí musí být oprava rozsáhlejší a nezahrnuje pouze adaptaci zmíněného přízemí, ale například i celý krov. Prozatím odhadované celkové náklady projektu činí zhruba 19,7 milionu Kč. Pokud by byl projekt podpořen dotací z výzvy, pak by požadovaná podpora mohla činit téměř 6,6 milionu Kč. Žadatel, tedy město Strakonice, by do projektu vložilo podíl ve výši 66 %, celkem tedy něco málo přes 13,1 milionu Kč.

Činnost komunitní centra bude naplňována až po rekonstrukci objektu a to ve spolupráci s několika spolky. Hlavním partnerem bude spolek Sunshine Cabaret, který bude garantem komunitního centra, komunitně-kulturních akcí, při kterých se budou klienti vzdělávat v kurzech, workshopech v oblasti seberozvojových metod či komunikačních dovednostech.

Jednou z podmínek získání dotace je pravidelná přítomnost sociálního pracovníka v komunitním centru. Právě proto je spolupráce domlouvána i se spolky pohybujícími se v sociální oblasti. Jedním z nich je i Prevent 99, který by v komunitním centru mohl zajišťovat například doučování nebo dramaterapii (metoda zaměřená na rozvoj dovedností orientovat se a přiměřeně reagovat v různých sociálních situacích). Podle vyjádření sdružení Prevent 99, ocení a využijí nově vzniklé prostory, které budou vhodné pro výkon sociálně aktivizačních služeb, nebo pro centrum podpory pěstounských rodin. Proto se přímo nabízí spolupráce v rámci komunitního centra se vznikem pevného místa pro různé akce a projekty.

V novém komunitním centru by mělo vzniknout několik místností od kuchyňského zázemí, přes zasedací místnosti určené přednáškám a workshopům, po hernu pro děti, či kanceláře pro personál i sdílená kancelář. Okamžitá kapacita centra bude 33 lidí všech věkových kategorií.

O dřívějších snahách o oživení budovy si můžete přečíst v související zprávě. 

Půjde-li vše podle plánu, pak by v následujícím roce město vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele díla a první klienty by komunitní centrum mohlo uvítat již na podzim roku 2022.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace