<

Kolín je hokejové město, těší Froma. Hovoří o ekonomice, divácích i Veselém

Foto: Facebook SC Kolín

30. října 2020, 8:05

Jan Šimek

Naposledy působili ve druhé nejvyšší soutěži v roce 1983. Kolínští hokejisté dostali možnost se po 37 letech vrátit do Chance ligy, ale snadné rozhodování to nebylo. Po náročných jednáních se představitelé klubu rozhodli, že to přece jen zkusí a týden před uzávěrkou podali přihlášku do druhé nejvyšší soutěže.

V ní se Kozlové uvedli sympaticky – dokázali zaskočit favorizované celky z Přerova či Vsetína. „Přiznám se, že jsme se trochu báli, ale otloukánkem nebudeme,“ věří prezident kolínského klubu Luboš From, který našemu webu poskytl následující rozhovor.

Dlouho se nevědělo, zda Kolín bude hrát Chance ligu, ale nakonec to klaplo. Jak náročné bylo rozhodování, zda do soutěže jít?
Bylo to v době, kdy doznívala první koronavirová vlna, o to složitější to bylo. Kolín nepůsobil ve druhé nejvyšší soutěži skoro čtyřicet let, což je strašně dlouhá doba. Ve vedení klubu v podstatě nikdo neměl s Chance ligou zkušenosti. Byla to pro nás velká neznámá po finanční i sportovní stránce. Samozřejmě jsme měli kusé informace, ale je něco jiného soutěž sledovat jako divák a být v pozici člověka, který má vést klub v Chance lize. Otazníků bylo opravdu dost, což bylo ještě umocněno až třikrát navýšeným rozpočtem oproti tomu, který jsme měli ve druhé lize. Navíc jsme všechno museli vyřešit v relativně krátkém čase, o možnosti přihlásit se do Chance ligy jsme se dozvěděli zhruba měsíc a půl před podáním žádosti. Bylo toho zkrátka strašně moc a času málo. 

Druhá nejvyšší hokejová soutěž se v Kolíně hrála naposledy v roce 1983. Oprášit tuto historii bylo jistě velkým lákadlem, že?
Ví se, že Kolín je hokejové město, je tady velký počet fanoušků. Na určitá utkání v minulosti v Kolíně i na druhou ligu přišly skoro čtyři tisíce diváků. V Kolíně a širokém okolí je hokejová veřejnost. Nebylo to tedy jen o tom, že jsme do Chance ligy chtěli pouze my, ale přáli si to všichni. Ukázalo se to pak také v očích partnerů, kteří nás dokázali podpořit v době, kdy to nebylo vůbec jednoduché. I proto jsme se do toho pustili.

„Nebudeme otloukánkem. Myslím, že ať už se soutěž rozběhne kdykoliv, budeme hrát důstojnou roli a ostudu neuděláme.

Už v minulosti jste avizovali, že klíčová je pro vás podpora města.
S nejvyšším vedením města jsme absolvovali několik jednání. Vstřícný postoj starosty a místostarostky měl zásadní vliv na naše rozhodnutí. Víte, u nás je to trochu jinak než v jiných klubech. Nemáme žádného majitele, který by do klubu pumpoval peníze. Jsme hodně závislí na tom, jak k hokeji přistupuje město. Kdyby řeklo, že se bojí nebo že o Chance ligu nemá zájem, nebyli bychom schopni do této soutěže jít. Vážíme si toho, že nás město podpořilo, i když si uvědomuje rizika, která to může přinést. Kolín má možnost působit v Chance lize a my chceme, aby se tam usadil. Uděláme pro to všechno.

Můžete prozradit v jaké výši se pohybuje klubový rozpočet?
Teoreticky bych to říct mohl, ale asi není standardní pouštět tyto informace ven. Myslím, že máme nejmenší rozpočet v celé Chance lize. Někde jsem četl, že Ústí nad Labem mělo rozpočet čtrnáct milionů a je to málo… K tomu mohu říct, že operujeme s nižším rozpočtem.

Není tajemstvím, že klub stále funguje na poloprofesionální bázi.
Jak už jsem říkal: Na to, abychom se po skoro čtyřiceti letech přihlásili do druhé nejvyšší soutěže, jsme měli necelé dva měsíce. Zajistit profesionální podmínky pro všechny, jak by se slušelo a bylo vhodné, zkrátka nebylo možné. Od začátku jsme věděli, že by bylo nejlepší chytit generálního sponzora, který by do klubu přinesl třeba deset milionů, ale to bylo nereálné. Vydali jsme se po cestě, kdy chceme klub zprofesionalizovat a stát se rovnocenným účastníkem Chance ligy, ale potřebujeme trochu času. Nenahrává nám ani koronavirová doba, ale nechceme být v tomto směru jedinou výjimkou v lize. Nikdo neví, co se stane, a jak to bude dál. Zaznamenal jsem, že kluci z Jihlavy chodí na brigády a podobně. Těžko říct, zda se ve všech klubech vrátí věci do původního stavu. 

„Někde jsem četl, že Ústí nad Labem mělo rozpočet čtrnáct milionů a je to málo… K tomu mohu říct, že operujeme s nižším rozpočtem.“

Co pandemie koronaviru? Jak vám stěžuje podmínky v práci?
Komplikuje nám to život asi jako všem. Na druhou stranu nám to, že jsme zatím klub s poloprofesionálními podmínkami, situaci v jistém směru paradoxně ulehčuje. Kdy jsme neměli a nemáme takovou pozici, že bychom museli platit drahé hráče. Veškerý tým, který se o chod klubu v Kolíně stará, nemá z hokeje žádný příjem. Všichni mají svá zaměstnání či firmy. Neplatíme nikoho, kdo by se staral o administrativu. Tohle všechno jsou pro nás velké úspory a máme o řadu starostí méně. I přesto je současná situace velice složitá. Musíme platit hráče, nájem. Do toho nemáme příjmy ze vstupného, které by zřejmě byly vysoké. Měli jsme ohlasy, že by chodilo opravdu hodně diváků. Očekávali jsme, že na atraktivní utkání by si na stadion našly cestu tři možná čtyři tisíce lidí, některé zápasy by byly vyprodány. Je to pro nás opravdu zásadní výpadek v příjmové složce rozpočtu.

Spolupracujete s extraligovým Hradcem Králové. Jak zatím nahlížíte na krátké partnerství?
Tím, že se odehrálo jen šest utkání, jsme zatím nemohli prověřit, co nám oběma bude spolupráce přinášet. Jsem ale velice mile překvapen jednáním s vedením Hradce Králové – s pány Kmoníčkem a Růžičkou. Z obou stran to bylo férové, vycházíme si vstříc. Cílem není jednostranná spolupráce, ale partnerství ku prospěchu obou klubů.

V tabulce Chance ligy vám patří 15. pozice. Z šesti utkání jste vytěžili dvě výhry. Co vám první zápasy ukázaly?
Umístění v tabulce se v tuto chvíli nedá posuzovat. Přiznám se, že jsme se trochu báli. Netušili jsme, zda budeme sportovně konkurenceschopní. Přece jen máme jinak nastavené financování. Tým jsme poskládali i ve spojení s Hradcem Králové, který nám pomohl hráči na hostování. I během šesti utkání se ukázalo, že žádnými otloukánky, kteří by byli s ostudou na chvostu tabulky, nebudeme. Netvrdím, že budeme nahoře, ale nemyslím si, že budeme otloukánkem. Myslím, že ať už se soutěž rozběhne kdykoliv, budeme hrát důstojnou roli a ostudu neuděláme.

„Chceme klub zprofesionalizovat a stát se rovnocenným účastníkem Chance ligy. Nechceme být jedinou výjimkou v lize, ale potřebujeme trochu času.“

Září zadák Jakub Husa, opřít se můžete o zkušené útočníky Václava Jankovského s Davidem Šafránkem.
Venca s Davidem působili na Slavii a neplnili tam žádnou podřadnou roli. Navíc jsou to kolínští odchovanci. Na tom to máme celé založené. Je tady velice dobrá parta, v níž jsou Kolíňáci. Ti, kteří tady už působili, ale i kluci, již se tady nyní vrátili. Navíc i nově příchozí – většinou mladí hráči nejenom z Hradce – tým vhodně doplnili a ukázalo se, že by to mohlo fungovat. Chopili se toho dobře a myslím, že splňují parametry Chance ligy. 

Výraznou pomocí měl být i Jan Veselý, kterému ale praskla čéška. Jak to s ním aktuálně vypadá?
Pro nás je velká smůla, co se všechno stalo. Od něj jsme si slibovali hodně, Honza měl být jedním z našich tahounů. Odehrál jen dva přáteláky, pak došlo k tomu zranění. V tuto chvíli už by měl pravidelně trénovat na suchu, a pokud by nedošlo k uzavření zimáků, možná by mohl absolvovat i lehčí tréninky na ledě. Tohle ale neřešíme, teď to ani řešit nelze. Věřím, že se Honza brzy dostane do stavu, kdy bude schopen naskočit do hry.

Týmu šéfuje kouč Petr Martínek, který v Kolíně trénuje už řadu let.
Petr Martínek je článkem, který do tohohle celého zapadá. Řada hráčů, kteří jsou nyní v A-týmu, mu prošli rukama v mládeži. Hráče zná perfektně po herní stránce, ale i povahově. Stejně tak kluci znají jeho. Petr se osvědčil a ukázal, že je dobrý trenér. Ve druhé lize jsme nebyli na špičce, co se týče financí. Měli jsme proti sobě lépe poskládané týmy ať už to byla Příbram nebo Tábor, ale Petr s námi dokázal vyhrát skupinu. Jasně, druhá liga a Chance liga je rozdíl, ale tým připravil dobře. Je to trenér, který má kvalitu. Má naši plnou důvěru.

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

Jak nyní trénujete, když nemůžete na led?
Snažíme se. Kluci dostali volno, byli informováni, jak se individuálně připravovat, ale teď už se tým vrátil ke společné suché přípravě. Využívají sportoviště u školy, se kterou spolupracujeme. Nahradit trénink na ledě v Dobříši nebo v zahraničí v případě Kolína nepřipadá v úvahu. 

Máte představu, kdy by se Chance liga mohla opět rozjet?
Trošku se obávám, co tahle doba přinese. Obávám se, že se bavíme o době kolem Vánoc. Možná dřív, chci být optimista. Na druhou stranu mi tohle úplně nepřísluší komentovat. Vnímám, že je tady nebezpečná pandemie a nejsem žádný odborník. Nezbývá nám nic jiného, než čekat. Kdyby se soutěže rozběhly v listopadu, bylo by to rozhodně fajn.

Partneři SC Kolín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz