Michal Černý: Školy otevřít, ale ne za každou cenu. Plány ministerstva školství neznám

pátek 30. října 2020 ·

"Já mohu říkat jen své zbožné přání. Ale nejsem ten, kdo o tom rozhoduje. O tom budou rozhodovat především zdravotníci, kteří vyhodnotí riziko. Vidíme, jak křivky nakažených stoupají. Jsem pro, aby se školy otevřely co nejdřív, ale ne za každou cenu," říká v rozhovoru pro Právo šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.


Michal Černý (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak je zajištěna distanční výuka? Stačila více než miliarda na vybavení počítači? 

To není jen o penězích. Jsou školy, do kterých kdybyste nasypali třikrát tolik, tak na tu distanční výuku připraveny nebudou. Nezvládají to učitelé ani vedení. Ty 1,3 miliardy byly určeny především pro učitele, pro děti mohly peníze školy použít jen tehdy, kdyby jim peníze zbývaly. Takže školy, včetně té naší, je použily především k tomu, aby byla výuka zajištěna ze strany školy. 

Dětem pomohla řada nadací, i já se na některé obrátil s prosbou o pomoc. Bez větších problémů se mi podařilo rychle zajistit počítače pro padesátku dětí. I na stránkách ministerstva byly odkazy na některé nadace. Není třeba moc pátrat, ale chce to iniciativu. Dárci se objevili i mezi rodiči. Takže není problém v tom, aby nadace to „železo“, tedy počítače, školám dodaly, ale jde také o to, naučit ty děti s tím pracovat. 

Na jaře jste vyzýval učitele, aby děti neznámkovali. Podle čeho mají dnes učitelé žáky hodnotit? 

Na jaře byla jiná situace. Výuka byla nepovinná a měli jsme velký základ známek. Nyní se dostáváme do situace, že v pololetí budeme potřebovat podklady pro hodnocení. Školy by měly najít spravedlivý systém, aby se učitelé po dětech nevozili. V této chvíli už nevyzývám, aby se děti neznámkovaly, protože je už jasné, že podklady pro hodnocení získat musíme. 

Ministerstvo školství má v pátek představit scénář Zpátky do škol. Konzultoval s vámi někdo jeho obsah? 

Absolutně nevím, jak bude vypadat, jsem na něj zvědavý jako každý jiný učitel.


Celý rozhovor naleznete v deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.