Česká ekonomika mezikvartálně vzrostla o 6,2 procenta

253
ceska
Foto: Pixabay.com

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] mezičtvrtletně vzrostla o 6,2 procenta. Meziročně klesla o 5,8 procenta. Za mezičtvrtletním růstem hrubého domácího produktu [HDP] stojí dle statistiků zejména nízká srovnávací základna.

Tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí přesto zmírnila svůj propad. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu o 5,8 procenta nižší než ve stejném čtvrtletí předchozího roku, ale v porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl o 6,2 procenta.

„Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb,“ popisuje současný stav ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

K poklesu hrubé přidané hodnoty [HPH] došlo ve většině odvětví národního hospodářství. Negativní vliv na snížení HPH měl zejména vývoj v průmyslu a ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Zaměstnanost klesla oproti stejnému čtvrtletí loňského roku o 1,7 % a oproti předchozímu čtvrtletí o 0,1 %.

Silné odražení ekonomiky ode dna

Ve druhém čtvrtletí HDP Česka kleslo o 10,9 procenta, což byl nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler přesto hodnotí aktuální výsledky jako silné odražení ekonomiky ode dna, které se ale ve třetím čtvrtletí čekalo. Podle něj se nad očekávání rychle tuzemské hospodářství začalo zotavovat již krátce po rozvolnění restriktivních opatření z jara.

Také ale zmiňuje nejhůře opatřeními zasažené odvětví služeb, zejména pohostinství, kulturu a cestovní ruch.

„Tito podnikatelé do druhé vlny vstupují z o poznání horší pozice a obavy o jejich celkové přežití jsou bohužel na místě. Z celého odvětví se tak zřejmě bude i nadále dařit jen IT společnostem a kurýrním službám,“ říká.

Česká ekonomika: Orientace na průmysl jako výhoda?

Podle něj se po uzavření velké časti maloobchodu nyní budou zraky upínat především k průmyslu. Ten podle něj prozatím nebyl významně zasažen. Mnohdy kritizovaná průmyslová orientace české ekonomiky se tak dle jeho názoru může teď, stejně jako během první vlny, ukázat jako výhoda.

„Dobrou zprávou pro tuzemský průmysl je, že velmi dobré výsledky v posledních měsících vykazuje německý výrobní sektor. Nešlo přitom jen o letní měsíce, což dokazuje i říjnový index nákupních manažerů, který znovu povyrostl na výrazných 58 bodů a je tak nejvýše za poslední více než dva roky,“ uzavírá.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here