Oční klinika Gemini radí, jak zabránit mlžení brýlí při nošení roušky

30. Říjen 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13796

Česko se opět zahalilo do roušek. Pro většinu Čechů představuje zahalování obličeje diskomfort a roušky vnímají jako nutné zlo. O něco hůře jsou na tom lidé s dioptrickými brýlemi. Potýkají se s nepříjemným mlžením brýlových skel. Lze mu zabránit?

Kombinace roušky a brýlí bývá nepohodlná. Při zakrytí úst a nosu se brýle rády zamlží. Existuje ale několik rad, jak se tomu vyhnout. Důležitý je výběr samotné roušky. Ta by měla dobře sedět, zejména v okolí nosu. Pokud k němu těšně přiléhá, neměl by se vydechovaný vzduch dostávat horním okrajem roušky pod brýle. Dalším způsobem, jak zamezit mlžení brýlí, je jejich položení na roušku. Roušku stačí povytáhnout blíž k očím a brýle na ni položit. Brýle by však stále měly být nasazeny ve správné úrovni. Zejména u multifokálních brýlí hrozí posun ohniska skel. Vidění přes brýle se tím může změnit.

Dobré zkušenosti jsou s brýlovými skly s hydrofobní vrstvou. „Jedná se o povrchovou úpravu, která díky speciální vrstvě odpuzuje vodu. Brýle se tak rychleji odmlží. Navíc se na nich nedrží nečistoty,“ poradil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. V očních optikách také seženete speciální přípravky, které na sklech vytvoří ochranný film proti mlžení.

Mlžení brýlí řeší někteří lidé s dioptrickou vadou nošením kontaktních čoček. To ale v současné době není ideální. „Důležitou prevencí je nesahat si do očí. Právě kontakt rukou s očima je podle Světové zdravotnické organizace jedním ze způsobů, jak se koronavirus do těla dostane. Lidé by měli zamezit tření, mnutí a sahání si rukama do očí. Pokud člověk nosí kontaktní čočky, měl by zvážit spíše nošení dioptrických brýlí. Při manipulaci s kontaktními čočkami si lidé častěji sahají na oči a zvyšují riziko,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Bezpečným a komfortním řešením je odstranění dioptrií laserovým zákrokem. Mlžení skel je jedním z důvodů, proč o zákrok jeví zájem i lidé s nižšími dioptriemi. Ženy zase využívají režimu home office. Po laserové operaci se totiž pro bezpečnější hojení nedoporučuje přibližně měsíc líčit oční okolí. Díky moderním technologiím je možné se po operaci očí vrátit do běžného života do několika málo dnů, někdy dokonce už druhý den.

Galerie

Rozhovory

GEMINI OČNÍ KLINIKA