Hlavní obsah

Za nouzového stavu vybral stánek s cukrovinkami, dostal 26 měsíců

Právo, Petr Kozelka
Brno

Na 26 měsíců poslal brněnský krajský soud do vězení recidivistu, jenž v době nouzového stavu kradl ve Znojmě ze stánku s cukrovinkami. Obhajoba marně poukazovala na verdikt plzeňské justice, která podobného zloděje odmítla potrestat v souvislosti s nouzovým stavem podle přísnější kvalifikace.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Do stánku s cukrovinkami se desetkrát trestaný muž vydal v polovině dubna. Po přizvednutí okénka se ve stánku nacpal sladkostmi, odnesl si i ledový čaj, chipsy a bonbony za necelých pět tisíc korun.

Okresní soud ve Znojmě ho za krádež v době nouzového stavu a další drobné krádeže po městě potrestal 30 měsíci vězení, s tím se ale muž odmítl smířit a podal odvolání.

Recidivistova obhájkyně vyrukovala s tvrzením, že muž byl při své výpovědi těsně po dopadení pod vlivem drog, a proto by na jeho slova neměl být brán zřetel.

„Vina je tam dokazována jen jeho výpovědí. Navíc trest je nepřiměřený, měla by být uložena podmínka. Jeho jednání nebylo nijak společensky škodlivé, neukradl žádný zdravotnický materiál nebo něco, co by souviselo s koronavirem,“ odkázala obhájkyně na plzeňský verdikt. Podle něj totiž země nebyla ve válce, a tak není důvod trestat zlodějíčky přísněji.

Nejsme ve válce, shodil soud stav nouze. Za krádeže dal podmínku

Krimi

Státní zástupkyně oponovala, že při výslechu byly dodrženy všechny zákonné postupy, a tak není důvod přiznání najednou rozporovat.

„Obžalovaný má teprve 42 roků a už má deset záznamů. Opakované tresty ale žádnou nápravu nepřinesly a za nouzového stavu, kdy byla většina lidé doma a brala ohled na druhé, toho zneužije a nacpe se cukrovinkami,“ prohlásila státní zástupkyně.

Soud: Krádeže v nouzovém stavu trestat přísněji

Odvolací senát v čele s Andreou Svobodovou nakonec muži trest snížil o čtyři měsíce na 26 měsíců. „Obhajoba o tom, že byl pod vlivem drog, nemůže obstát. Vypovídal tehdy logicky, konzistentně a věrohodně popsal, jak to celé proběhlo. Činu se dopustil i přesto, že byl naposledy před rokem potrestán 300 hodinami obecně prospěšných prací,“ upozornila Svobodová.

„Lidé se v té době omezovali na svých osobních svobodách, nemohli se věnovat podnikání, jako třeba majitelka stánku. Obžalovaný zneužil stav všeobecného napětí a strachu, moc dobře přitom věděl, co se děje a co krade. Nejednal v nouzi, že by třeba trpěl hlady. Máme za to, že krádeže v dobou nouzového stavu se mají trestat přísněji,“ dodal Svobodová.

Muži se za nouzového stavu zachtělo vibrátoru, za krádež může dostat až osm let

Krimi

Muži ještě zbývá možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten bude posuzovat i mírný trest z Plzně, proti kterému se ohradilo Nejvyšší státní zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám