30.10.2020 09:43

Plzeňské Divadlo Alfa se zúčastní online festivalu v Japonsku

O své dosud největší zahraniční turné, které mělo trvat od konce července do konce října, přišlo letos kvůli koronarovirové pandemii plzeňské loutkové a alternativní Divadlo Alfa. Na cestách po Japonsku a Koreji měli plzeňští divadelníci odehrát přes 50 představení. Inscenaci Johanes doktor Faust v režii Tomáše Dvořáka, kterou měli hrát na japonském festivalu Czech Week, odvysílají v pátek z natočeného záznamu na internetu, protože celý festival se přenesl do on-line prostředí. ČTK to dnes řekl ředitel divadla Jakub Hora.

„Festival Czech Week nabízí každoročně ukázky špičkové kultury z České republiky a v Japonsku měl vždy bohatou účast," řekl. Přehlídka se ale přesunula do virtuální podoby a loutkáři proto v předstihu natočili na několik kamer celou inscenaci. Plzeňský Faust poběží na festivalovém kanálu v pátek v 12:25 českého času. Lze využít také YouTube divadla nazvaný Alfa zírá, kde divadlo v sobotu také uvede svou živě vysílanou pohádku Kolíbá se velryba. „Sobotní stream živého představení by měl alespoň trochu nahradit našim divákům pravidelná sobotní představení," řekl Hora.

Letošní turné Alfy po Koreji a všech japonských ostrovech mělo navázat na předchozí úspěšné cesty souboru po Japonsku. Do Japonska jezdili divadelníci z Alfy poslední tři roky. Letos měli být i součástí doprovodného programu k olympijským hrám, které byly ale také zrušeny. „Naštěstí to úplně nepadlo a mělo by se to opakovat příští rok, takže pořád žiji v nějaké naději, že nakonec do Japonska pojedeme," řekl Hora.

Inscenace Johanes Doktor Faust měla v Plzni premiéru v lednu 2005. Hra původně vychází z knížky lidového čtení z 16. století o učenci, který zaprodal svou duši ďáblu. Od letoška Alfa uvádí inscenaci Johanes doktor Faust, Don Šajn a Jenovéfa, což je zhuštěná verze tří her českých lidových loutkářů, kteří na našem území působili od konce 18. století. Dvořák je kromě režie také autorem výpravy a originálních loutek, které sestavil s různých běžně dostupných předmětů.

http://www.divadloalfa.cz/

Autor článku: ČTK: lap, hj

Plzeňské Divadlo Alfa se zúčastní online festivalu v Japonsku

Zahraniční divadlo

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.

09.04.2024

Australský soubor Gravity & Other Myths spojí fyzicky náročný nový cirkus se současnými technologiemi – na konci dubna na Jatkách78

Po úspěšném únorovém hostování Australanek A Good Catch s představením Casting Off uvidí diváci na konci dubna v pražském divadle Jatka78 další australský soubor, který patří k předním jménům současného světového cirkusu. Desetičlenní Gravity & Other Myths přivezou z berlínského kabaretu Chamäleon Theatre své dosud fyzicky i konceptuálně nejnáročnější představení pojmenované The Mirror.