Českou armádu bude v Bruselu zastupovat generálmajor Alan, vystřídá Malenínského

Českou republiku bude od začátku listopadu jako vojenský představitel při NATO a EU zastupovat generálmajor Jaromír Alan, dosavadní ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany. ČTK to dnes sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Ve funkci v Bruselu vystřídá Františka Malenínského.

"Generálmajor Jaromír Alan, ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany, bude působit jako vojenský představitel ČR při NATO a EU na zahraničním pracovišti v Bruselu," uvedla Cyprisová. Alan (55 let) vystudoval vysokou vojenskou technickou školu v Liptovském Mikuláši na Slovensku, v armádě začal působit u protiraketového vojska, kterému i velel. Během vojenské kariéry absolvoval několik kurzů včetně studia ve Spojených státech.

Na místo ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany nově nastoupí jeho dosavadní zástupce brigádní generál Miloslav Lafek. Jeho zástupcem se stane brigádní generál Petr Tománek, dosavadní velitel 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Malenínský, někdejší zástupce náčelníka generálního štábu, po návratu z Bruselu v armádě skončí. Armáda mu neprodlouží vojenský závazek. "Jedná se o rozhodnutí náčelníka generálního štábu (Aleše Opaty), které ministr obrany (Lubomír Metnar) akceptoval. František Malenínský je uznávaný a zkušený voják, je ale skutečností, že počet generálských míst v armádě je omezený a každá vojenská kariéra jednou musí skončit," citoval server Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Od začátku listopadu se také změní vedení velitelství vzdušných sil. Novým velitelem se stane generálmajor Petr Mikulenka, který se po třech letech vrací ze zahraničního pracoviště v belgickém Monsu. Působil tam jako národní vojenský představitel České republiky na velitelství SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, Vrchní velitelství spojeneckých sil v Evropě). V alianční funkci ho vystřídá současný velitel českých vzdušných sil generálmajor Petr Hromek.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Jaromír Alan (generálmajor) NATO EU (Evropská unie) ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy