fbpx

Nejen pro filmové tvůrce je honba za bohatstvím studnicí námětů na hollywoodské trháky. Máme pro vás tipy na 5 filmů, které se točí kolem velkých peněz

Zveřejněno: 30. 10. 2020

Láska hory přenáší, to jistě. Pořád to ale není nic proti tomu, co jsou lidé ochotní udělat pro peníze. Není proto divu, že pro filmové tvůrce je honba za bohatstvím studnicí námětů (nejen) na hollywoodské trháky. Máme pro vás tipy na 5 filmů, které se točí kolem velkých peněz a něco užitečného vás o nich naučí.

Moneyball (2011) – Nemusíte být nejbohatší, když máte systém

Pojďme začít s neuvěřitelným příběhem manažera chudého baseballového klubu, který s béčkovým kádrem s minimálním rozpočtem vytvoří rekordní šňůru vítězství v nejlepší lize světa. Možná vám to zní jako klišé, jenže ono se to opravdu stalo!

Dáme ruku do ohně za to, že hvězdně obsazený Moneyball vás bude bavit, i když baseball znáte jen z amerických filmů a statistiku jste neviděli od maturity.

Tehdy v sezoně 2002 generální manažer Oakland Athletics Billy Beane (hraje ho Brad Pitt) změnil svět baseballu jednou provždy. Zatímco jiní by nedostatek peněz na hráče a jejich výplaty řešili třeba žádostí o půjčku, Billy si namísto sporných a nepodložených rad hráčských agentů či skautů vzal na pomoc pokročilé hráčské statistiky.

Dáme ruku do ohně za to, že hvězdně obsazený Moneyball vás bude bavit, i když baseball znáte jen z amerických filmů a statistiku jste neviděli od maturity. Zároveň si z filmu odnesete cenné poučení: Když jde o peníze, věřte radši tvrdým datům než dojmům a instinktům.

Podraz (1973) – Rychlokurz na podvodnické univerzitě

Tandem Robert Redford a Paul Newman, 29. nejlepší film podle ČSFD se sedmi Oscary i ikonická filmová melodie. To je Podraz, legenda a vzor moderních hitů jako Dannyho parťáci nebo Papírový dům. Nebo snad taky nemilujete to napětí při sledování do puntíku naplánovaného zločinu, kde buď všechno klapne na setinky přesně, nebo se naopak zhroutí jako domino?

Zvlášť závěrečná scéna je tak divoce promyšlená, že skoro až do závěrečných titulků vlastně netušíte, co byla finta a co doopravdy. Proto koukejte pozorně a naučte se všechny ty triky, kterými podvodníci už po staletí klamou nebohé důvěřivce.  Až takové fígle někdo vyzkouší na vás, budete připraveni a nenaletíte.

Sázka na nejistotu (2015) – Objasní vám, jak vzniká globální ekonomická krize

Co se to vlastně stalo v roce v roce 2008, kdy světová ekonomika po letech nepřetržitého růstu zničehonic zkolabovala? Film Sázka na nejistotu vám to vysvětlí na příbězích fiktivních postav (ovšem inspirovaných skutečnými lidmi), které nezávisle na sobě přijdou na to, že hypoteční trh se jako Titanic nezadržitelně blíží ke katastrofě.

I když je finančnictví složitý obor a film má bleskové tempo, na pochopení pointy nepotřebujete diplom z ekonomie.

Možná vás to překvapí, ale takhle vážný námět je zpracován jako hvězdně obsazená komedie v čele s Christianem Balem a Ryanem Goslingem. I když je finančnictví složitý obor a film má bleskové tempo, na pochopení pointy nepotřebujete diplom z ekonomie.  Kdybyste totiž přece jen nějakým termínům nerozuměli, vysvětlí vám je nahá Margot Robbie v bublinkové koupeli.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) – Nejen Bohuš rychle nabyl a rychle pozbyl

Byla by škoda mezi hollywoodské trháky nezařadit aspoň jeden národní poklad. Mělo to být dílo, ve kterém chtěla režisérka Věra Chytilová zvěčnit divoký kapitalismus československých devadesátek. Povedlo se to dokonale, film navíc vystřelil Bolka Polívku do první filmové herecké ligy a obohatil českou popkulturu o nespočet hlášek. Povětšinou, pravda, nepublikovatelných.

Dědictví je i o tom, jak zacloumá balík peněz s charakterem finančně negramotného člověka a jeho okolím. Hlavního hrdinu ani nenapadne část peněz investovat, uložit na spořicí účet nebo za ně nakoupit nemovitosti. Místo toho je mu všechno fuk, rozhazuje bankovkami jako blázen. A nemít víc štěstí než rozumu, skončí na mizině.

Stát se z náhodného milionáře zase zpátky chudákem, to není jen filmová nadsázka, ale realita. Třeba takový Michael Carroll z Velké Británie dokázal za 8 let „prošustrovat“ skoro 300milionovou výhru v loterii, teď žije v pronájmu a pracuje jako dřevorubec.

Wall Street (1987) – Nejlepším film o burze se obejde bez DiCapria

Promiň Leo, Vlk z Wall Street není špatný, ale pro nás je nejlepším filmem ze slavné ulice na Manhattanu dílo z roku 1987 s mladičkým Charliem Sheenem a Michalem Douglasem ve své oscarové roli finančního magnáta. Příběh režírovaný Oliverem Stonem má i pokračování z roku 2010, to už ale zdaleka tak dobré není.

Film Wall Street vás toho hodně naučí o tom, čeho všeho jsou schopní investiční makléři a jak fungují nelegální finanční machinace s dluhopisy a akciemi. Hlavně vám ale prozradí, co je ve světě peněz opravdu nedocenitelné. Jsou to informace, nejlíp takové, které nikdo jiný nemá.

Našli jste inspiraci, na co se večer podívat? V tom případě přejeme příjemný zážitek.

Související…

Pandemii přežijeme, hlásí malá kina. Jen aby si divák na ten online moc nezvykl
Tereza Hermochová

zdroj: Hello bank

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...