Nejpopulárnější muž na MS? Reportér. Slováka za mikrofonem si Češi oblíbili

  13:59
„Vyhráli jsme mistrovství světa v ledním hokeji. Co chcete víc?“ Těmito slovy se v únoru 1947 rozloučil po turnaji Štefan Mašlonka s posluchači rádia. Národní tým poprvé ovládl světový šampionát a slovenský reportér se právě ocitl na vrcholu popularity. Lidé oslavovali nejen hokejisty, ale i komentátory rozhlasu. Dnes je tomu přesně 20 let od chvíle, kdy temperamentní Slovák zemřel.
Sportovní komentátoři Štefan Mašlonka (vpravo) a Josef Laufer v roce 1948.

Sportovní komentátoři Štefan Mašlonka (vpravo) a Josef Laufer v roce 1948. | foto: ČTK

První mistrovství světa v hokeji po druhé světové válce budilo v Československu pozornost. Válkou těžce zkoušená země nedočkavě očekávala turnaj, na jehož konání si nikdo kromě Prahy netroufl. Silný národní tým navíc patřil při neúčasti Kanady k hlavním favoritům.

Za těchto okolností se na šampionát připravoval i tuzemský rozhlas, sportovní přenosy byly již tehdy zavedenou součástí vysílacího programu. K mikrofonu se měl postavit také mladý reportér Štefan Mašlonka.

Štefan kdo?

Štefan Mašlonka.

Čerstvě 27letý a dosud nepříliš známý Slovák utvořil během mistrovství komentátorskou trojici se zkušenějšími českými kolegy - dlouholetým pracovníkem rozhlasu Otakarem Procházkou a matadorem sportovní žurnalistiky Josefem Lauferem.

Ani jeden z nich patrně netušil, jak obrovské sportovní nadšení brzy pomůžou v lidech svou prací vyvolat.

Stál u zrodu dvojjazyčného komentáře

V tu chvíli měl Mašlonka (narozen ve Smižanech roku 1920) za sebou stále ještě poměrně krátkou kariéru. Z východu Slovenska po maturitě přesídlil do Bratislavy, kde jeho novinářská dráha naplno začala.

Nikoli však v rozhlase, nýbrž v tisku.

Jedny z prvních zkušeností sbíral za války jako člen sportovní redakce novin Slovák. Díky pochůzkám po stadionech získal kontakty. Netrvalo proto dlouho a mladý Mašlonka se ocitl na konkurzu v rozhlase.

„Bylo nás dohromady osm. Na stadionu se hrál nějaký přípravný zápas slovenské reprezentace a každý jsme dostali deset minut,“ vzpomínal na sklonku života v rozhovoru pro Slovenský rozhlas.

Josef Laufer (vlevo) a Štefan Mašlonka v Bratislavě v roce 1945.

„O týden nebo deset dní později mi zavolal pan Balaďa, který byl tehdy tajemníkem rozhlasu v Bratislavě. Vyřídil mi oznámení komise, že já jsem byl nejlepší.“

Už v březnu 1942 si tak 22letý Mašlonka odbyl komentátorskou premiéru na fotbalovém utkání Bratislavy a Považské Bystrice.

A v dalších letech se rychle vypracoval.

Sbíral hlasatelské zkušenosti, angažoval se v agenturním zpravodajství nebo stál u zrodu slovenského Klubu sportovních novinářů.

Brzy po válce se Mašlonka poprvé potkal s Josefem Lauferem, který v tu dobu dávno platil za protřelého mazáka tuzemské sportovní reportáže. V červnu roku 1945 přijela fotbalová Slavia k přátelskému duelu do Bratislavy a oba komentátoři společně provázeli posluchače zápasovým dějem.

Byla to vůbec první česko-slovenská sportovní reportáž.

Rád tě vidím, bratře! Sportem proti rozkolu Čechů a Slováků

Utkání v Bratislavě i následná odveta v Praze o několik týdnů později měly velký symbolický význam - aby totiž mohl obnovený česko-slovenský stát opět fungovat, bylo nutné uhladit válkou pošramocené vztahy obou národů.

Sport a sportovní přenosy těmto snahám vydatně prospívaly, na což ostatně po letech vzpomínal i Laufer ve své autobiografii: „Slavnostní rámec a radostné prostředí, v němž se odehrávala obě utkání, hodně přispěly k opětovnému sblížení obou našich národů nejen ve sportu.“

Heslo Prahy a českého venkova

Zatímco v prvních letech novinářské kariéry znali Mašlonku především na Slovensku, během hokejového šampionátu v Praze roku 1947 se talentovaný reportér dostal i do povědomí české sportovní veřejnosti.

Hokejistům se dařilo, na štvanický stadion chodily každý den desetitisícové návštěvy a ti, kdo se nedostali přímo na místo dění, hltali reportáže u svých rozhlasových přijímačů.

Reportér Štefan Mašlonka (nahoře) na titulní straně časopisu Ruch spolu s...
Reportér Štefan Mašlonka komentuje hokejové utkání na mistrovství světa v Praze...

Trojice Laufer-Procházka-Mašlonka se u mikrofonu pravidelně střídala po pěti minutách hry, což posluchači kvitovali. A přestože vysílání bylo týmovou prací, lidé si rychle našli mezi reportéry svého favorita.

Štefana Mašlonku.

Neotřelý libozvučný slovenský komentář Čechům imponoval.

„Jděte mezi lid, opravdový lid, široké vrstvy a uslyšíte: ‚Ten Slovák, ten to umí, to je hlášení, to je temperament.’ Prostě Mašlonka je heslo Prahy a českého venkova. Za těch několik hlášení (i těch dřívějších fotbalových) přirostl slovenský reportér všem tak k srdci,“ hlásal deník Lidová demokracie. A nebyl jediný.

Posluchače bavily netradiční výrazy, s nimiž se dosud v rádiu nesetkali a které Mašlonka ve svém projevu používal. Například „korčule“ nebo „palica“.

Poslechněte si komentář Štefana Mašlonky (od 33. vteřiny):

Euforie pochopitelně rostla s rodícím se sportovním úspěchem. A tak když národní tým v závěru turnaje porazil Spojené státy a dosáhl na zlato, lidé oslavovali spolu s hokejisty i rozhlasové reportéry.

Ostatně všichni tři žurnalisté později ve svých vzpomínkách vyprávěli o přízni, které se jim během mistrovství dostávalo. Do komentátorské kabiny chodily především pozdravy, dopisy či telegramy, ale také například svetry nebo karamelky proti kašli.

Problémy s režimem

Mašlonka se ocitl na vrcholu popularity, a tak si spolu s kolegy Procházkou a Lauferem kupříkladu zahráli sami sebe ve filmu Polibek ze stadionu.

Především ale pokrývali v té době nejvýznamnější sportovní události, díky čemuž slovenský reportér vysílal například ze zimních i letních olympijských her, které se v roce 1948 konaly ve Svatém Mořici a v Londýně.

Štefan Mašlonka (vlevo) a Josef Laufer na rozhlasové tribunce na zimních...

Začínaly se však objevovat i problémy.

Příčina? Politické změny v zemi.

Stejně jako řada dalších se také Mašlonka dostal do potíží s nastupujícím komunistickým režimem. Už po letních hrách v Londýně jej vládnoucí moc odstavila od mikrofonu - důvodem měla být spolupráce na přenosu s tehdy již nepřátelskou BBC.

V březnu roku 1950 oblíbený komentátor dokonce nepřímo figuroval v nechvalně proslulém politickém procesu s hokejisty, po němž většina tehdejší reprezentace skončila v kriminále.

Zakázaný šampionát. Jak místo bojů o titul skončili hokejisté za mřížemi

Národní tým se chystal odletět do Londýna na mistrovství světa obhajovat zlato, spolu s výpravou měl cestovat vedle Laufera také Mašlonka. Rozhlas však na poslední chvíli udělal změnu v nominaci a slovenského reportéra nahradil Procházkou.

Nevyřízená víza měla být záminkou k neúčasti hokejistů na turnaji.

Co naplat, že podle dochovaných svědectví stihla britská strana i přes změny na poslední chvíli vše připravit. Národní tým se do dějiště turnaje vůbec nevydal a tuzemský tisk našel jasného viníka.

„Naše sportovní hnutí slouží jen jednomu: našemu budování, naší lepší budoucnosti a míru. Jak ukazuje provokace anglických úřadů s visi našim reprezentantům, londýnská soutěž tomu sloužit nemá,“ psalo tehdy Rudé právo.

Ve sportu zůstal po celý život

Do křížku s režimem se Mašlonka dostal také později, z politických důvodů opustil začátkem 60. let zpravodajskou agenturu. I přes to všechno ale slovenský žurnalista strávil v prostředí sportu a sportovních médií prakticky celý svůj profesní život.

Společně s Radem Siváčkem komentoval první televizní sportovní přenos na Slovensku v roce 1956, zajišťoval chod tiskových středisek během různých sportovních akcí (často zimních), psal knihy.

A hlavně - až do roku 1991 pracoval v týdeníku Štart, který byl obdobou českého sportovního časopisu Stadion.

„Štefan Mašlonka byl přísný, zásadový pracovník. Měl velký podíl na uplatňování pravidel spisovného slovenského jazyka. Byl vzorem člověka s pevným charakterem, zároveň ale elegantním a příjemným partnerem ve společnosti,“ psal o něm v roce 2016 časopis Svet Športu.

Mašlonka se postupem času stal osobností slovenské sportovní žurnalistiky, i když ze začátku své kariéry si podmanil i českou veřejnost. Za svůj celoživotní přínos obdržel několik ocenění a v dubnu roku 2000 se stal čestným členem Slovenského olympijského výboru.

O několik měsíců později, 30. října, ve věku 80 let zemřel.

Od téhož roku uděluje slovenský Klub sportovních novinářů ocenění nejlepším tiskovým službám na sportovních událostech v zemi - takzvanou cenu Štefana Mašlonky.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...