Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Opilí a zdrogovaní řidiči mohou vědomě zabít

PR článek

Policejní honičky s opilými a zdrogovanými řidiči nejsou bohužel na českých silnicích nic neobvyklého. Ačkoliv každý ví, že alkohol a drogy za volant nepatří, řada řidičů přesto tak základní dopravní pravidlo porušuje. Jen v Libereckém kraji bylo v loňském roce zaevidováno 251 nehod zaviněných pod vlivem návykových látek. A podle statistik to vypadá, že letos jich opilí nebozdrogovaní řidiči budou mít na svědomí mnohem více, jen do konce září totiž zapříčinili už 216 nehod. Problém se týká celé populace, přesto jsou náchylnější skupinou mladí řidiči. Především na ně proto cílí kampaň „Sportovci pro BESIP v Libereckém kraji“, v níž sportovní osobnosti a dopravní odborníci vyzývají k bezpečné jízdě.

Drogy a alkohol jednoznačně zhoršují jízdní dovednosti. Řidiči pod jejich vlivem jsou obrovským nebezpečím pro sebe a ostatní účastníky provozu. Když je policisté odhalí, riskují pokutu, zákaz řízení a připsání 7 bodů. Pokud se však prokáže, že se jednalo o trestný čin, hrozí viníkovi i vězení. Co je však nejhorší a nevratné, je zmaření lidských životů. „Bohužel letošní nehody na tento problém znovu upozorňují. Alkohol navíc hrál roli i v řadě smrtelných nehod v Libereckém kraji,“ upozorňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. „Alarmující je, že u většiny řidičů, kteří pod vlivem alkoholu zavinili dopravní nehodu, bylo zjištěno více než 1,5 promile alkoholu v krvi. Nejedná se tedy v žádném případě o zbytkový alkohol,“ pokračuje Polák.

Lidské tělo potřebuje přes dvě hodiny na to, aby odbouralo alkohol z jednoho vypitého půllitru 10° piva či 2 dl vína. Doba odbourávání alkoholu je u každého jedince trochu odlišná, záleží například na tom, zda se jedná o muže nebo ženu, jakou má hmotnost, zda je najedený, vyspalý a zdravý a také na rychlosti, kterou alkohol konzumuje.

Požití návykových látek velmi negativně působí na fyzický i psychický stav. Řidič ztrácí soudnost a odpovědnost, někdy řídí v euforii, má vysoké sebevědomí. Někteří mohou být agresivní nebo trpět nevolnostmi, halucinacemi či záchvaty paniky. Velmi často také mají pokřivený odhad vzdálenosti a rychlosti.

„Řidiči pod vlivem různých návykových látek nedokáží udržet přímý směr jízdy, řídí agresivně, což se projevuje překročením nejvyšší dovolené rychlosti. Někdy naopak omezují plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou a stává se, že usnou přímo za volantem“ popisuje Markéta Novotná, koordinátorka BESIP Ministerstva dopravy.

Tresty za jízdu pod vlivem

V současné době může řidič za řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky ve správním řízení dostat pokutu od 2.500 Kč do 20.000 Kč a zákaz řízení motorových vozidel od 6 měsíců do 1 roku. Pokud je mu naměřena hladina alkoholu zhruba nad 1 promile, pohybujeme se už v rovině trestního práva, jedná se o spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a řidič může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Pokud však zároveň způsobí dopravní nehodu s ublížení na zdraví, může být potrestán odnětím svobody až na tři léta „Ministerstvo dopravy chystá zpřísnění sankcí u závažných přestupků v dopravě od roku 2022, mezi ně patří právě i jízda pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. V žádném případě se tedy nejedná o přestupky, které řidič udělá nějakým nedopatřením, z nedbalosti“ říká Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky BESIP, Tým silniční bezpečnosti, řidiči, doprava, nehoda, alkohol, drogy, Liberecký kraj, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opilí a zdrogovaní řidiči mohou vědomě zabít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.